2014. február 12., szerda

Hálószoba bútor, első felvonás

Még hány felvonás lesz az függ attól, hogy milyen ütemben készül el a bútorok többi része, de szerintem még lesz pár rész :) Egyenlőre az ágy készült el, illetve a radiátorra egy takaró, ablakpárkány és a függönykarnis. A szobáról is lehetne mit mesélni, mert totál szétvertük az egészet, de ezt majd később.


Adott volt a szoba mérete, és volt két matracunk ami a normál felnőtt matrac méret, vagyis ha majd egyszer sikerül normális matracot vennünk, akkor az ágy is jó lesz hozzá (vagy legalább is reméljük). Egy papírra nagyjából felskicceltük a bútorokat ahogy a szobát be akarjuk majd rendezni írtunk rá körülbelüli méreteket. Azt ekkor már láttuk, hogy az ágy egyik oldalára tudnánk tenni éjjeli szekrényt (ez az ablak felőli rész) de a másik oldalon a falnál végig beépített szekrény lesz, igaz tolóajtósra tervezve, így itt összeért volna minden bútor. Láb résznél jóval több helyünk maradt, mivel az ott lévő falnál egy keskenyebb mélységű komód van tervben. Így azt találtuk ki, hogy az ágyat előrébb hozzuk és csinálunk egy kb. 30 cm mély háttámlát amelynek a két oldalából lesz majd kihúzható az éjjeli szekrény. Illetve a matracoknál felnyitható lesz az ágy kialakítva ágynemű tartó rész alattuk. Ez volt az alapterv minden más a készítés folyamán formálódott.


A teljes ágy vázát natúr farostlemezből és bútorlapból rakta össze Zoli bent a szobában. Természetesen méregetett, számolgatott, rajzolgatott egyfolytában, volt, hogy teljesen átalakította amit már egyszer kitalált. Mikor készen volt teljesen az ágy váza, tulajdonképpen akkor már a kész ágyat lehetett látni, csak nem volt rajta a külső díszes rész. Ez hamar megvolt, pár nap alatt végzett vele.


 
Ezután újra mérések következtek, az ágy külső részét kellett pontosan lemérni. Natúr fenyőből készítette el a külső burkolatokat, kereteket ragasztott össze melyekbe különféle mintákat mart bele. Mindig akkor találta ki, hogy milyen legyen amikor csinálta. Én meg rohangásztam mindig ki a műhelybe meózni :) Közben egy festékboltban kavartattunk ki antik fapácot, ezzel lett minden natúr fa elem lefújva elkészülte után, majd lakkozva. Természetesen festés után kezdtem el keresgélni kárpitanyagot a betét részekre, jó pár boltot bejártam mire eljutottam egy kárpitos üzletbe, na ott volt választék, és végül erre a világos alapon barna mintás anyagra esett a választásom. Pár nap alatt végzett az anyag feltűzésével és a keretek felerősítésével az ágy három oldalára. Mivel a háttámla két oldalán kb. 35-40 centimétert vesz el a kihúzhatós éjjeliszekrény illetve a kinyithatós szekrényke, így a kettő közti részből is tárolót csináltunk úgy, hogy a háttámlának a középső része lehajthatós és teljesen az ágy aljáig lehet belepakolni. A szekrények és fiókok nyitására kis gombokat esztergált.


Az ágy szilveszter napján készült el. Az egy hétben amit még itthon töltöttünk az újévben Zoli még megcsinálta a radiátorra az apácarácsos burkolatot, amit szintén ugyanazzal a fapáccal festett le, illetve lakkozta. Ennek a kerete is natúr fenyő, illetve az ablak is fenyő párkányt kapott. Na ezen majd a benti cicó szépen el tud majd nyújtózkodni, lesz neki helye bőven.


Még mikor maga a szoba felújítása volt folyamatban akkor Zoli esztergált ide egy kétsoros karnist karikákkal. Na most ezt is leszedtük és ugyanarra a színre befestettük, hogy egységes legyen a többi bútorral. Én megvarrtam a függönyt rá, vagyis csak beráncoltam, illetve a maradék kárpitanyagból készítettem három kisebb párnát, totál anyagfelhasználás történt. Anyáéktól pedig karácsonyra kaptuk az ágytakarót illetve két ágygarnitúra (nagypárna és takaró).


Még a beépített szekrény és a komód van hátra. Munka mellett biztos, hogy sok idő lesz mire elkészül, de majdcsak meg lesz, és akkor egy szoba kipipálva. Illetve már a második, mert az a helység ahol a kandalló van és amiből a szobák nyílnak azt már két éve megcsináltuk, na majd erről is írok később. Szerintem simán készíthetek tízéves tervet mire az egész lakás rendben lesz, tulajdonképpen az összes helységet szó szerint szét kell vernünk.

ui: hát a színek nem nagyon jöttek vissza, egy biztos a fal nem mályvás színű (mert én olyat látok) :)

11 megjegyzés:

Petra írta...

Ez gyönyörű lett. Elismerésem a készítőknek.

Nahát, pont ilyen csillár van a kicsilányom szobájában:)

Muskátli Büfé írta...

Nagyon ügyesek vagytok!!!! Gratula - hajrá folytatás!

boxa írta...

nagyon szép lett!!

mancoka kertje írta...

Gratulálok a tervezőnek és a kivitelezőnek. Igazán egyedi, hangulatos és nagyon meleg hálószobát varázsoltatok. Küldhetnéd a mestert hozzánk is.

BoGyo írta...

Nagyon szép!!

Beszter írta...

Ez igen! Gratulálok, nagyon ügyesek vagytok!
Igen várom a méhes bejegyzéseket, nagyon érdekel a téma, csak sajnos az én uram nem vevő rá :(

Sylvia írta...

Nagyon szép lett minden, büszke lehetsz a mesterre ! (persze a meón is sok múlott ! :-D)

Gandalf írta...

Lidike! Azér' ez na! Érted! Ez nagyon ott van! Nagyon szépen egyben van az egész ágy, mint egy kompozíció. Nagyon hangulatos! Csupán annyit tennék hozzá, hogy ugyanabból az anyagból, amivel az ágy oldala, és fejtámlája van díszítve, csinálnék egy ágytakarót, és akkor tényleg teljesen "egyben" lesz. Az anyagszükséglet kb 4 és fél méter, attól függően milyen hosszú az ágy. Na?

Gandalf írta...

Ja, a kárpit megválasztása is telibe talált! Ez az ágy nagyon rendben van!

Lidike írta...

Nagyon szépen köszönjük mindenkinek a dicsérő szavakat, leginkább Zoltánt illeti. Én csak meózgattam, beleszóltam és varrogattam :)
Gandalf, ezen az ágytakarón már én is elgondolkodtam mert ez a csíkos valahogy nem passzol, ennek majd máshol keresek helyet.

Emi írta...

Tökéletes! Nagyon tetszik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...