2013. április 12., péntek

Itt a tavasz!

"Elmúlt a tél, itt a tavasz,
minden bokor újra éled,
a földből a virágokat
előhúzzák a tündérek.

Április is segít nekik,
megáll minden kicsi fánál-
virágot tűz mindenhová:
tavasz van ott, merre járt már.

Virágot hint a friss szélbe,
száll a színek zivatarja-
s merre elmegy, a kopár föld
virágoktól tarkabarka."

                        Végh György: Virághozó április

Az elmúlt pár nap időjárása már bizonyította a tényt, hogy itt a tavasz. Igaz az eső még nem adta fel de már ez is kezd alább hagyni. A virágos kiskertemben minden szépen növöget, a barkafa már teljesen rügybe borult az aranyesők pedig virágoznak. Visszanézve a tavalyi képeket ilyenkor már minden virágba borult.






A fóliában minden szépen előbújt illetve növöget. Hétvégén már a saját újhagymánkat fogjuk enni reggelire. A retek már elkezdett fejesedni. Még ültetünk egy adaggal, hogy majd később is legyen. Két dolog nem akar kibújni, a zellergumó és a levendula. A levenduláról már lemondtam de a zellerben még reménykedem hátha előmerészkedik. A fóliában már nagyon jó idő van napközben, 35-40 fok is előfordult már. Az eper kétszer, háromszor nagyobb, mint kint a kertben lévő.

Ebből fogunk hétvégén reggelizni
Rebarbara és articsóka

Eper
Hónapos retek



Kint a kertben már lehet látni a zöldborsó és a hagyma sorját. Az egyéb elvetett magok még nem bújtak ki, még reménykedem, hogy nem ártott nekik a rossz idő. Hétvégén már nagyon szeretnénk vetni további magokat, de ez inkább majd az időjárástól fog leginkább függni. De a fűszernövényeimet mindenféleképpen el fogom ültetni.

Hagyma
Zöldborsó
A jószágok is nagyon jól érzik magukat, imádnak napozni :) Azt hittem, hogy a tyúkok leállnak most a tojással, mert jó egy hétig alig volt pár tojás, de megint tojnak, naponta 9-10 db-ot. Az egyik japán tyúk el is ült, ő alá bepakoltunk vagy 10 db tojást, örült neki, szépen maga alá rendezgette őket. Most már a vadkacsa is rakja a tojásokat, neki már 3 db van, de a néma kacsa leállhatott, mert most is csak 5 tojást találtam, de nem ült el.


Vadkacsa fészke
Néma kacsa fészke
Akkor a kutyák se maradjanak ki a híradásból. Az egyik kora reggel mikor mentünk Zolival a jószágot etetni és kiengedni észrevettem egy patkányt (nem röhögni, először azt hittem, hogy egy béka, de ahhoz képest gyorsan rohant), hogy a kövek közé rohant a baromfi udvaron. Na a kutyák rögtön rávetették magukat, Betyárkának sikerült megfognia. Büszkén hurcolta az udvaron, utána azért jól átropogtatta a biztonság kedvéért. Nagyon meg lett dicsérve, de a többi is, ügyesek voltak.

Büszke Betyárka és a zsákmány
Biztos ami biztos, még végigropogtatta
A napi cukiság pedig Csibészke amint három macskával édesdeden alusznak :)




2 megjegyzés:

Lizi írta...

Köszönöm a csodás magokat....én még az adósod vagyok,de talán sikerül időben elküldenem:)

Edit írta...

Milyen klassza a második képen az az emelt kis ágyás a csemete fa körül. Amiben a tulipánok vannak. Láttam ilyent a Tescoban, hogy lehet kapni. Bár fonni kéne, lenne is anyagom hozzá, csak időm nincs. És az a jó kis fóliasátor...milyen klassz. Hányszor hányas? De jó lenne egy ilyent készíteni...mégha kicsiben is.:)
És az a sok kiskacsa...jajj de édik. Mi még nem ültettünk borsót. Pedig kellett volna, de nincs is még felszántva, ahova szoktuk ezeket ültetni.
Az eprek ott maradnak majd bent a fóliasátorban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...