2012. november 28., szerda

Folyamatos tereprendezés és téliesítés

Általában a hétvégéken tudunk kinti munkákat megcsinálni, mert mire hazaérünk már teljes a sötétség.  Az első udvaron sz összes hajnalka hajtást levágtunk a liliomfáról, és a futtató keretekről (ment a komposztra), a fű le lett nyírva és a faleveleket összesepregettük. A tujafák alsó ágait Zoli levagdosta és a kiborult kerítést is megjavította (a nem ott lakó szomszéd dolga lenne, csak őt nem érdekli, a kutyák pedig ott át tudtak mászkálni).



Még madáretetőt is raktunk ki sok-sok napraforgó maggal
A tujafák alatti rész is rendbe lett hozva
A megjavított kerítés, vagyis inkább az újra gyártott
A muskátlik egy részét bevittük a lakásba és amik már nem fértek be azokat elvittük anyáékhoz a pincébe. A középső udvaron az összes paradicsomtő ki lett szedve, csak a rózsák, az akácok és a szőlőtövek maradtak a helyükön. Zoli folyamatosan darabolja a fát, a ház és a nyári konyha között két helyre is pakolva van, illetve a műhely egyik falát is felpakolta. A tuják levágott ágait is elégetjük. Természetesen a fűtés előtt a kémény ki lett tisztítva, illetve a gázkazánt is átnézettük egy szerelővel.

A tujafákról levágott ágak, most ezt tüzeljük el amíg tart



A szőlőtőkék és az ismeretlen futós növényünk (aminek szép lila virágjai vannak)
Amikor Zoli szedte ki a fákat a tárolóból felvagdosni, talált pár rönkdarabot amin laskagomba nőtt, az egyiken már szép nagyok. Ezeket kihoztuk az udvarra, hátha megmaradnának.




A középső udvarról a sütőtökök lekerültek a pincébe, a fű itt is le lett vágva és a levelek összetakarítva. Egy helyre összegyűjtöttük a dísztököket, a baromfik nagyon szeretik, úgyhogy ők kapják meg.



A kertet pedig a baromfik rendezik napok óta. Reggel leengedjük őket, egész nap lent kapirgálnak, rohangásznak és este mikor sötétedik pedig szépen felmennek a helyükre. Természetesen napközben is fel tudnak jönni, mert a vizük és a táp az udvarukon van. A piszok vadkacsák a fólia oldalát kirágták, gondolom kíváncsiak voltak, hogy mi van belül.




A lopótököket pedig a japánok kapták meg. Nem kell megijedni, nem széttrancsírozva adjuk oda nekik. Zoli lyukakat vágott a tökök oldalain, kiszedte a magokat (éppen száradnak) majd berakta a japánokhoz, hogy kicsipegessék a tök húsát. Az a terv, hogy jövőre ezekbe a lyukakba futós epret fogunk ültetni.






Téliesítés végett a ház hátsó ajtaja le lett szigetelve (ez egy régi ajtó, még nem lett kicserélve), hungarocellt erősített a teljes felületére. Ugyanígy abban a helységben ahol a mélyhűtők vannak, illetve a nyári konyha ajtaját is. Ez utóbbit azért kellett, mert ha már nagyon zord hideg van akkor itt benn alszanak a kutyusok és a macskák. Van benn egy kis kályha és abba szoktunk begyújtani nekik. A vízakna is le lett szigetelve, mert tavaly kis híja volt, hogy be nem fagyott, most Zoli nem merte úgy hagyni.
Még nyáron az egyik lakónak a faluban Zoli kölcsönadta a keltető gépet ami tegnap este hozott vissza egy kakas és egy tyúk kíséretében. Szegénykék nagyon félnek még, ki sem mertek jönni az ólból. Külön rakta őket, hogy próbálják megszokni az új helyüket.

Ő a kakaska szép hosszú farktollal
A tyúkica ennyit mutatott magából, ő jól elbújt


1 megjegyzés:

Mazsianyu írta...

Madáretetőnek is használhatod a lopótököket.
Mi csak egy japánkakast kaptunk a szomszédból, elég mókás ahogy próbálja becserkészni a jércéket, oldalaz mellettük meg emelgeti a lábait. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...