2012. augusztus 7., kedd

Zöldséges finomságok vacsorára

Megint leszedtem egy kosárnyi padlizsánt a kertben, gondoltam vacsorára megcsinálom az egyik padlizsános kedvencünket. A nevét nem tudom, úgy három éve olvastam a neten. Lehet azóta pár dolgot át is variáltam rajta, de aki eddig kóstolta annak nagyon ízlett (már aki eleve szereti a padlizsánt). Illetve még készítettem egy zöldséges pitét is, hogy egy kicsit változatos legyen.


Sült padlizsán paradicsommal és mozzarellával

Hozzávalók:
  • padlizsán
  • paradicsom
  • mozzarella
  • olaj
  • bors
  • petrezselyem
  • bazsalikom
Direkt nem írtam mennyiségeket, egyéni ízlés dolga, illetve a padlizsán mérete határozza meg.
A sütőt bekapcsoltam kb. 200-220 fokra, hogy bemelegedjen.
A megmosott padlizsánok végeit levágtam, majd mindegyiket hosszában kettévágtam. Egy tepsibe sütőpapírt raktam és arra fektettem a kettévágott padlizsánokat. Mindegyik tetejét bekentem olajjal, sóztam, borsoztam, majd beraktam az előmelegített sütőbe 35-40 percre, hogy megsüljön.


Míg sült addig felkarikáztam a paradicsomot, felszeleteltem a mozzarella sajtot. A bazsalikomot és a petrezselymet felaprítottam és egy kis olajjal összekevertem. A közben megsült padlizsánokat kivettem a sütőből, a paradicsomot és a sajtot váltakozva ráfektettem és a petrezselymes és bazsalikomos olajjal megkentem mindegyik tetejét és még egy picit meg is sóztam.


Visszaraktam a sütőbe és kb. még 10 percig sütöttem, hogy a sajt ráolvadjon. Melegen ajánlott enni, mert akkor még folyós a sajt. Ettem már hidegen is, szerintem azzal sincs gond.


Még látványnak is gyönyörűséges!
Zöldséges pite

Hozzávalók a tésztához:
  • 18 dkg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 2 evőkanál hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 3 tojás
  • 1 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg reszelt sajt
  • só 
  • bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • bazsalikom (de bármilyen zöld fűszer lehet)
  • zöldség (most cukkini, koktélparadicsom, lila hagyma)
A lisztből, margarinból és a vízből tésztát gyúrtam, fóliába csavartam és beraktam a hűtőbe kb 1 órára. Közben a sütőt bekapcsoltam, hogy előmelegedjen.
A kész tésztát kinyújtottam a piteforma méretére úgy, hogy az oldalfalára is feljöjjön. A formát kivajaztam és a tésztát belesimítottam, a tetején a felesleget levágtam és villával megszurkáltam az alját. 10 percre betettem a sütőbe, hogy elősüljön.


Közben a tojást, a tejet, a tejszínt és a reszelt sajtot összekevertem, sóztam, borsoztam, majd 2 gerezd fokhagymát belereszeltem. A koktélparadicsomokat ketté vágtam, a cukkinit és a lila hagymát felkarikáztam vékonyan. Az elősült tésztára ráöntöttem a tejszínes egyveleget, majd a zöldségeket belenyomkodtam. A tetejére friss bazsalikom leveleket szórtam és visszaraktam sülni 25-30 percre.


Közben Zoltánom is megjelent a nagy munkából (éppen a górét bontotta el, mert már eléggé rozoga állapotban volt) és a sok finomság láttán kitalálta, hogy majd kint eszünk a sütőnél lévő asztalnál. Úgyhogy mindent kipakoltunk és kint jóízűen belakmároztunk ezekből a finomságokból.

Nagyon guszta így megsülve


Ez volt a maradék, de hozzátenném, hogy én csak egy fél padlizsánt ettem:)
Ui: mindkét receptet a neten találtam 2-3 éve, úgyhogy aki ráismer a sajátjára, szóljon és belinkelem ide! Köszönet a finomságokért!

6 megjegyzés:

Edit írta...

Nagyon nagyon guszta :) Biztos finom is! Na majd kipróbálom, épp most szedtem én is le a hétvégén a padlizsánt. Előrukkolok ezzel a fiamnak valamelyik este vacsira :)

Lizi írta...

Mind a kettő nagyon jól hangzik!Legközelebb én is megyek Hozzád vacsorára!

Lidike írta...

Köszönöm lányok, jól esik a dicséret. Hála az uram imádja a zöldséges ételeket ezért merek ilyeneket csinálni.

Annamarie írta...

Hú de guszta mindkettő! De ez már kimeríti nálam az emberkínzás fogalmát, mert este fél 11-kor nem áll neki az emberlánya kienni a hűtőt!

sütibaba írta...

Ez a forma mekkora méretű?

Lidike írta...

28 cm az átmérője és 2 cm a perem magassága.

Hiba történt a modul működésében
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...