2012. augusztus 29., szerda

Házi készítésű ételízesítő

Már nagyon sok helyen olvastam ennek elkészítéséről. Két fajtája is kering a neten. Az egyik az úgymond a nedves verzió, amikor a felaprított zöldségeket húsdarálón ledarálják, majd hozzáadott sóval üvegekbe rakják és mehet is a kamrapolcra. A másik esetben pedig a zöldségeket nagyon vékonyra szeletelik, kiszárítják (több lehetőség is van erre, aszalógép, sütő és a napfény) és összedarálják. Én az utóbbival kezdtem a kísérletezésemet, ez az első alkalom, hogy ilyet csináltam.
Végül is az aszalógéppel történő szárítás mellett maradtam. Az az igazság, hogy az öt macskám mellett nem mertem volna egész napokra kint hagyni több tálcányi zöldséget, mert a kíváncsiságuk az egeket veri. Zoli pedig még nem ért rá nekem aszalókeretet csinálni (pedig már öt darabra leadtam nála a rendelést), így a napon szárított verzió majd csak jövőre lesz kipróbálva.
Az alapkoncepcióm az volt, hogy amit a kertben találok abból fog készülni. Először leszedtem egy-egy csokor petrezselymet és zellerlevelet. A szárakról ledaraboltam a leveleket, öt tálcával került az aszalógépbe. Mivel nagyon vékonyak ezek a levelek, ennek aszalása elég hamar, pár órán belül meg volt, zörögtek a levelek mikor kipakoltam azokat egy tálba.

Zeller zöld aszalás előtt
Petrezselyem zöld aszalás előtt
A már megaszalt zöldek, az illat csak úgy terjengett a lakásban
Ezek után következtek a zöldségek. Folyamatosan hordtam fel ezeket a kertből, pucolás után a gyaluval nagyon vékonyra felszeleteltem és tettem őket az aszalóba.

Gyökér aszalás előtt
Zellergumó aszalás előtt
Sárgarépa aszalás előtt
Vöröshagyma aszalás előtt
Fokhagyma aszalás előtt
Lila hagyma aszalás előtt
Paprika (sárga, piros és zöld) aszalás előtt
Karalábé aszalás előtt
Állandóan nézegettem, hogy már mi készült el a gépben és folyamatosan szedegettem ki, majd pakolgattam bele a még aszalandókat. Olykor a tálcákat is cserélgettem, a lentieket feljebb raktam, a felsőket meg lentebb. És csak akkor aszaltam mikor otthon tartózkodtam, mert ha sokáig van a gépben az aszalandó termék, egy idő után képes megégni. Estére is inkább csak a felső 3 tálcára raktam zöldséget, az alsó kettőt üresen hagytam. Az elkészült aszalványokat egy tálcán gyűjtögettem.

Felül jobb oldalon a zöldek, bal oldalon pedig a parika
Bal oldalon a gyökér és a zellergumó, mellette a sárgarépa, mellette felül a vöröshagyma, alatta a karalábé, az alatt a lila hagyma és lent a fokhagyma, jobb szélen pedig a paradicsom. A paradicsom már meg volt aszalva, most is vár egy adag, hogy olajba kerüljön
Az így kapott zöldségeket jól összeforgattam. Zoltánom jöttében mentében mindig belemarkolászott és csak úgy magában majszolta, nagyon bejött neki. De az illat sem volt akármilyen.

Az összeforgatott zöldségek a zöldek nélkül
Így még szebb látványt mutatott, lehet jövőre csinálok egy adagot ami nem lesz összedarálva
Először késes robotgéppel próbáltam volna összeaprítani, de az meg sem kottyant neki. Ekkor bevetettem a békebeli kávédarálónkat, na ezzel már sikerült porrá őrölni, de azért hagytam benne nagyobb darabokat is.

A békebeli kávédaráló
Mikor az egészet ledaráltam akkor hozzákevertem az összetört zöldségleveleket illetve tettem még hozzá két evőkanál sót is. Ennél többet nem is akartam, majd az étel külön lesz sózva amibe ez az ízesítő bele fog kerülni.

Összesen 424g lett az ízesítőm
Majd egy jól záródó csatos üvegbe raktam az egészet és bekerült a spájzba a helyére. Hétvégén lesz a főpróba, Zolikám egy jó kis tyúkhúslevest rendelt tőlem :)

A színe lehet, hogy nem olyan mint a napon érleltnek, de az illata és az íze mindennel felér :)
Összegezve a következő mennyiségek kerültek bele:
  • 1 csokor zeller zöld
  • 1 csokor petrezselyemzöld (nekem van ültetve külön metélő petrezselyem, abból vágtam le)
  • 5 db közepes-nagy gyökér
  • 1 nagy zellergumó
  • 9 db közepes-nagy sárgarépa 
  • 8 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 fej lilahagyma
  • 1-1 db nagyobb piros, zöld és sárga paprika
  • 1 nagy fej karalábé
  • 8 db paradicsom
  • 2 evőkanál só
Azt hiszem még idén csak elteszek a nedves verzióból is egy kisebb adagot, csak az összehasonlítás végett is.

11 megjegyzés:

Lizi írta...

Nagyon ügyes vagy,szívesen megkóstolnám!

zazálea írta...

ezt szeretem benned, az ilyen remek posztokat! nagyon ügyes vagy:)

Unknown írta...

Az illatát és az ízét ugyan nem érezni itt a gép előtt, de biztos olyan mint amilyennek leírtad. És télen nagyon jól fog jönni ez a keverék. Mester munka!
Én még javasolnék bele lestyánt is. Érdemes ültetni a kertbe is.
További jó munkát, jó egészséget, és jó étvágyat kívánok!!
GGy.

Lidike írta...

Kedves Gyula!
Először is üdvözlöm kis portánkon, nagyon örülök minden idetévedőnek :)
A lestyánnal annyi gebasz van, hogy a mag meg lett véve, de elfelejtődött az ültetése, ott díszeleg a konyhaszekrény polcán. Gondolkoztam rajta, hogy még gyorsan elültetem valahova a kerítés mentén, és ha más nem de jövőre talán már ott fog virítani. Na ezt még hétvégéig megrágom.
Természetesen majd referálok, hogy milyen lett az ételízesítővel készült leves.
Köszönjük a jó kivánságokat!

Cyanus írta...

gyors verzióban én nagylyukú reszelőn reszelem le a répát és a többi nagy darabot,és úgy aszalom, majd szárazon kézzel összetöröm. kicsit tán gyorsabb,az illata marad :)ja és a karalábélevél is isteni bele, nagyon apró darabokra összevágva, és úgy szárítva

Fernel írta...

Mondom, irigykedni járok ide :D
Igazából tanulni.
Olyan csodálatos, ahogy mindent megmentesz, elpakolsz, befőzöl.
Szeretnék egyszer nálad a kamrába és a fagyasztóba bekukkantani :D
Most ez a recept kimondottan jól jött, kaptam némi gyökeret és sárgarépát, nem igazán alkalmas tárolásra, a fagyasztómban pedig telt ház van már.
Valamely évben csináltam kicsi, hitvány sárgarépából és gyökérből olyant, hogy frissen megpucoltam, igaz, ráment egy rakás időm, aztán kockázva, vagy hasábolva mars a fagyra, egész télen csak benyúltam a fagyasztóba, kikaptam az aktuális zöldséget, és már csak főzni kellett.
Sok munka most, kicsi főzéskor.

Juhmeli írta...

Nem semmi, amit itt napról napra terítesz nekünk. Csak csorog a nyálunk. Lökj egy kis energiát is, bár a receptek is felbecsülhetetlenek!

Gitta írta...

Eszméletlen mennyi időd van!! Néha kicsit irigyellek ezért....:-)))
Hogy tudtok ennyit elfogyasztani?:-)

boxa írta...

Jöhet egy kis adag, bár elfogadtam volna darálás nélkül is :):) Lehet még Fügébe is tudtam volna tutmálni :)

Lidike írta...

Mire jösztök csinálok egy adaggal :)

boxa írta...

:):):)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...