2012. augusztus 27., hétfő

Vegyes gyümölcsbefőtt

Vasárnapra volt tervezve a körtebefőtt készítés első üteme. Míg a szilvalekvárt üvegeztem be, addig Zoli lement a kertbe leszedni a gyümölcsöt. Mikor én is elkészültem a lekvárral és beraktam a dunsztba, kimentem, hogy megnézzem mennyi körte van. Abból volt két vödörrel, de volt ott még nektarin, szilva és alma is. Csak pislogtam nagyokat, hogy most mi történt. Ekkor jött elő vigyorogva, hogy neki olyan vegyes gyümölcsbefőttet csináljak amit a nagymamája készített míg élt. Én megadva magamat a sorsnak nekiálltam a gyümölcsöket megmosni, majd felvágni, kimagvalni, magházakat eltávolítani. Jó pár órás munka volt mire mindennel végeztem.



Tulajdonképpen ugyanúgy készítettem el, mint az őszibarack befőtett. A kimosott üvegek aljába 12 szem édesítőt tettem, utána rétegezve kerültek bele a gyümölcsök.


Minden üveget felöntöttem hideg vízzel, tettem bele két szem szegfűszeget és egy késhegynyi Na-benzoátot. Celofánnal lezártam és ráraktam a tetőket. Összesen harminc üvegre volt elegendő a gyümölcs, ezt három fazékban raktam fel a tűzhelyre dunsztolni.




Mivel a körte volt a legtöbb, abból maradt is ki, így egy nagy fazék körtelevest is készítettem :)

6 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Lidike!
Csodálattal olvastam a leírásaidat az eltevésről, savanyításról. És látom hogy nagy mágus vagy ebben a kérdésben. Már csak az a baj, hogy nem tudtam kivenni egy üveggel a befőttek közül.
Biztos nagyon finomak!
További sok sikert és jó egészséget a munkádhoz!
GGy.
UI: ezekhez a dolgokhoz sajnos én nem értek. Csak a végeredményt tudom tesztelni.

boxa írta...

Ez is nagyon jól néz ki!

Edina írta...

Kedves Lidike, megkívántam és el is készítettem, de a héj színei nem intenzívek, sokat halványodtak. Talán még szorosabbra kellett volna tennem. Ízét télen teszteli a család. Köszönettel: Edina

Lidike írta...

Kedves Edina!
Örülök, hogy megtetszett :)
Sajnos a hőkezelés hatására veszít a színéből, de ez az élvezeti értékén mit sem változtat :D

Edina írta...

Kedves h válaszolt. Most látom némelyik tetején fehér hab van. Megromlott? Felnyitottam egyet, de nincs mellékíze, finom. A hab mire utalhat?

Lidike írta...

Könnyen levetted a tetejét? Lehet nem zárt rendesen. Vagy nem voltak sterilek az üvegek vagy a kupakok. Lehet gyors el kellene használni nehogy ténylegesen megromoljon. Tettél bele tartósítószert?
Hogyan dunsztoltad? Fazékban tűzhelyen? Nem lehet, hogy nagyon lobogott a víz alatta?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...