2012. szeptember 27., csütörtök

A kenyér


Új szenvedélyem lett, méghozzá a kenyérsütés. Na nem a gépben sütött változatra gondolok, hanem a kézzel formázott, sütőben sütött szépségekre. De töredelmesen bevallom, hogy a dagasztást a gépre bízom, mert ez még mindig misztérium számomra.
A kenyérsütéssel kapcsolatban nagyon sok mindent megtudhatunk Limaránál, de mindenféle kelt tésztás finomságot megtalálunk nála. Rengeteg fázisfotóval segíti az olyan kezdőket mint amilyen én is vagyok. Ezt a fehérkenyért is az ő receptje alapján készítettem.

Hozzávalók:
  • 2,7 dl víz
  • 2 csapott teáskanál só
  • 2 ek olaj
  • csipet aszkorbinsav (elhagyható - gyógyszertárban kapható)
  • 2 ek burgonyapehely (bioboltban kapható)
  • 20-25 dkg öregtészta
  • 50 dkg BL80 kenyérliszt
  • 1 tk cukor
  • 1 dkg friss élesztő
A hozzávalókat a kenyérsütő gépbe teszem. A folyadék kerül alulra, bele a cukor. A szárazanyagokat összekeverem és úgy rakom az üstbe. Végül az elmorzsolt élesztő és az öregtészta kerül bele.
A gép dagasztó programjával 20 perc alatt rugalmas tésztát dagasztok.
Dagasztás után a tésztát kelesztőtálba teszem. Fél óra kelés után kézzel átgyúrom és további 15-20 percig kelesztem.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom, majd kézzel kinyomkodom belőle a levegőt, próbálom kör alakra lapítgatni.
Következik a vekni formázása. Két oldalát behajtom és lenyomkodom.
A felső részét is behajtom, hogy háromszög alakú legyen.
Ezután feltekerem a tésztát, és minden tekerésnél lenyomkodom. Közben két oldalról is próbálom a feltekert rész alá húzni a tésztát. Mikor az egészet feltekertem, összecsípem az alján a tésztát és megfordítom.
Sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, rárakom a tetejét és duplájára kelesztem.
Mikor duplájára kelt éles késsel három helyen bevágom és még hagyom pár percig, hogy a bevágás mentén szétnyíljon.
A jénai tetejét belülről bespricceltem vízzel és 230 fokra előmelegített sütőbe raktam
45 perc sütés után levettem a jénai tetejét és még további 10-15 percig sütöttem.
Mikor megsült vízet permetezek a felületéra és rácsra téve hagyom hűlni.
És elkezd cserepesedni, ahogy Limara mondaná "beszélni".
Ők a hétvégén készültek.
Öregtészta
Ez egyfajta kovász amit ha elkészítünk ebből adunk a kenyérhez és a hűtőben tárolva 7-10 napig is eláll. Én egy adagból három kenyérhez tudtam rakni. Általában a kenyérsütés előtti napon kell elkészíteni.

Hozzávalók:
  • 50 dkg BL80 kenyérliszt
  • 3 dl víz
  • 1 csipet cukor
  • 1 dkg friss élesztő
A hozzávalókból keményebb tésztát dagasztok, mint a kenyértészta. Kirakom kelesztőtálba és a konyhapulton hagyom éjszakára 10-12 órát. Ezalatt az idő alatt megkel és összeesik. Majd másnap kézzel megint átgyúrom és egy fedeles dobozba rakva kerül a hűtőbe és innen használok belőle.


4 megjegyzés:

Annamarie írta...

Nagyon szép a kenyered és biztos nagyon finom is! Ezek az itthon sütött kenyérkék teljesen más ízűek, mind a boltiak! Mi is magunk sütjük a kenyerünket kemencében, csak sajnos nincs mindig rá idő. Nálunk a férjem az, aki dagasztja és süti, nagyon jól csinálja!

Muskátli Büfé írta...

Nagyon szép lett a kenyérkéd!!!!!

Juhmeli írta...

Vigyázz Lidike, erről a szenvedélyről nem lehet leszokni! Nálunk is így kezdődött:) Most meg már minden napra van kívánság. Nálunk Limara tejfölös kiflikéje a legeslegnagyobb kedvenc. Meg a burgonyás cipója. Jó mulatást kívánok és jó étvágyat is!
Ja, és ember meg nem mondaná, hogy ezek az első próbálkozások és nem profi vagy. Egyszerűen gyönyörűre sikerültek.

Lidike írta...

Köszönöm mindenkinek. Tényleg nagyon jó sütni kenyeret, de minden mást is.

Hiba történt a modul működésében
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...