2017. június 13., kedd

Sajt a portáról, avagy a sajtos próbálkozásaim


Négy éve, hogy az első kecskék megjelentek a portánkon, mai napig emlékszem mikor megpillantottam őket a kertvégi szomszédoknál legelészni. Addig nyüstöltem Zolit, hogy kérdezze meg a szomszédokat honnan vannak, hogy kénytelen volt szomszédolni :) Kiderült, hogy ők eladóak, csak a szomszéd faluban lakó szülök a gyerekekhez átvitték őket legelészni. Na jó pár estét átbeszélgettünk Zoltánommal és végül arra a döntésre jutottunk, hogy belevágunk és megvettük őket. Azóta szépen felfejlődött a számuk, imádom őket egytől egyig :)

A legelső
Ahhoz képest, hogy mikor kerültek hozzánk a kecskék elég sokára vettem rá magam, hogy elkészítsem az első igazi kecskesajtomat, öt hónapja voltak már akkor nálunk.  Azért írom, hogy igazi, mert még régebben mikor házi tehéntejet vettünk itt a faluban, akkor már próbáltam sajtféleséget készíteni, ecettel vagy citromlével csapattam ki és vászonkendőben csepegtettem le. De az igazi az amit oltóval és sajtkultúrával készítenek.

Az első ízesítettek
Még betondzsungel lakó voltam mikor megvettem az első sajtkészítéssel foglalkozó könyvemet, ekkor már tudhattam valamit, éreztem, hogy nekem valamikor közöm lesz a sajtkészítéshez :) Rengeteget olvastam utána a neten, próbáltam mindenféle sajtkészítéssel foglalkozó fórumokba bejutni. Van pár ember akiknek a segítségéért nagyon sokat köszönhetek, de vannak olyanok is akik csak szívják magukba az információt de átadni semmit nem adnak, gondolom így van ez más területeken is. A legtöbb sajtformám házilag készült, idén volt az első alkalom, hogy igazi sajtformát vásároltam. Idén talán eljutunk oda, hogy megpróbálkozom pár érlelt sajt elkészítésével csak a helyet kell kialakítanunk ahol tudok majd érlelni.
Szóval a kezdeti csetlések botlások a mai napig is megvannak, főleg mikor valami újat próbálok elkészíteni elsőre. De nagyon lelkes vagyok :) Ha elrontok valamit nem esek kétségbe, valami kikerekedik belőle de próbálok rájönni a hibára és újra nekiveselkedem. Még nagyon az út elején járok, szeretnék majd egyszer egy sajtkészítő tanfolyamra, képzésre eljutni ha lesz rá lehetőségem. Addig is a könyveket és a netet bújom, sokat olvasok és gyakorolok, gyakorolok, gyakorolok...

Fűszeres friss sajtSonkás sajttekercs
Sonkás sajttekercs füstölve
Parasztbatyu (sonkás, snidlinges krémsajttal töltve)

Feta sajt fűszeres olajban
Joghurt
Feta sajt sós savóban érlelve
Grill sajt
Grill sajt
Sajtcsomó füstölve
Krémsajt
Hálós kecskenyica

Az egyetlen érlelt sajtom

2 megjegyzés:

marisz57 írta...

Lidike, te tanfolyam nélkül is művésze vagy a sajtkészítésnek! Csak ámulok és bámulok...Nem is tudom eldönteni melyik nálam az első helyezett küllemét tekintve, - mivelhogy ízlelni neten keresztül nem lehet. :D Talán a füstölt sonkás sajttekercs fogott meg leginkább, ha nem tudnám hogy sajt, biztos süteménynek gondolnám.
Gratulálok a kreativitásodhoz, és további sok sikert kívánok! :)

Dombi Anikó írta...

Szia!
Fantasztikus!
Nagyon-nagyon ügyes vagy, csak ámulok!
Gratulálok neked,nektek!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...