2012. szeptember 19., szerda

Ricinus fa és füge bokor

A munkahelyemen tavaly nagy ricinusok nőttek amelyek elhullatták a magjaikat. Az idén rengeteg kis palánta kinőtt ebből. Többen is vittünk haza belőle. Én a szomszéddal (az amelyik nem lakik ott) határos kerítés mellé ültettem őket, mert a kerítés mellett egy összeomlott épület van és látványra nem egy szépség. Szóval ezek a ricinusok szép nagyra megnőttek. Jó pofa növények, olyan mintha pálmafák lennének. Remélem majd jövőre már nálam is kibújnak az új hajtások ha elszórja a magokat.



Mivel télen kifagytak a fügebokraim, pedig be voltak takargatva, így vissza lettek vágva. Most már szép nagyra nőttek, jó pár termés is van rajtuk, csak az a baj, hogy nem tudnak beérni. Ha idén is kifagynak, megint kezdődik elölről minden. Nem tudom, hogy lesz e valaha ehető fügém.



Kora reggel a kert

8 megjegyzés:

Juhmeli írta...

Ó, igen. A ricinus nekünk is bejön, gondolkodtunk rajta, de a mókusok miatt inkább egyelőre nélkülözzük őket.

A füge viszont elszomorít. Mi idén szereztünk egy gyereket. Szépen megnőtt, termés is van rajta, ami persze nem érik be, de azért reménykedtem a jövő évben. Nagyon szeretjük. Lekvárnak, nyersen, sütiben, a fügebor pedig ... elmondhatatlan. Azért drukkolok! Nektek is!:)

Mazsianyu írta...

http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/oktober/fuge.html

Ősszel hallottam a rádióban, hogy nem szabad fóliával bevonni, mert nem szellőzik benne, az enyhébb napokon "beizzad", és ez a pára éjjel ráfagyhat.

Gitta írta...

Nagyon látványos az tény, de úgy tudom mérgező! Hát igen, sok szépség mérgező pl. (leander, aranyvessző stb...) Végül is, csak gyerekeket kell távol tartani tőlük egy darabig...

Lidike írta...

Nem fóliával volt bevonva, hanem egy dróthálóval körbekerítettük és tele raktuk falevéllel, de úgylátszik nem nagyon bírta ezt sem.

Lidike írta...

Én azt olvastam, hogy a magja mérgező, de maga a növény nem. Még nincs gyerek, így még nincs gond a növény szempontjából :)

Mazsianyu írta...

Próbáljátok meg kukoricaszárral, a szomszédban így téliesítik a fügét, még nem hallottam fagykárról.

Annamarie írta...

A fügével mi is ugyanígy járunk mindig. Nálunk is elfagy, aztán újra kihajt. Most is van rajt termés, de már nem fog beérni.

Tamás írta...

Tavaly, velem párhuzamosan diplomázott egy évfolyamtársam, a ricinus volt a diplomanövénye(kertészmérnököknek tanultunk). A ricinus MINDEN RÉSZRE IGEN MÉRGEZŐ -óvatosan vele gyerekek, és háziállatok mellett!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...