2012. szeptember 3., hétfő

Szilvachutney

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a Chutney (ejtsd csatni) indiai eredetű étel, zöldségekből, gyümölcsökből készített, erős fűszerezésű ízesítő. Inkább hasonlít egy erősen fűszerezett befőtthöz. Rengeteg változata létezik, a legmeghökkentőbb ízekkel.
A minap Erzsike nénitől kaptam egy nagy vödör szilvát, és mivel már egy ideje birizgálta az oldalamat, hogy ízre milyen is lehet egy chutney, ezért egy kilónyit külön raktam, mielőtt az egészet ledaráltam volna lekvárkészítéshez.
Az alapreceptet Kaldeneker György oldalán találtam és csak annyival tértem el az alaprecepttől, hogy barna cukor helyett folyékony édesítővel készítettem el.

Hozzávalók:
  • 1 kg szilva
  • 2 diónyi csíkokra felmetélt friss gyömbér
  • 10 dkg mazsola
  • 30 dkg alma (vagy zöld paradicsom)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál curry
  • 20 ml folyékony édesítőszer (eredeti receptben 40 dkg barna cukor)
  • 2 teáskanál só
  • 1,5 dl vörösbor ecet
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 1 db chili paprika
  • 2 db egész fahéj
  • 3 db csillag ánizs (bioboltban kapható)
A megtisztított és kimagvalt szilvát és almát kis kockákra vágtam, a hagymát pedig apróra felszeleteltem.


Egy széles lábasba tettem a gyümölcsöt és a zöldségeket, hozzáadtam a fűszereket, az édesítőt, a sót és a mazsolát is, kivéve az ecetet. Mivel nem cukorral készítettem ezért tettem alá 2 dl vizet is, hogy legyen szaftja.


Jól összekevertem és közepes lángon kb. 40-50 percig főztem, közben állandóan kevergettem. Olyan fűszeres illatok terjengett a lakásban. Kóstolgattam közben rendesen, az ízvilága egyszerűen hihetetlen.


Mikor letelt az 50 perc, hozzáadtam a vörösbor ecetet és még öt percig forraltam.


A még forrásban lévő chutney-t tiszta befőttes üvegbe szedtem, rögtön lezártam azokat és öt percre fejre állítottam. Majd száraz dunsztba került a közben elkészült szilvalekvárokkal együtt.

Dunsztolás egy kis rásegítéssel
Szilvachutney
Szilvachutney
Szilvalekvár
Szilvalekvár
 Azt hiszem nagy chutney rajongó lettem, már tervezem a következő fajtát :)


3 megjegyzés:

Edit írta...

És ezt mihez lehet enni? Vagy csak úgy magában? Nem is hallottam még ilyent.
Én meg a jó múltkor hagymalekvárt készítettem, baráti körben nagy sikert aratva. Annak is érdekes az ízvilága, lilahagymából, édesen, balzsamecettel. De azt magában, kenyérrel, sült húshoz lehet enni.

Lidike írta...

Sült és grillezett húsokhoz, sajtokhoz, pástétomokhoz ajánlják. Nagyon tömény és intenzív az íze, köretként nem is ajánlják, hanem csak egy plusz hozzávalónak.

Edit írta...

Értem. Biztos fini lehet. mondjuk a hagymalevár is ilyennek való inkább, bár én rájártam magában :))) De amúgy elég tömény, mert olajos.
Na majd lesz időm, kipróbálom ezt :)

Hiba történt a modul működésében
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...