2014. március 11., kedd

A tavasz első hete

 

Igaz még hét közben fújdogált a szél de hétvégén már csodálatos időnk volt. Szerda este megérkezett Zoli apukája, hogy segítsen nekünk egy kicsit, majd vasárnap reggel együtt indultunk vissza hozzájuk egy kis szülinapozásra (nővérének a két fia), névnapozásra (természetesen Zoltán) ja meg nőnapozásra (ez se maradjon ki).


Géza bácsi míg itt volt nálunk elég sok mindenben tudott segíteni. Főleg abban, hogy minden fát és bokrot megmetszett amit a portán talált. Jó pár órát elfoglalatoskodott az egésszel. Utána pedig eltakarította a romokat. Már ez elég nagy segítség volt. Zoli szombaton is ment dolgozni, addig Géza bácsi felásta a fóliát, majd elvetettünk párféle magot. Volt közte virág is, meg különféle káposzták, retkek és duggatunk el hagymát újhagymának is. Én voltam a táblaíró. Idén vettünk pár műanyag kis táblát egy kertészeti boltban, mert általában a kitűzött zacskókat locsoláskor vagy esőzéskor egy idő után elmosta a víz, így pár hét múlva azt sem tudtuk, hogy hova is van vetve. Na jó azért nagyjából emlékeztünk :) Így minden sor elejére szúrtam le egy táblát amelyre alkoholos filccel írtam fel a nevet. Majd ha nem kell akkor csak lemossuk valamivel és újra felhasználható. A fóliában pedig kibújt pár tavalyról földben felejtett fokhagyma. Illetve egy vödörben elültetett metélőhagyma ami télen megfagyott, na most az is újult erővel nekikezdett új életének :)



Délután mikor Zoli hazajött előkerült a rotációs kapa is és sötétedésig a kert egyik oldalát felásta vele. Persze először párszor be kellett húzni mire elindult, már azt hittük, hogy elromlott mert nem nagyon akarta azt amit mi. Pedig idén már volt beindítva, mert Zoli tett rá egy kipufogót és akkor volt egy főpróba is. Igaz amúgy sem egy mai darab, anno kettőből (egyik sem volt jó) lett egy jó összeszerelve és az elmúlt pár évben mióta itt lakunk használjuk. Biztos eljön az az év amikor egy újba kell majd beinvesztálni, de ezt próbáljuk húzni-halasztani a mai árak mellett. De egyenlőre még jó szolgálatot tesz.


Vasárnap hazavittük Géza bácsit. Kaptunk finomat enni, inni, felköszöntöttünk mindenkit, majd jól megpakolták az utánfutónkat. Kaptunk öt zsák szemes kukoricát, egy zsák krumplit, négy kockabála szalmát (majd a kecskék alá akarjuk rakni mikor fialnak). Elhoztunk egy Simson motort (Viola férjéé), majd Zolinak kellene megjavítani (már ha lesz ideje), hogy a két fiúnak legyen mivel motoroznia. Én meg kaptam pár fajta gyógynövényt Géza bácsitól, hogy legyen mivel szappant készíteni (már jó egy hónapja bújom a szakirodalmat, az alapok már elméletben mennek), borsmentát, citromfüvet, körömvirágot, kamillát és egy kis levendulát. Szerintem kezdésnek megfelelnek.


Délután négy körül értünk haza, Zoli még előkapta a robikapát, fel akarta még ásni a kert másik felét is. Természetesen félúton kifogyott belőle a benzin (de mi állandóan így járunk vele), így inkább mindent kipakolt a futóból. Utána gyors készített a tápos helységbe egy kis ajtót, mert a hátsó részt lekerítettük, ott vannak a tápok, elöl pedig nyúlketrecek, és a földön is nyulak ugrabugrálnak. Így ost már nem egy deszkán kell átmászni, hanem kaput nyitunk és zárunk :)


A jószágok pedig nem győztek napozni egész hétvégén. Az egyik jobbra volt elborulva, a másik balra, mindegyik a napon szeretett volna lenni. A vadkacsánk megtojta az első tojását, ő a párjával külön lett rakva, hogy együtt legyenek nyugalomba, de lehet, hogy tovább lesznek költöztetve. A japánok állandóan a szénakazal alatt bujkálnak (egy raklapon van a széna így rés van alatta), sanda gyanúm, hogy ha onnan elpakolnánk akkor biztos lelnék pár tojást. Újabb nyuszik születtek (akik nyomon követtek a facebookon, azok már olvashattak legalább négy ellésről), két mamánál is, tisztára tiritarkák.


A kecsók pedig szépen növesztik oldal irányban a pocakjukat, a kicsinek pedig elkezdett ereszkedni a tőgye (felágaskodott a drótkerítésre, természetesen Zoli lógatott az orra előtt egy finom falatot és így tudtunk a pocak alá lesni). Egyre valószínűbb, hogy kis kecskék lesznek áprilisban :)


3 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Nekem is elkelne egy ilyen segítség. Én a veteményezést érzem rám borulni. Eddig mindig zöldünk volt, termés nem. Tavaly jól betrágyáztam, ősszel, meglátom idén mire megyek vele.

BoGyo írta...

Nagyon hasznosan telt nálatok a hétvége! Szépek vagytok!
A napozós malacka nagyon tetszik:))
Sok sikert a szappanfőzéshez!!

Muskátli Büfé írta...

Köszönjük a beszámolót - igazán szépen iperedik-cseperedik a porta! Az a malacfekvés - nagyon aranyos :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...