2012. július 24., kedd

Hétvégi betakarítás és a kerti sütő

Ez a hétvége is dolgosan telt el. Hétvégére Zoli is hazaérkezett, illetve az apukája is eljött hozzánk. Mindketten nekiestek a kertnek.
teljesen kigazolták az egészet a baromfiudvar legnagyobb örömére. Illetve az elburjánzott dísztököt egy kicsit visszább szorították. Még volt cukkini palántánk, ezeket is kiültették. És mindent betakarítottak amit csak tudtak.
Első körben felhozták az összes laskatököt pár cukkini és patiszon társaságában.



A tököket megpucoltam és legyalultam. Hat zasckóba pakoltam szét és a fagyasztóba kerültek.



A múlthét folyamán még készítettem 28 üveg barackbefőttet, ezek hétvégére lettek készre nyilvánítva, bepakoltam őket a többi közé a spájzba.


A dobálós savanyúságba is kerültek zöldségek. Szedtünk bele uborkát és zöldparadicsomot is, illetve pár darab almapaprikát.



Leszedtük a fekete szedret, amit jól megmostam és száradás után három felé zacskóztam. Nem lett sok, de egy-két süteményhez elég lesz.



Paradicsomot is szedtünk le. Ebből paradicsomlevet főztem illetve aszaltam is belőle, de erről majd később.



Az összes gyöngyhagymát is felszedtük, ezeket megtakarítottam és egy vödörben, aminek van teteje, elraktam ecetes lével, de majd erről is a későbbiekben.


A szomszéd Erzsike nénitől kaptam egy vödör almát, ezzel még nem csináltam semmit.


Kiszáradt a felszedett hagyma. Nem nagyon tudtam rájönni a hagymafonás fortélyára ezért az idén lemondtam erről és Zoli az összes hagyma végét letörte majd ládákba pakolta és a pincébe lekerültek.



A kacsák ólja elé ültetett futós növények teljesen elburjánztak, ezért az itt lévő kerítést az ólnak a tetejével összekötöttük madzagokkal és rávezettük a növényeket. Jó kis napárnyékoló lett a kiskacsáknak.




Zoli a kerti sütő felső boltívét befalazta, illetve a kéményre is tett egy kis takarót, hogy eső esetén ne ázzon be. Egyenlőre ennyire volt ideje, de már elvileg bográcsozni lehet benne.




Illetve még szombat reggel jártunk a nyíregyházi piacon ahol vettem egy fazekat a befőzéshez. Nekem ez a kánaán.


9 megjegyzés:

Edit írta...

Hű de nagyon sok mindened van.....:) Nagyon szép. Jó kis munka lehetett a befőtt eltevés...irigyellek is érte, na meg a fekete szederért is :)
A sütő is nagyon klasszul alakul már :)
De jó lenne, ha én is eljutnék majd oda, hogy el tudjak tenni..na de még a paradicsomról nem maradtam le. Annyira szeretnék én is levet, na meg kechupot eltenni.

Lidike írta...

Hétköznap mindig kis adagokat szoktam feldolgozni, mert munka után olyan sok mindenre nincs idő, csak a hétvégén. A befőttek is több menetben készültek. A paradicsom most kezdett még érni, úgyhogy nem maradtál le semmiről. Hétvégére tervezem én is a következő menetet.

Lizi írta...

Nagyon szorgalmas vagy,és mennyi energiád van!!!

Lidike írta...

Hát az energiamérőm eléggé lent van, főleg munka mellett. Leginkább az hajt, hogy csinálni kell, mert máskor nem lehet. Fárasztó ez az egész, de ezt te is tudod, de nem csinálnánk ha nem szeretnénk :)
De úgy érzem, hogy évről évre jobban megy, beletanulok. Négy évvel ezelőtt még azt sem tudtam, hogy mi fán terem a befőzés.

Juhmeli írta...

Nem semmi tempót diktálsz, az egyszer biztos. Én itthon vagyok, mégse jutok a leghétköznapibb dolgok végére. Még "jó", hogy eddig nem sok dolgot kellett eltennem télire, így szépen lassan tanulgatok. Nagyon jó, hogy leírod ezeket a dolgokat, meg a tapasztalatokat a korábbi évekről, mert így megbízható forrásból lehet tanulgatni. Sok paradicsomot és még több energiát neked!

Lidike írta...

Köszönöm! Na az elején még én is alig csináltam valamit. Az évek telnek és évről évre mindig többfélét pakolgatok el. Ezért is próbálok mindig gyors változatokat találni, kitalálni, mert idő az nincs egyáltalán. Azért is írom le mert én is így tanulgattam másoktól, illetve a családtól, meg jó ha meg van valahol.

zazálea írta...

nekem is ilyenem van,igen!!

Lidike írta...

Fazék vagy sütő? :)

zazálea írta...

fazék:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...