2012. augusztus 21., kedd

Barackos -szilvás lepény

Nem tudom, hogy máshol, hogyan működik, de ha én sütök valami finom sütit, az első tállal máris rohanok a kerítéshez és kiálltok Erzsike néninek. Ha ő süt, akkor megvárja míg kimegyek és akkor kiállt. A kerítésnél szoktunk beszélgetni, és ha szedünk egymásnak valamilyen gyümölcsöt, azt is oda szoktuk rakni. Na így történt, hogy felfedeztem egy kisebb vödörben szilvát és barackot, amit nekem szánt. Elrakni nem akartam, inkább kerestem a neten egy lepény receptet, ezt Zolikám is jobban díjazza. Ezt a receptet elsőre megszerettem, főleg az egyszerűsége miatt.

Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 10 dkg vaj
  • fél dl olaj
  • 5 dkg cukor (én 10 dkg-ot tettem bele, meglódult a doboza amikor öntöttem és már nem akartam kibogarászni, de szerintem elbírta)
  • 15g friss élesztő (természetesen egy grammnyi nem volt itthon így egy zacskó szárított élesztőt tettem bele)
  • 40 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • csipet só
Langyos tejben egy kanál cukorral felfuttattam az élesztőt, és meglepődtem, hogy a szárított élesztő is úgy felfutott mint a friss. Pedig gondolhattam volna, hogy ez történik mivel ez is élesztő, de ennyit az én sütési tudományomról. A kimért liszthez hozzáadtam a lágy vajat (előtte mikróban egy kicsit megmelegítettem, hogy puha legyen), a két tojás sárgáját, az olajat, a maradék cukrot, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. Majd az egészet összekevertem egy fakanállal, lágy nokedli tészta állagú lett. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá vertem és ezt is óvatosan a tésztába forgattam. A bakizásaimmal is öt perc alatt kész lettem a tészta előkészítésével.
Fél órát pihentettem letakarva, ez idő alatt a gyümölcsöket megmostam és kimagvaltam. A szilvát csak ketté vágtam, a barackokat felkockáztam.
Kivajazott és kilisztezett tepsibe borítottam a tésztát és egy kanál segítségével szétterítettem a tepsiben, hogy teljesen kitöltse.  A szilvát és a barackot soronként felváltva nyomkodtam a tésztába, megszórtam a tetejét cukorral és fahéjjal, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütöttem.
Mikor elkészült a tetejét még megszórtam porcukorral. Biztos jól sikerült, mert Zolikám első körben a fél tepsivel megette :)




1 megjegyzés:

mazs85 írta...

Isteni lett, köszönöm a receptet. Cukrot először én a recept szerint raktam, de kevésnek éreztem, így tettem még hozzá valamennyit, meg egy zacskó vaníliás cukrot, szerintem épp így jó, szóval nem is baj hogy megborult nálad az a doboz ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...