2013. július 15., hétfő

Zöldbab üvegbe zárva


Sosem gondoltam volna, hogy eljutok arra a pontra, hogy három fagyasztó nem elég. Pedig most ez történt. Egy fikarcnyi helyem sincs benne, egy üres fiókot sem tudtam összehozni. Így a zöldbab fagyasztásáról le kellett mondanom, maradt a befőttes üveg. Felhívtam Zoli nővérét aki elmondta ő hogyan szokta készíteni és ezt próbáltam a gyakorlatba átültetni. Elég nehéz volt, mert mikor azt mondják az embernek, hogy ízlés szerinti sós vízben főzzem meg, vagy ízlés szerint adjak hozzá ecetet az ilyennel meg tudnak őrjíteni, főleg amikor először csinálok valamit. Így míg készítettem, közben mindent mértem és jegyzeteltem.


Hozzávalók:
  • zöldbab (6 kg tisztán)
  • víz (9 liter, amiben a bab főtt)
  • só (18 dkg a főzővízbe)
  • 10% ecet (egy kiskanállal a befőttes üvegek mindegyikébe)
  • nátrium benzoát (felöntőléhez keverve a hátoldalán leírtak szerint kimérve)
Fél ládányi babot szedett le Zoli a bokrokról, amit először jól átmostam. Majd levágtam mindkét végét és 2-3 cm-es darabokra aprítottam, egy idő után pedig akkorára amekkora sikeredett :) Na ez volt a rosszabbik része a dolgoknak, ha egy ember csinálja ez órákig eltarthat. Mikor készen lettem az egésszel egy gyors mérés következett, összesen 6 kiló összevágott zöldbabom volt. A mennyiséget egyben látva már tudtam, hogy két menetben fogom elkészíteni. Még egyszer jól átmostam az egészet, és ketté osztottam, kétszer három kiló került a fazékba.


Kilónként 1,5 liter vizet felraktam főzni, tehát 4,5 liter került a lábasba. Ehhez literenként 2 dkg sót adtam (jelen esetben összesen 9 dkg-ot) és lefedve felforraltam a vizet. Mikor zubogott beleraktam a lábasba a három kiló babot és kb. 10 percig főztem (az a lényeg, hogy ne főjön szét hanem még roppanós maradjon). Mikor kész lehúztam a tűzhelyről és szűrőkanál segítségével üvegekbe mertem a babot, olykor az üvegek alját megütögettem, hogy minél jobban összetömörüljön. Mikor minden babot kiszedtem a főzőlevet újra visszaraktam a tűzre és újból felforraltam. Közben minden befőttes üvegbe beleraktam egy kiskanál ecetet. A főzőlé mikor felforrt lekapcsoltam alatta a tűzet és a folyadék mennyiségének megfelelő tartósítószert belekavartam (na ez a pocséklás, mert a fele lé az ment a mosogatóba, legközelebb ki fogom mérni, hogy mennyi kell az üvegekbe és csak annyit fogok újra felforralni). A kész levet rámértem a babra, az üveg tetejére celofánt tettem és jól lezártam. Még így melegében fejre állítottam öt perce. A forró lé ráhúzza a tetőt az üvegre és az is kiderül ha valamelyik tető nem jó (gondolom kifolyik a lé). Mikor visszafordítottam az üvegeket próbaként mindegyik tetejét megnyomtam de egyiket sem lehetett benyomni. A kész zöldbabot ezután száraz dunsztba tettem majd végig csináltam a másik adaggal is. Reménykedem, hogy minden rendben lesz és az ízzel sem lesz gond :)


ui: ha valakinek van receptje a gyalult tök befőttes üvegben való elrakására megköszönném ha megosztaná velem mert azt szintén nem tudom a fagyasztóba bepakolni helyhiány miatt :)

2 megjegyzés:

eeddie írta...

Szia!
Remélem sikerül, mi régebben még üvegestől is főztük vagy 10 percig.
Tököt anyáék csináltak mindig, de sajnos nem tudom a módszert.

Petra írta...

Nagyon ügyes vagy, biztos sikerülni fog!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...