2013. október 2., szerda

Az első kecskesajtom


Ahhoz képest, hogy mikor kerültek hozzánk a kecskék elég sokára vettem rá magam, hogy elkészítsem az első igazi kecskesajtomat. Azért írom, hogy igazi, mert még régebben mikor házi tehéntejet vettünk itt a faluban, akkor már próbáltam sajtféleséget készíteni, ecettel vagy citromlével csapattam ki és vászonkendőben csepegtettem le. De az igazi az amit oltóval és sajtkultúrával készítenek.
Az elmúlt hónapokban elég sokat olvastam a témáról, megnéztem jó pár videót illetve felregisztráltam egy házi sajtkészítős fórumra ahol nagyon sokat segítettek nekem. Az volt a legnagyobb gondom, hogy napi 1,5 liter tejből két, maximum három nap alatt nem jött össze annyi tej, hogy legalább egy fél kilós sajtocskát elkészíthessek (meg is ittuk, sütöttünk, főztünk vele). Általában azt  mondják, hogy 10 liter tejből lesz egy 1 kg-os sajt (ez azért függ a sajt fajtájától is). Azt ajánlották nekem a fórumon, hogy fagyasszam le a tejet és amikor összegyűlt akkor kiolvasztom és elkészítem ugyanúgy a sajtot.


Így amikor tudtam, raktam el zacskóba fagyasztani. Összesen 10 liter tejet gyűjtöttem össze, több már nem fért el. De ekkor meg attól paráztam, hogyan fogom kiolvasztani. Na így húzódott el ez a sajtkészítés.
Múlt hét pénteken pedig elhatároztam, hogy most már kipróbálom. Ha sikerül akkor jó, ha nem akkor pedig a kutyusok örülni fognak :) Az oltót már régebben beszereztem, sajtkultúrát egyenlőre nem vettem (mert nincs itt annyi tej, hogy különböző sajtocskákat gyártsak), enélkül is lehet készíteni gomolya jellegű sajtot. Sajtformát sem vettem, hanem Zoltánom fúrogatott ki nekem két műanyag ételhordót (ezt azért újat vettem egy műanyag nagykerben).
Péntek este kivettem 5 liter tejet a fagyasztóból, szombaton elkészítettem a sajtot ami 24 órát csöpögött, majd vasárnap sólébe került pár órára. Közben Zoltánom egy műanyag dobozba vágott bele nekem bükkfa léceket. Ebbe raktam a megszárított sajtot, lefedtem és a hűtőben érleltem egy hetet.


Vasárnap pedig megvágtam. Nagyon jól szelhető (nem morzsálódott) és isteni finom. Sima natúr sajt, nem lett ízesítve semmivel. Még van öt liter tejem a fagyóban, ezt még hét végén megcsinálom, de lehet, hogy ezt már ízesíteni fogom. Utána pedig várok, mert a kecském apasztja a tejét, így már nem tudok elrakni sem. Abban bízok, hogy sikerül pároztatnom mindkettőt az idén (Mazsola is kislány), és akkor jövőre már két kecskétől lenne tejünk. Azzal a mennyiséggel azért már jobban tudnék sajtokat készíteni.

A tej gazdája :)

2 megjegyzés:

Sylvia írta...

Nagyon ügyes vagy, gyönyörű lett a sajtod - gondolom, finom is ! Gratula !!

Muskátli Büfé írta...

Gratulálok! Nagyon-nagyon ügyes vagy! Köszönet a kecske lánykának is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...