2012. szeptember 19., szerda

Megérkezett az ősz

Kora reggelenként és esténként már hűvös van, de azért napközben még lubickolunk a napsütésben. A liliomfám elkezdte hullatni leveleit. A dísztökök levelei is száradnak lefelé (de lehet, hogy ez inkább az eső hiánya), van tök ami már le is hullott, ezeket egyenlőre egy ládában gyűjtögetem.


Felszedtük a maradék krumplit, kb. 2 kis sornyi ami a téli körtefa alá lettek ültetve. Direkt nem ültettünk sokat, mert nem szereti a krumpli azt a földet ami nálunk van. Kis gubicsok maradtak, egyáltalán nem nőttek meg. Annyi volt, van, hogy párszor ettünk belőle. Zoli nővérééktől szoktunk kapni, náluk szép nagyra megnő.


A lehullott körtéket is összeszedtük és beledaraboltuk egy hordóba, hagy gyűljön egy kis pálinkának való is. Egyenlőre ez még a második megkezdett hordónk.


Zoli nagy projektbe kezdett bele. Elbontotta azt az ólat ami kicsi és nagyon alacsony volt. Épít helyette egy kb. 2,5x5 m alapterületűt, magasságra pedig akkora lesz, mint a mellette lévő ahol a nyúlketrecek vannak. A falat bontott téglából építi, alá betonból készített egy szegélyt. A belseje majd akkor lesz lebetonozva, mikor elkészül az egész építmény, ez lesz majd az utolsó lépés. Két nagy ablak lesz benne (Anyáék sorháza benne volt panelprogramba és a lakásból kiszedett ablakokat mi elhoztuk, azzal a címszóval, hogy jó lesz majd valamire), és a nyúlketreces ólba lesz egy átjáró ajtó, ezt a falrészt már újrarakta és ki van hagyva az ajtó helye.

Ez az ól lett elbontva
A másik ól oldalfala már újra lett rakva, a bedeszkázott rész helyén lesz az összekötő ajtó
A bejárati ajtó helye is megvan, ezzel egy sorban lesz a két ablak berakva
Jelenleg ennél a magasságnál járunk
Ólépítés közben bútort is készít ahogy van rá ideje. Rendeltek tőle egy előszoba garnitúrát, cipős szekrény, ruha fogas, fali tükör, szalagfüggöny tartó, meg egy nagyobb szekrény. Az utolsón kívül már minden elkészült és le lett szállítva.






Azért én is szorgoskodok közben. Leszedtünk egy nagy adag paradicsomot, ebből készítettem kb. 20 liter paradicsomlevet hétvégén. Kiválogattam paradicsomot aszalásra, anya kérte tőlem. Volt aszalva is valamennyi, azt elraktam fűszeresen olajba.






A padlizsánokat is folyamatosan szedegetem lefele, ahogy érnek és fagyasztom őket. Általában van annyi, hogy egy tepsivel meg tudjak sütni, és pucolás után kerülnek a fagyasztóba. Eddig kb. 15 adaggal raktam el.




Amíg mi hétvégén ezerrel dolgoztunk addig a szőrös négylábúak ezerrel sziesztáztak :)





2 megjegyzés:

Muskátli Büfé írta...

Mennyi kutyus, de helyesek! Én is szeretem a bourbon paradicsomlevet:)

Lidike írta...

Négyen vannak, mindegyik egy külön egyéniség, és mindegyik tacskó. Imádjuk őket.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...