2015. január 5., hétfő

Hájas tészta


Úgy látszik, hogy hájas tészta készítés disznóvágáskor jön csak rám. Először (és mostanáig az egyetlen) a 2012 év végi vágást követően készítettem az akkori hájból, illetve még pár adag darált hájat lefagyasztottam. Nem lett szép leveles, nem nyílt szét hanem egyben állt a tészta, de csak elfogyott. Idén, vagyis most már tavaly szilveszter napjára időzítettük a disznóvágást, három csüngőhasút vágtunk és mivel jöttek segítségek így kitaláltam, hogy sütök nekik valami finomat. Előző napokban engedtük le a fagyasztókat és rendszereztük át a benne lévő dolgokat, így megtaláltam két adag hájat (szerintem még lennie kéne, na majd csak előkerül). Na meg is volt, hogy mit sütök és elkezdtem egy másik receptet keresni a neten.

Ez volt életem első hájasa

Átbogarásztam pár receptet mire megtaláltam Mákvirág gasztroblogjában ezt a nekem tetszőt. Két okból fogott meg leginkább, egyrészt voltak hozzá fázisfotók, főleg a dagasztással kapcsolatban, másrészt pedig az egyik hozzávaló miatt. Amibe pálinka kell az csak jó lehet :)

Hozzávalók:
  • 3 evőkanál 10%-os ecet
  • 50 dkg darált háj
A hájat az ecettel jók kikevertem, szépen kenhető lett az állaga. Szobahőmérsékleten hagytam a felhasználásig.

Hozzávalók a tésztához:
  • 75 dkg liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál pálinka (nekünk sima vegyes pálinkánk van itthon, az eredeti receptben szilva volt írva)
  • 3 evőkanál 10%-os ecet
  • 1 teáskanál só 1 dl vízben feloldva
  • szódavíz (kb. 1 dl nálam)

Hozzávalók a töltelékhez:
  • szilvalekvár
  • dió
  • ízlés szerint cukor
A diót ledaráltam és házi főzésű szilvalekvárral összekevertem. Mikor megkóstoltam úgy éreztem, hogy egy kis cukor kell bele, így én azt is raktam hozzá.

A tészta kézi gyúrásáról az eredeti receptben olvashattok, én ennél egy kicsit kényelmesebb  vagyok (vagy még mindig nem tudok kézzel gyúrni, dagasztani) és géppel készítettem elő a tésztát.
A tészta hozzávalóit (a szódavízzel együtt) a kenyérsütő gépem üstjébe pakoltam és megdagasztottam. A szódavíz mennyiségét pont jól tippeltem meg, nem is kellett hozzá több. Egy nagyon jó fogású tésztát kaptam. Tálba rakva hagytam szobahőmérsékleten egy órát pihenni.


Lisztezett asztalon 2-3 mm vastagságúra nyújtottam a tésztát, rákentem egy késsel a háj egyharmadát majd összehajtogattam. Gondolatban három felé osztottam a tésztát, jobbról majd balról is a középső részre hajtottam, majd az így kapott csíknál ugyan így hajtottam, csak most alulról és felülről hajtottam a középső rétegre. (Kipróbáltam olyat is, hogy több hajtás volt, de ez jött be nekem leginkább, ekkor még könnyen tudtam utána kinyújtani a tésztát.) Letakarás nélkül hagytam 30 percet pihenni a tésztát majd kinyújtás után a lekenést és a hajtogatást még 2x megismételtem szintén 30 perces pihentetéssel.


A harmadik pihentetés után újra kinyújtottam a tésztát és 4x5 cm-es téglalapokra feldaraboltam. Mindegyik közepére egy teáskanálnyi tölteléket raktam majd könyvszerűen összehajtottam a tésztát. A másik variáció, hogy 5x5 cm-es négyzetekre vágjuk a tésztát és töltve háromszögre hajtjuk. Az így meghajtogatott tésztákat sütőpapíros tepsire pakoltam és 220 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöttem Akkor van kész, ha a könyvek szépen „kinyílnak” és a tészta aranybarnára sült. Amikor kihűlt porcukrot szórtam a tetejére.


Nekem nagyon bejött ez a recept, gyönyörűen szétnyílt a tészta, látszódnak a lapok. Most annyira megtetszett, hogy azóta már egyszer újra készítettem, csak akkor háromszögre hajtottam a tésztát. 5 kg darált háj került idén a fagyasztóba így még párszor biztos sütni fogok ilyet, csak legyen hozzá pálinka :)


6 megjegyzés:

Tante Mali írta...

Oh my goodnesse, this sounds and looks so wonderful!!! Have to try it! thank you for the recipe and all my best for you
Elisabeth

Muskátli Büfé írta...

Nagymamáim készítettek anno ilyen csoda "könyvecskéket", azóta sem ettem :( Nagyon ügyes vagy!!!!

Lidike írta...

Elisabeth, thanks so much!

Lidike írta...

Muskátli Büfé, nagyon köszönöm!
Nagyon izgultam, hogy végre sikerüljön :)

Sylvia írta...

Nagyon guszták lettek, tuti jót tett neki a pálinka :)! Bár az 50 kg hájat én egy kicsit soknak érzem ... :D

Lidike írta...

Sylvia, köszönöm javítottam :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...