2014. május 19., hétfő

Újabb jövevények, gazolás, betonozás, miegymás...


Az elmúlt egy, másfél hét esőzése megtette a hatását, minden nő mint amiket húznak. Ez nem gond a vetemény esetében, de vele együtt a gaz is nekiiramodott. Egy jó nagy talicskányival sikerült kiszedegetnünk a sorok közül, de csak a kert egyik részén, a többi még hátra van. Csak az a gond, hogy ha nem egyszerre csináljuk akkor szépen belekerülünk egy körforgásba, mire kiszedjük a másik felét akkor kezdhetjük elölről az első részen :) Na, ez nem panasz. A gaznak leginkább a kecskék örültek, körbeállták a talicskát és egy jót lakmároztak belőle. Gazolás közben azért szedtünk egy kis epret is :) A nagy része ment a fagyasztóba, egy maroknyiból pedig tejsavóval (hétvégén még sajtozni is sikeredett, de erről majd később) és cukor felhasználásával epres savóitalt készítettem. Isteni finom lett :)




A kecskékhez két új jövevény érkezett, Pannika és Kormi. Pannika egy kilenc hónapos gödölye, egy nagyon barátságos kislány. Igaz, még hiányolja a régi családját, de nagyon nyitott felénk, kíváncsian követi minden lépésünket amikor bent vagyunk náluk az ólban. Szereti a ruhánkat egy kicsit megrágcsálni és kaptam már tőle a kezemre egy puszit is :) Kormi idén ellette az első gidáját, egy ideje már elválasztották tőle, így nem nagyon kereste mikor hozzánk került. Jobban izgatta az új hely és az ismeretlen kecskék. Kicsit még bátortalan de szerintem hamar ki fogja mutatni a a foga fehérjét :) Láttuk, hogy otthoni körülmények közepette milyen vadóc volt, szerintem pár nap és nálunk is el kezd rendetlenkedni. Így most van három fejős kecskénk, a nálunk született Samu és Lili (ők most hat hetesek, még nincsenek leválasztva) ás Pannika (majd ősszel lesz pároztatva és ha jövőre lesz gidája akkor fog már tejelni is). Azt hiszem jelen körülményeink itt gátat szabnak további kecskék beszerzésének, ahhoz már tanya és legelő kell. Ez egy jó cél lesz az elkövetkezőkre.

Panni és Kormi :)




Péntek este megint megérkezett hozzánk Zoli apukája. Hozott egy utánfutónyi szénát a kecskéknek. Ő kaszálta a birtokukon és pár napig tudta csak szárítani, mert náluk is lecsapott az esőzés. Ezt az adagot kell mihamarabb feletetni a kecskékkel és a nyulakkal. Kaptam tőle bazsalikom és citromfű palántákat. Egyenlőre maradnak a cserepükben, de kiraktam őket a lakás előtti kis feljáróra, hogy szokják a kinti létet. A malacólaknál lenne felrakva egy téglakeret, ebbe ültetnék különböző fűszernövényeket.


Az elmúlt hetek, hónapok tapasztalata azt mutatta, hogy szükségünk van egy széna és lucerna tárolóra. Egy ideig kint állt az udvaron fóliával letakarva egy bála, abból szedegettük a jószágoknak a napi adagot. Mikor a télire való fát megvettük, akkor a bála helyére lett pakolva, a bálát pedig szétszedve oda pakoltuk ahol helyet találtunk neki. Szegény kecskéknél lett lekerítve egy rész, de ekkor pedig az ő helyükből csonkítottunk le. Már akkor tudtuk, hogy ez sem megoldás. Így hétvégén ki lett mérve a tároló helye és meg is csinálták a fiúk a betonalapot. Az eső miatt nem sok idejük volt rá, de hála sikerült, már ennyivel is előrébb vagyunk. Elvileg a kemence alapja is most lett volna lebetonozva, ez már nem fért bele, na majd legközelebb :)

A munkafelügyelő éppen sziesztázik :)



A baromfik már jól összejárkálták :)

A malacólak is elkészültek, beköltözhetővé váltak. Van még rajtuk mit csinálni, de az ottlakási engedély meg lett adva. Fából készült rá a kerítés, az egyiknek a zárját már sikerült eltörni, de már javítás alatt van. A két hasas kocát költöztettük át, most már ők is külön ólba kerültek. Remélem mire a fialásra kerül a sor addigra megszokják az új helyüket. Most még nagyon szellős, télire majd fóliával le lesz zárva az eleje is.


Pipacs jól van, de a kis apróságok közül múlt héten elpusztult a legkisebb. Nagyon gyenge volt, próbáltam cumis üvegből kecske tejjel etetni, de annyira makacsul ellenkezett, egyszerűen nem volt hajlandó elfogadni. Eltemettük a testvérei mellé. A megmarad négy most már kezd virgonckodni, az egyik már olyan szépen ugrálta át a deszkát amivel a belső ólat barikádoztuk el a külső résztől, hogy ne tudjanak a kicsik kimászkálni, így ezt a lécet elvettük, most már ki-be járkálnak a két ólrészben, de egyenlőre az udvarra még nem engedtük ki őket.






1 megjegyzés:

Muskátli Büfé írta...

Nagyon szépen gyarapodtok! A kecskék szeme varázslatos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...