2014. március 20., csütörtök

Tavaszi üzemmód feltekerve

A liliomfám kezdi fehér virágba borítani magát, az aranyesők már sárgában pompáznak, a barkafám pedig kezd magához térni és elvileg három levendula bokrom túlélte a telet (még csak tavaly ültettem őket, úgyhogy kicsikék még). A füge bokraimnak adok még egy évet, ha idén sem fogok tudni szedni termést akkor nincs mese, kitoloncolás lesz a vég és inkább olyat ültetek a helyükre aminek van értelme.


Hétvégén sikerült szuper üzemmódba kapcsolnunk, igaz a szél azért próbált közbeszólni. A fólián volt pár nagyobb lyuk, ezeket természetesen a legnagyobb szélben kellett befoltozni. De legalább nem szállt el az egész építmény. A fóliában a hétvégén a legtöbb 28 fok volt amit mértünk, de lehet volt ennél több is csak mi arról lemaradtunk :)
A kertet sikerült teljesen felrotációzni, de azért ez sem volt minden bajtól mentes. Az utolsó csapásvonalon akkorát durrant a kapa, hogy még az ötödik szomszédban is hallották. Így ezt a részt ásóval kellett felásni. Az, hogy a kapa javítható e még majd akkor derül ki ha szétszedi Zoli. Ez egy nagyon régi gép, anno mikor ideköltöztünk akkor lett két gépből összerakva. Ha nem sikerül, akkor már lehet sejteni a következő év első beruházását, ami elég szép kis érvágás lesz a pénztárcánkon. Az időhiányunkat figyelembe véve ez télnél hamarabb úgysem fog kiderülni.
Itt éppen a zöldborsót vetjük
Elég sok mindent sikerült elvetnünk, duggatnunk. Hagymából négyfélét, lilát, vöröset, gyöngy és saláta fajtát, a sóska foghíjas sorait inkább kipótoltuk (lehet, hogy a baromfik tépázták meg mikor ősszel rászabadítottuk őket a kertre), különféle retkek, sárgarépa és petrezselyem is került a földbe, minden szépen feltáblázva. Ja a zöldborsót majdnem el is felejtettem, pedig abból elég tetemes mennyiséget vetettünk, de hát annyira imádjuk :) Na a salátákat csak sikerült kifelejtenem. Többfélét összekevertünk, korait és későbbit is. Egy részét a fólia mögé szórtuk el, a többit pedig a Józsi bácsiék felőli kerítés mentén a szőlő mögé. Mikor kimegy a korai akkor utána nő a későbbi, vagyis csak a reményeink szerint :)
Zoli körbekerített egy kis részt a kertben komposztnak, mert a másik teljesen betelt. Erre majd veszünk könnyező csövet, spirálosan rátekerjük a tetejére, és amikor locsolunk akkor a komposzt is kap vizet, ezáltal jobban fog ülepedni és jövőre meg szét lehet hordani az egész kertbe. Könnyező csőből terv szerint több métert akarunk venni, a vízigényesebb növények mellett futtatnánk végig és ezeket ezen keresztül locsolnánk. Na ez még egy elgondolás, de lassacskán ennek valamilyen szinten ki kell bontakoznia.
Szombat este a kertben elégettük az összes lemetszett gallyat és összeszedett száraz faágakat egy hordóban. Így a hordó is ki lett égetve, ez lesz majd alapos takarítás után a kinti zuhanynál a víztároló, mert ami épp ott van azt már megette az időjárás.
Még nem látványos az ültetés
Kedden pedig a gyümölcsfák kaptak egy kis lemosó permetezést. Elvileg ez is hétvégére volt betervezve, de annyira fújt a szél, hogy ennek semmi esélyét nem láttuk. Az idén egy benzinmotoros permetezőre is be kell invesztálni, mert nekünk egy régi, kézi pumpás van és nagyon sok időt vesz igénybe mire Zoli az egész kertet bepermetezi vele.
Az elmúlt napokban ketten is jöttek hozzánk megnézni Borsót. Na nem megvenni akarják, hanem szeretnék elvinni a saját malacukhoz fedeztetni. Úgy látszik a faluban csak Ő pasi a talpán :) Legalább kiélheti szerelmes kedvét. Mivel szeretjük a csereáru kereskedelmet is, Zoli mindkét emberrel abban egyezett meg, hogy ha sikerült a fedeztetés és megellett a malacuk akkor választáskor kapunk egyet, szerintem elég tisztességes alku. Most mi is összeengedtük Borsót Jázminnal (Ő a legnagyobb malacunk, kétszer nagyobb Borsónál), mert mindenkitől azt halljuk, hogy mielőtt levágnák előtte egyszer pároztassuk fel, állítólag fialás után finomabb a húsa.
Szerelemben a méret nem akadály :)
Na ehhez nem értek, de Borsó olyan szerelmesen csüngött rajta, hogy öröm volt őket nézni. Tegnap este ki is szökött a helyéről hozzá, éjszaka vettem észre, közben a másik két csaj szűrét kipakolták az ólból :) Összebújva durmoltak az ólban, a másik kettő meg kint fagyoskodott, nem mertek bemenni, én szépen beterelgettem őket Borsó helyére, hagytam a szerelmeseket együtt éjszakázni :) Hát majd kiderül, hogy sikerült e nekik a légyott :)
A kecskéket meglátogatta az a bácsi akitől vettük. Azt mondta, hogy nagyon szépen néznek ki, látszik rajtuk, hogy jól vannak tartva (meg természetesen el vannak kényeztetve). Szerinte Hercegnőben kettő kicsi is lehet. Én nem tudom, de nekem egy is elég csak mindenki egészséges legyen. Hétvégén ha látattok volna a kecskékkel szerintem röhögésben törtetek volna ki. Szépen beültem közéjük és a macska fésűjével elkezdtem őket fésülni :)
Na jó, Mazsidrazsi nem nagyon hagyta magát, eléggé vad (nem tudom, hogy hogyan fogjuk majd tudni megfejni). De Hercegnő rendesen élvezte, nyújtogatta a nyakát, hogy hol vakargassam neki a fésűvel. Mivel hullatják a téli bundájukat, így elég sok szőrt sikerült kikefélnem róla. Ezt kiraktam a fákra, hogy majd a madarak elvigyék a fészkük építésekor, biztos tetszeni fog nekik.
A baromfik jól elvannak, Borsót kiöltöztettük tőlük mert kezdett nagyon kacsingatni a tojásokra. Na nem mászott bele a tojóládába, hanem amit a földre tojtak (egy-két elvetemültnek nem tetszik a tojóláda) azt szerette volna megdézsmálni. Jelenleg így sem tojnak sokat, napi 4-5 darabot szoktam találni, de van amikor csak egyet. A vadkacsa párt külön költöztettük egy kisebb ólba, a mama kapott tojóládát és egy bála szalmát bújócskázni, hátha pár hét múlva megörvendeztetnek pár kis kacsával.
A megmaradt nyuszikák szépen cseperednek. Egy alommal elvesztettünk, mindegyik elpusztult. Ez nagy valószínűleg a mi hibánk volt. Nem írtuk fel sehova mikor születtek, így lehet, hogy hamarabb lettek leválasztva. Folyadékot kaptak és felfúvódtak tőle, későn vettük észre, hogy valamit elrontottunk. Engem nagyon megviselt (amúgy is nagyon lelkis vagyok), sokkal jobban mintha levágtuk volna őket, mert teljesen értelmetlenül pusztultak el, de úgy gondolom ebből megtanultuk a leckét, sokkal felelősségteljesebb állattartók leszünk ezután. De hála a többi alommal minden rendben van :)

6 megjegyzés:

Muskátli Büfé írta...

Szuperek vagytok!

Sylvia írta...

Jó sokat dolgoztatok mostanában ! Elképzeltelek a kecskék között üldögélve és fésülgetve őket ... igazán vicces lehetett !

Lidike írta...

Hát lányok próbálkozunk. Remélem termés szempontjából jobb lesz az idei évünk, mint a tavalyi. A tavalyi eléggé gyérre sikeredett.
A kecsók miatt pedig már rendesen be vagyok parázva. Ha véletlenül nem leszünk otthon amikor ellenének és valami gond lesz... Már minden rossz leperegett a szemem előtt. Szerintem jobban izgulok mint ők :)

BoGyo írta...

Nagyon szorítok Nektek! De biztos minden rendben lesz! Jaj de aranyosak lesznek majd a kisgidák:)

G.Marta írta...

Nagyon vagány kakasotok van, de Bogyó se semmi! Mazsidrazsinak ki volt a keresztanyja?? Nyulambulamék is nagyon aranyosak!!
Bízzunk benne, hogy mindenki pontosan otthon lesz, amikor a gidák kinti levegőre vágynak!! Szorítok Nektek, meg nekik is!!
Kellemes hétvégét kívánok!!

G.Marta írta...

Na ezt jól elírtam, természetesen BORSÓRA GONDOLTAM ÉS NEM BOGYÓRA!!
Bocsika!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...