2013. november 10., vasárnap

Bakkecskénél jártunk udvaroltatni

Mint kezdő kecsketartók elég későn esett le nekünk, hogy a kisasszonyok éppen ivarzós korszakukba léptek. Majdnem le is maradtunk róla, szerintem épp az utolsó pillanatban vagyunk. Az a gond, hogy egész nap nem vagyunk itthon így csak a reggeli és az esti viselkedésükből kell valahogy rájönnünk, hogy mi a helyzet. Illetve még nem nagyon tudtam, hogy mit kellene észrevennünk. Így gyorsan utána olvastam a témának és rájöttem, hogy egyszer már biztos, hogy ivarzottak. Elég szépen produkálták a tüneteket. Nyugtalanok voltak, a többi állatnak neki mentek (pedig ilyet nem szoktak csinálni), sokat mekegtek (amúgy egyáltalán nem lehet a hangjukat sem hallani), élénken legyezték a farkukat és még sorolhatnám tovább.


Amikor újra feltűntek a tünetek felhívtuk az előző gazdáját, hogy tud e ajánlani egy bakkecskét. Tudott ott náluk a faluban egyet, a sajátjukat is azzal pároztatták. Mivel épp náluk volt a bak így a tulajdonosával megbeszélték, hogy átvisszük a kecskéket hozzá, hogy megnézzük mi a helyzet. Egy gyönyörű, barna szánentáli bakkal találkoztunk akinek a neve is fenséges, Héraklésznak hívják. A bak tulajdonosai egy nagyon kedves, fiatal pár, nagyon aranyosak, örülök, hogy megismerhettük őket. A bak megkerülgette a csajokat, de azok nem álltak meg neki. Úgy tűnt, hogy akkor már nem ivarzottak. Így árgus szemekkel figyeltük őket három héttel később (átlagosan 21 naponta ivarzanak, főleg az őszi hónapokban), a héten fel is fedeztük újra a viselkedésbeli változásukat. Először Hercegnőn fedeztük fel, így átvittük Mazsolával együtt a bakhoz, hátha ő is beindul. Hercegnőt sikerült ekkor pároztatni (november 6-án), de Mazsi még nem hagyta magát.


Mazsola tegnap kezdte produkálni magát (lehet a bak hatására), így ma átvittük őt is és pároztak is (november 10.). Míg Hercegnő a párzás után teljesen lenyugodott (nem mekegett tovább), ezzel szemben Mazsi ma még többször megszólalt. Így most nem vagyunk biztosak benne, hogy sikeres volt e a pároztatás. Elvileg ha visszavisszük őket 21 nap múlva és a bakot elzavarják akkor vemhesek. Na majd kiderül, addig is árgus szemekkel figyelem tovább őket, mert ha megint elő jönnek az ivarzási tünetek, akkor nem sikerült a pároztatás.

1 megjegyzés:

Muskátli Büfé írta...

Izgatottan várom a híreket!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...