2012. augusztus 10., péntek

E heti befőzéseim, fagyasztások

Hétköznap csak munka után tudok befőzőcskézni, ezért nem olyan sok adagok szoktak elkészülni az idő rövidsége miatt. A nagyobb tételt általában hétvégére hagyom. A héten is többfélét sikerült készítenem.
Egyik nap egy kosárnyi őszibarackot szedtünk fel a fa alól. Ezt átválogattam három adagra. A legrosszabbak mentek a cefrébe, a legjobbakat tettem a hűtőbe, ebből sütemény készült, illetve ezt hordtam a munkahelyre falatozni. A két kategória közti adagból ami 5 kg lett, lekvárt főztem. 9 üveggel lett, de van közte több 7 dl-es is


Szedtünk egy kis vödörnyi szilvát és a szomszéd Erzsike nénitől is kaptam egy tállal. Mivel annyi nem volt, hogy most neki álljak lekvárt főzni (meg már késő is volt), így inkább a fagyasztóba kerültek. Jól megmostam, kimagvaltam az egészet, majd zacskózás után a fagyasztóban landoltak.




Az aszalt paradicsomok is készülnek folyamatosan, már öt üveggel van fűszeres olajban (ebből négy csatos üveg, egy befőttes).


Megint szedtünk le padlizsánt, ettünk is belőle, illetve egy tepsinyit megsütöttem és pucolás, csöpögtetés és kihűlés után ezek is a fagyasztóba kerültek. Három adagnyi lett. De most sütés előtt megszurkáltam mindegyiket egy hurkapálcikával, így most egy sem robbant fel a sütőben :)




Egyik este meg arra jöttem haza, hogy Zolikám (ezen a héten szabin van itthon) az anyukámmal már 12 üveg lecsót száraz dunsztba raktak, és az első fazéknyi paradicsomlé a tűzhelyen rotyogott. Rám várt a befejezés. A vége 19 üveg paradicsomlé lett ami kb. 13-14 liternyi :)




1 megjegyzés:

Vicuska írta...

Öröm nézni is, mennyi jó dolog kerül előrelátóan elrakásra a hosszú téli, tavaszi időszakra. Sok munka! Én a szilvát csak nyersen rakom el üvegekbe. Meg néha lekvárnak, de szerencsés vagyok, mert évek óta kapok igazi, üstben főzöttet :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...