2012. november 12., hétfő

Vasárnapi babfejtés


Vasárnap egy hete, hogy leszedtük a babot a bokrokról. Egész héten nem volt időm kifejteni, még szombaton is dolgoztam. Esténként mikor hazamentem nem nagyon volt már kedvem hozzá, de mindig volt valami más amit meg kellett csinálnom. Így vasárnap arra az elhatározásra jutottam, hogy rászánom a napot és nekiestem. Első körben szét kellett válogatnom a láda babot. Külön raktam a szárazat és külön ládába a még zöld héjút.

Már nincsenek ilyen állapotban a bokrok, kezdenek elszáradni a levelek és az indák is
Amik még zöld héjban vannak
Ezek már megszáradtak
Azért kellett szétválogatnom előtte, mert amiknek még zöld a héja, azokat a babokat a fagyasztóba kell tenni. Amik már megszáradtak, azok elvannak akármilyen száraz és hűvös helyen. Az egész napom ráment a láda babra, de azért közben mostam, sütöttem és a kazánba is begyújtottam. Illetve ránéztem a baromfikra is óránként, mert leengedtem őket a kertbe egy kicsit kapirgálni és rohangászni (szó szerint ezt szokták művelni). Imádom fejteni a babot, nem tudom mért, engem megnyugtat. Mindig lesem, hogy milyen szépséges szem lesz a következőben és a következőben.

A baloldali a szárazbab, a jobb oldali tálban lévő pedig ami még "nedves"
A színe alapján is meg lehet különböztetni a kétféle babot, a száraz inkább fakóbb, míg a "nedves" sokkal élénkebb. A szárazat egy vászonzsákba tettem és beakasztottam a spájzba. Majd jövőre ebből fogunk ültetni is a következő adagot.


A többi babot bezacskóztam és kerestem neki helyet a fagyasztóban. Már lassan semmi nem fér bele, nem belepakolni kellene, hanem kifele enni belőle :)


2 megjegyzés:

Rozmaring&ibolya írta...

Szeretném megkérdezni milyen fajta bab ez ,mi a neve?
Mi is kaptunk néhány tövet ajándékba a nyár elején, pontosan ilyen szép színes a termése .

Lidike írta...

Megkérdezem Géza bácsitól (a párom apukája), hogy mi a pontos neve. Mi is tőlük kaptuk a vetni valót és fejteni valót is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...