2012. szeptember 13., csütörtök

Pizza


Zoli nagyon szereti a pizzát, leginkább neki szoktam csinálni. A legjobb módja a maradékok eltüntetésének. A tészta receptjét innen vettem, évek óta ezt használom, teljes mértékben meg vagyok elégedve vele. Annyiban szoktam eltérni esetekben, hogy nem mindig van itthon kenyérliszt, ilyenkor sima lisztet szoktam használni, mint most is.

Hozzávalók a tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 3 ek olaj
  • 2 tk só
  • 1 ek oregánó
  • 3,3 dl víz
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
Minden hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítem és a gép dagasztóprogramjával megdagasztom. Szégyenlem, de még mindig nem tudok kézzel dagasztani, pedig nagyon meg szeretnék tanulni. Remélem fogok találni valakit a faluban aki  majd megmutatja nekem hogyan is kell ezt rendesen csinálni.


Mikor a dagasztás elkészült, kiveszem a gépből, cipóra formázom és egy lefedett műanyag tálban megkelesztem. Nem szeretem ha a gép keleszti, olyankor mindig egy száraz kéreg jön létre a felszínén.


Míg a tészta kel, addig elkészítem a pizzaszószt. Itt nem kell semmiféle csoda pizzaszószra gondolni, de lehet, hogy éppen az én variációm a szentségtörés :) Szóval fogok egy üveg nyáron elkészített lecsót (natúr, paradicsom, hagyma és paprika van benne) és felteszem a tűzhelyre kis lángon főzni.


Ilyenkor nyáron míg van a kertben, darabolok még hozzá paradicsomot pluszban. Illetve a zöld fűszereket is frissen szedem amíg tudom. Most volt bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, zsálya.


A zöld fűszereket apróra felvágom, illetve még 2-3 gerezd fokhagymát is feldarabolok és hozzáadom a lecsóalaphoz, ezzel is főzöm tovább. Ízesítésként teszek bele sót, borsot és egy csipet cukrot is.


Mikor már elfőtte a levét botmixerrel összepépesítettem az egészet, krémes szószt kaptam így.


Mire a szósz elkészült addigra a tészta is a duplájára kelt.


A tésztát négy felé osztottam és mindegyiket kis cipóvá formáztam.


Van pizzasütő formám, most ebben sütöttem ki a pizzákat. A formát kiolajoztam majd kiliszteztem. A forma méretére kinyújtottam az első tésztát és szépen beleigazgattam. Ha nem formában hanem tepsiben sütöm, abba teszek sütőpapírt és arra rakom a tésztát.


Megkentem a tészta felületét a szósszal és rápakoltam minden finomságot ami éppen volt itthon hozzá.

Lila hagyma, paradicsom, kukorica, tarja, bacon szalonna, mozzarella sajt és trappista sajt

Maximumra előmelegített sütőben 15 percig sütöttem. Míg sült az első darab addig elkészítettem a következőt. Két ilyen formám van, így tudtam folyamatosan dolgozni. Egy óra alatt megsült a négy darab :)


3 megjegyzés:

boxa írta...

Hozzánk vállalsz házhoz szállítást?

Lidike írta...

Az a baj, hogy mire odaérne kihűlne :)

boxa írta...

Jövőhéten megyünk gondolhatsz ránk majd a maradékkal is, Füge szereti :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...