2015. január 28., szerda

Töltött háromszögek


Már többször késztettem ilyen töltött háromszöget, jó mert lehet variálni a tölteléket, éppen mi érhető el otthon. Leginkább akkor szeretem elkészíteni mikor a spájz fel van töltve füstölt sonkával és kolbásszal vagy szalámival, mert ilyenkor egy picit túllőhetek a töltelék mennyiségén, vagyis egyáltalán nem sajnálok belőle ki semmi jót :) Az alapreceptet még régebben itt találtam, a tészta részén nem is változtattam semmit. Ebből az adagból sok lesz, ha másnapra is marad nem gond mert még akkor is puha.

Hozzávalók a tésztához:
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 80 dkg liszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 dl olaj
A cukorral és 2 dl tejjel felfuttattam az élesztőt, majd minden hozzávalót a kenyérsütő gép üstjébe pakoltam (a többi tejjel együtt) és megdagasztottam a tésztát. Dagasztás után kelesztőtálba raktam és hagytam duplájára kelni, gyönyörű nagyra megkelt. A tésztát két felé vettem, mivel én sosem tudok egyformán elosztani semmit ezért azt szoktam csinálni, hogy lemérem az összes tészta súlyát és kimértem a két fél adagot. A két fél tésztával ugyanúgy kell majd eljárni.


Hozzávalók a töltelékhez (két tekercsbe összesen):
én nem írok mindenhez mennyiséget, mert nem minden tételnél mértem, csak daraboltam, az eredeti receptnél van pontos mennyiség megadva ha valakinek szüksége van rá
  • 4 evőkanál natúr sajtkrém + 2 evőkanál tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, vegeta
  • sonka
  • szalámi
  • 2 fej lila hagyma
  • csemege kukorica - nekem saját eltevésű van, ebből két üveggel raktam bele
  • sajt - ebből nekem most kevés volt ezért raktam még hozzá főtt tojást
  • 6 db főtt tojás 
Hozzávalók a tetejére:
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • szezámmag
  • lenmag


A sajtkrémet a tejföllel, az összetört fokhagymával és a fűszerekkel simára kevertem. Lisztezett felületen az egyik tésztaadagot vékonyra nyújtottam, majd megkentem a krém felével. Ráhalmoztam a sonkát, a hagymát, a kukoricát, ráreszelt a sajtot és a tojást. A tészta felső 2-3 cm-re nem raktam tölteléket, ez fog a feltekert tészta aljára kerülni. Feltekertem és egy nagyon éles késsel háromszögekre vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam a háromszögeket, tetejüket megkentem a tejföl és tojássárgája keverékével majd megszórtam a magokkal. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöttem. Nekem kellett ennyi idő mert nekem egy régi, sima gázsütőm van, de az eredeti recept 15-20 percet ír. Míg sült az első adag addig előkészítettem a másik adag tésztát, csak sonka helyett szalámival szórtam meg a tésztát. Nagyon kiadós, finom étel.







2 megjegyzés:

Muskátli Büfé írta...

Hmmm - pompás recept!!!!

Egérke írta...

Nálunk is nagy kedvenc!

Hiba történt a modul működésében
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...