2015. január 7., szerda

Szilveszteri disznóvágás

Jázmin, Margaréta és Pipacs

Hát eljött ez a nap is és ez a három cuculány nincs többi. Sok szép kis malaccal megajándékoztak minket, de hát azért lettek tartva, hogy ha egyszer elérik a vágósúlyukat akkor majd minket fognak jóllakatni. Míg éltek igyekeztünk nekik minden jót megadni, nagyokat rohangáltak a kertben, sok finom kosztot kaptak és rengeteg simogatást.
Elég sok disznóvágáson részt vettünk már, főleg Zoliéknál otthon, volt amikor nekünk vágtunk disznót. De ez az első eset, hogy a mi kis portánkon zajlik ez. Kisebb malacot már kétszer is vágtunk, de ilyen nagy volumenű munka még most volt először. Mivel a terv három malac levágása volt, így hívtunk segítséget. Eleve itt volt Géza bácsi, de jött még Tamás barátunk a párjával, Biával. Zöld hajnalban keltünk, kint a sütőben és üstházban tűzet raktunk és felraktunk vizet főzni kézmosás és perzselést követő malactisztítás végett. A filagória alá asztalt állítottunk, elmostuk a ládákat és a vödröket és a perzselőt is összeállítottuk. Szerintem sikerült a leghidegebb napot kifognunk, csípett rendesen a hideg. A fiúk dolga volt a disznók levágása, feldolgozása, addig mi lányok elkészítettük a hagymás vért, forraltunk nekik jó sok bort, hogy tudjanak átmelegedni, közben sütöttünk nekik egy kis hájas süteményt és segítettünk mindenben amit mondtak. Nagyon sok munka volt ezzel a három malaccal, egy nap alatt nem is végeztünk vele. A húsokat feldarabolva, kizacskózva sikerült a fagyasztóba bepakolni, a füstölésre szánt húsokat, szalonnákat lesóztuk, a hurkát megtöltöttük és ezzel vége is volt az első napnak. Annyira fáradtak voltunk, hogy az éjfélt simán átaludtuk, így elmaradt az éjféli koccintás, de reggel bepótoltuk :) Másnap megfőztük a hurkát, megtöltöttük a kolbászt (csak pár szálat mert elfogyott a bél természetesen) és a szalámikat, ledaráltuk a hájat és elkezdtük kisütni a tepertőt amiből egy adaggal a következő napra is jutott. Nem sikerült vennünk kisebb üstöt a piacon, minekünk elég lenne egy 50 literes, de csak 75 literest vagy annál nagyobbat lehetett kapni, így egy nagy fazékban sütöttük a tepertőt három menetben. Mostanra a szalámik megfüstölődtek, jelenleg oldalas és karaj van füstölés alatt, hétvégén pedig jönnek a szalonnák és a sonkának valók. Rengeteg húsunk, szalonnánk és egyéb finomságunk lett általuk, köszönjük nekik!










1 megjegyzés:

Muskátli Büfé írta...

Szép életük volt Nálatok! Nagy munkát vállaltatok, de a minőség megéri - tudod, hogy mit eszel :) Eddig a Tiétek az első malacfej, ami mosolyog - biztosan nem véletlenül.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...