2015. április 27., hétfő

Filagória környéke alakulóban


Az elmúlt hetekben elég sokat alakult a filagória környezete. Sikerült tető alá hozni a nyúlházat. Igaz az ablakok és az ajtók még nem készültek el, de egyenlőre annyira elbarikádoztuk azok helyét, hogy ne jusson be senki nem oda való. Készült már két nyúlól is, amelyekben a két ott lakó nyuszimama a hétvégén az elmúlt napokban le is ellett. Ezeket a nyuszikat Géza bácsi hozta mikor utoljára nálunk járt, vemhesen kerültek hozzánk. Átmenetileg ők is a baromfik és a kecskék közé lettek lerakva, elég jól érezték magukat a szabadságban, de tudtuk, hogy minél hamarabb ólba kell kerülniük nehogy a többi jószág közé fialjanak le.



Elkészültek a magas ágyások is amelyek téglából lettek felrakva. Még tavaly készült az első amely a malacól oldalához lett építve. Idén pedig egyet a kemence oldalához, egyet pedig az elejéhez raktunk melyeket különféle fűszernövényekkel ültettünk be. Gáza bácsi hozott párfélét amelyből nekik otthon több volt, citromfű, borsmenta, kakukkfű, szurokfű, macskamenta (na ezt inkább a macsekoknak), snidling stb. Illetve a kertben kiástuk a zsálya bokrokat és azok is ide kerültek.




A szénatároló és a nyúlház előtti placc betonkövei fel lettek szedve (mondanom se kell, hogy a medencémnek ez volt a helye nyáron, idén mi lesz fogalmam sincs, mert már nemigen jut eszembe hely ahova fel tudnánk állítani) és egy közlekedő járdát betonoztak a fiúk összekötve ezeket a kemencével illetve a szénatárolótól kivezetve a járdáig egy járat, hogy csapadékos időben ne a sárban kelljen majd hordani a szénát a jószágnak. Az így kialakított járda körül fűmagot szórtunk el a földre hátha kinőne és lenne szép zöld gyep, ennek reményében locsoljuk is rendesen. A felszedett betonlapok pedig a kertbe vannak/lesznek lerakva kerti útnak (mert onnan pedig a tégla lett felszedve a magas ágyások miatt).





Még be kellene fejezni a nyusziházat, a kemencén és a filagórián is van még munka illetve a kerti bútorokat is meg kell még csinálni. Remélem idén ezeket sikerül megcsinálni és legalább ez a rész rendben lesz. Egyenlőre míg nincs bútor és már jó az idő így Zoli kiköltöztette a műhelyét a filagória alá, legalább itt elfér mikor nagyobb darabbal dolgozik.


A munka hősei :)


2015. április 7., kedd

Húsvéti terülj, terülj asztalkám


Általában sem hétköznap, sem hétvégén nem szeretek nagy terülj, terülj asztalkámat rendezni, van leves és második, ha idő engedi akkor desszert is. Ünnepek alkalmával szoktam "bekattanni", akkor tudok olyan mennyiséget készíteni, hogy 3-4 nap múlva is azt esszük. Idén húsvétkor is ez történt, én voltam a büféasztal felelős míg a gazda kint a jó levegőn bográcsozott (két bográccsal) és kemencézett. Így utólag visszagondolva nem is vártunk annyi embert, hogy nekünk ennyi kaját kellett volna készítenünk. Itt volt Géza bácsi (Zoli apukája), meghívtuk az én szüleimet, hazafelé menet beugrottak Tamásék a kicsi Lilivel és még jött volna egy másik baráti házaspár is villámlátogatásra hazafelé menet, de ők olyan későn indultak, hogy végül lemondták.
Így ennyi emberre készült el a büféasztal, amely állt egyszer hidegtálból minden finomsággal, sütöttem két fonott kalácsot (Farkas Vilmos instrukciói alapján), készítettem két töltött kalácsot amit minden földi jóval megtöltöttem(Limara után szabadon) és egy szép nagy sárga túrót (Zoli nővére instrukciói alapján). Mellette kint az egyik bográcsba gulyásleves főtt füstölt hússal, a másikban kakaspörkölt (két kakasból) míg a kemencében három tepsiben malachús sült krumplival és hagymával. Mellé volt még savanyúság, saláta és befőtt (ki mit kért) és természetesen az elhagyhatatlan sütemények.
A kinti partiban még az sem akadályozott meg minket, hogy a filagória alá asztal és székek még nem készültek el. Rossz asztalokat összetoltunk amire egy kiszuperált ajtó lett fektetve, mindenhonnan összeszedtünk székeket és nagyon jól elfértünk. Senki sem éhezett, még a szomszédba Erzsike néniéknek is pakoltunk át egy-egy adaggal mindenből. Még így is a maradékokat esszük legalább 2-3 napig, de legalább mindenki jól érezte magát :) Ja és jól meg lettek locsolva a jányok :D



Ezen a húsvéton már az megérte, hogy felfedeztem a félperces majonézt. Mi itthon mindig magunknak készítjük a majonézt, főleg mióta rájöttem, hogy a rúdmixer habverő fejével könnyebben bele tudom dolgozni a tojás sárgájába az olajat. Már régebben olvastam erről a félperces változatról, de mindig elfelejtettem kipróbálni. Most azért egy nagyobb mennyiséget kellett készítenem, de most eszembe jutva ez a változat gyors kipróbáltam egy tojással, lesz ami lesz. Hát nem hittem a szememnek, nem telt el 10 másodperc a botmixer elindításától és ott állt előttem az összeállt majonéz. Mondanom se kell, vigyorogtam mint a tejbe tök :D


2015. április 5., vasárnap

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak!



Benedek Elek : Húsvéti ének

Gyermekkoromnak szép emléke,
Köszöntelek, húsvét vasárnap!
Száll a szívemre égi béke
Ünnepén a Feltámadásnak.

Szárnyakat öltve száll a lelkem,
Ujjongva száll, gyors szárnyalással...
Ím, ott vagyok az ősi telken,
S zsebem tele piros tojással!

Gyermek vagyok, ki házról házra
Kántálni jár piros tojásért,
S gyűl a tojás, gyűl egyre-másra,
Ékesen csengő szavalásért.

Látom magam az új ruhában...
Hej, nem afféle bécsi rongy a'!
Meg van ez szőve igazában:
Édes jó anyám szőtte, fonta!

S a pörge kalap, a bokrétás!
S a rámás csizma, a ropogós!
Ilyen kalapod van-e, hékás?
S hát csizmád ilyen kopogós?

Hej, ha még egyszer, bár csak egyszer
Láthatnám édes jó anyámat,
Amint fejemre új kalapot tesz fel
S megsimogatja új ruhámat!

Hej, ha még egyszer, bár csak egyszer
Kántálhatnék piros tojásért!
Hálát adnék ezért ezerszer,
S feledném mind, ami csapás ért.

Hej, ha még egyszer... Vége, vége...
A napjaim lassan lejárnak...
Gyermekkoromnak szép emléke,
Isten veled, húsvét vasárnap!”


2015. április 3., péntek

Tanácsotokat kérem!



Szeretnék véleményeket, tapasztalatokat kérni olyanoktól akiknek van befőzőautomatája, esetleg próbálták, vagy hallottak róla valamit, vagy ismerősei körében már használta valaki. Tájékozódni szeretnék, hogy tényleg "használható" vagy csak eggyel több kacat a spájzban :D
A link az, amit egyenlőre találtam, más márka is lehet, engem most még maga a hasznossága érdekel.

Köszönöm a segítségeteket előre is!

Képek forrása: http://befozoautomata.hu/

2015. április 1., szerda

Kamra mustra

Álomkamra (kép forrása)

Nagyon is él bennem egy kép, hogy milyennek szeretném látni az én kamrámat/spájzomat. Minden befőtt, savanyúság, lekvár teteje szépen fel lenne öltöztetve, mindegyiken saját készítésű címke. Katonás sorrendbe felrakva csipkeszéllel szépen feldíszített polcokra. A polcok szélein különböző hagyma és paprika füzérek lógnának. A házilag készített száraztészták vagy üvegben vagy felcímkézett dobozokban lennének fajtánként. Meglenne a helye a zsírosbödönöknek, tésztanyújtó gépeknek, vajlingoknak, fazekaknak, a falra fel lennének akasztva a különböző szűrő. És még tudnám sorolni, hogy mi hogy lenne elrakva, de szerintem ehhez már egy nagy szoba is kevés lenne :D Természetesen a mi spájzunk meg sem közelíti ezt a képet, főleg, hogy a horgászfelszerelés is oda van bepakolva. De remélem szép lassan ki tudom alakítani az álomhelyet és álomkinézetet :)
Mikor elkezdjük beültetni a kertet, előtte azért átforgatom a spájzokat (kettő is van, na jó másfél :) ) és mindhárom fagyasztót, hogy miből mennyi maradt, mi fogyott el, mi az ami kevésbé kellett. Általában "kevésbé kellett" kategória nincs, mert azért rakom el a sok finomságot, hogy e is használjam.
Ami elfogyott abból így utólag azt mondom, hogy inkább nagyon keveset készítettem.
Az egyik ilyen a ketchup, na ezt totál alulteljesítettem. Szerintem idén a tízszeresét is elrakhatom a tavalyi próbaadagomnak, tényleg isteni finomra sikeredett. Kentük mi ezt sokféle ételre, akár kellett, akár nem, plusz ízt adott mindennek.
A másik pedig ami totál eltűnt a fagyasztóból az a paprikába töltött zöldséglevél. Szerintem ez az egyik legjobb tartósítási ötlet. Nemcsak azért mert nagyon sok ételhez el lehet használni ízesítésként, például levesekhez, pörköltekhez, hanem mert ezt folyamatosan lehet fagyasztani. Mindig marad ki valamennyi petrezselyem vagy zeller zöld, csak egy-két paprika kell hozzá amibe beledugdossuk és már mehet is a fagyasztóba.


Ami még elfogyott és nagyon hiányzott az a házi készítésű ételízesítő. Úgy látszik ebből sem lehet eleget készíteni. Eddig az aszalt változatot csináltam de idén megpróbálkozok a nyersen ledarálttal is, abból többet tudnék egyszerre készíteni és ugyanúgy fel lehet használni mint a szárítottat.
Kevésnek bizonyult a kovászos uborka is amit elraktam télire. Igaz ebből még van de csak azért mert eléggé spórolósan ettük, mondhatnám, hogy csak ünnepi alkalmakkor bontottunk ki egy-egy üveget. Annyira eteti magát, hogy el is fogy egy üveggel egyszerre.


A különféle aszalványokra, de legfőképpen a gyümölcsökből készültekre is rá kell gyúrnom, mert azok mintha ott sem lettek volna a polcon úgy eltűntek. Az aszalt alma már az üvegbe zárást sem éri meg, hát az egy mennyei csemege, de azért jó lenne ha pár üveggel ott lenne a kamrapolcon. Az aszalt paradicsomot magába megenni na az egy ízbomba, olajban fűszerekkel elrakva pedig isteni ízesítő lehet pl. tészta ételekhez de én már gyúrtam bele kenyérbe, bagettbe is. Az aszalt gomba pedig levesekben nagyon finom.


A különböző gyümölcsbefőttek, lekvárok, a lecsó, a paradicsomlé, és a szörpök, na ezekből van még mindig bőven. De esszük is folyamatosan őket. A befőttből van mikor három félét is felbontunk és összeöntjük, de hát olyan finomak :P A lecsót és a paradicsomlevet pedig folyamatosan használom főzéskor, elég sok ételhez fel lehet használni őket. Azt hiszem maradok az elmúlt évek adagjánál, inkább több legyen mint elfogyjon :D


Ami nagyon bejött az a laskatök és a zöldbab befőttes üvegben elrakva. Túl sok helyet foglaltak a fagyasztóban és ezért kerestem alternatívát számukra. Amit elraktam nyáron üvegben azok még most is olyan szép fehérek és egy sem romlott meg. De a zöldbab leírása alapján elrakott karalábé az mind megbuggyant, úgy látszik annál marad a fagyasztás. Majd szeretném kipróbálni a zöldborsót is üvegbe zárni, de még nem találtam olyan leírást ami jó lett volna, csak befőző automatára ami pedig nekem nincs (na lehet idén beinvesztálok egyre még, majd meglátom).
A különféle savanyúságokból is maradt még, így azok mennyiségével sincs gondom. Van köztük kedvenc, de általában csak olyanokat rakok el amiket meg is eszünk, szeretünk. A nagy sztár most a vegyes vágott volt (csak a kovászos uborka után), idén ebből többet kell elraknom mert ezt a család is elhordja.


A három fagyasztó látszatra nemigen apad, még van benne zöldborsó, fejtett bab, különböző gyümölcsök, padlizsán krémnek való, sóska, különféle gombák és folyamatosan pakoljuk bele a húsokat ahogy vágunk jószágot. És lassan kezdődik az idei idény :D Meg is beszéltük, hogy azt kell elhasználni amit a spájzban és a fagyasztóban találunk, csak abból főzünk (na jó húsvétra azért veszek pár dolgot), mert nem lesz helye az idei terméseknek.

Elmondható, hogy nincs spájz és fagyasztó pánik, még :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...