2013. április 22., hétfő

Tavasz a kertben

Az elmúlt egy-két hét napos idő megtette a hatását. A virágok elkezdtek kinyílni, a liliomfám virágzik és az egy hete elültetett zsázsa úgy kibújt, mint a sicc, már kb. 2 cm magas. Már minden tulipánomnak piros a feje, de eddig csak kettő mutatta meg magát teljesen. Mivel eső ez idő alatt nem esett, mostanában az esti programom a locsolás lett, főleg a mini virágoskertem volt nagyon kiszikkadva.










Az egy hete elültetett zsázsa már ekkora
A középső kertrész ahol a sütő van (a baromfiudvarral szemben) hétvégén fel lett teljesen ásva (rotációs kapával) és elszórtunk pár kiló fűmagot. Na ezt a területet mostantól minden este totál fel kell locsolnom, hogy a fű meginduljon. Reggel Zoltánom elfelejtette becsukni az idevezető kertkaput, így mikor hazament legalább öt gödröt talált amit a kutyák nagy unalmukban kiástak. Hát ezek után kíváncsi leszek, hogy ha ki is fog nőni a fű mennyire lesz foltos. Most még eléggé kopár látványt mutat.



A baromfik is nagyon élvezik a meleget, egész nap csak napoznak. És jókat fürödtek a homokban. Giliszta miatt felásták a baromfik udvarát apáék és mikor vissza lettek eresztve a tyúkok egyből vetődtek a földre. Kapirgáltak ezerrel és fürödtek benne jókat. A tyúkocskáim nagyon rendesek tojásügyileg, múlt héten volt olyan nap, hogy a japán tojásokkal együtt 24 db-ot adtak nekünk, de átlag napi 15 tojás megvan.


A fóliában tejfölös poharakba elültetett magok közül a hajnalka már 3-4 cm magas, az uborka kibújt de már a tökfélék is mutogatják magukat. Hétvégén a retket kiegyeltük és amit kiszedtünk azt megettük reggelire, nagyon finomak lettek most. Mondanom sem kell, a fóliában is locsolok minden nap, pl. pénteken mikor délután hazamentem bent 45 fok volt, szegényt nem győztem kiszellőztetni, hogy hűljön lefele egy kicsit. A fóliában lévő eper virágzik, már pici termés is van egyik másikon.





A kertben a barackfák virágba borultak, na nem mindegyik. Az öregebb fákon nem sok virág van, de meg is lettek metszve rendesen. Tavaly rengeteg termés volt rajtuk, a nagy súly alatt több oldalsó nagy ága le is szakadt, most inkább kevesebb lesz rajta a termés, de annál nagyobbak. Én egyáltalán annak örülök, hogy nem pusztultak ki ezek a fák.
Vámospércs környékéről sikerült szereznem tormapalántákat. Húsvétkor kaptam két üveg házi készítésű ecetes tormát, azóta teljesen rákattantunk Zolikámmal, el is fogyott mindkettő. Ennek örömére elhatároztuk, hogy ültetünk pár tövet. Ismerek pár embert Vámospércs környékén akik tormatermesztéssel foglalkoznak, az egyik szívesen adott pár tövet nekem. Na amikor megkaptam akkor derült ki, hogy a pár tő az cirka 200 db volt. Na ebből kaptak Józsi bácsiék is, és még Zoli apukájának is tettünk félre (el kellett ásni a földbe, hogy nehogy kiszáradjanak). Szóval a vasárnap délután a torma ültetésével telt. Kb. 30 cm magas bakhátat kellett készíteni és ebbe kellett beleszúrni egy lyukat amibe a palánta volt beleeresztve. Összesen két sort készítettünk. Az egyiket ezzel a módszerrel. A másik sornál simán a földbe szúrt lyukakat Zoli, ebbe raktuk a palántákat majd szépen két oldalról feltöltötte földdel, így gyorsabb volt az ültetés. Na majd kiderül, hogy melyik variáció a nyerő, csak majd győzzük reszelni a tormát :)








Chum chum teljesen kifáradt a torma ültetése közben :)
Míg a tormát duggattuk elfele felfedeztem, hogy a kert végi szomszédainknál négy kecske kergetőzik, két nagy és két kicsi. Totál elfogott az irigykedés, minden álmom, hogy legyen vagy két kecskénk akiknek a tejéből sajtot készítenék magunknak. Csak nem tudnánk őket hol legeltetni, ez az akadálya annak, hogy még nincs. De álmodozni lehet :)

4 megjegyzés:

Annamarie írta...

Nagyon szép a kerted és a tulipánok is! Sajnos nálunk igen le van maradva a természet, na meg mi is a veteménnyel. Még felásásra vár a 200 nm zöldséges, még mindig nem vetettem semmit, ami már kezd egy kicsit frusztrálni. A tulipánjaimnak is csak a szára látszik, csak tudnám, hogy hová tűnt a fejük??

Lidike írta...

Biztos előkerül a tulipánok feje is. Nekem is csak azóta virítanak mióta locsolgatom őket. Az a gond, hogy három hete egy csepp eső sem esett nálunk, minden este 2-3 órát locsolok mire mindennel végzek. De hát ezt vártuk már :)

Muskátli Büfé írta...

Nézz be hozzám, kérlek, találsz valamit! :)

Unknown írta...

Szép minden. Volt vele munka, de meg érte. Szerintem.
További jó munkát.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...