2017. május 23., kedd

A baromfik külön udvart kaptak


Mióta az első kecskék betették a lábukat a portára azóta a szegény baromfiknak meg kellett osztani velük a helyet. Elvoltak együtt csak mondjuk a kecskék sem nézték, hogy mire lépnek rá, elég sok összetört tojást találtunk az ólakban, mert természetesen a tyúkoknak sem a tojóládába volt kedve tojni. Így idén elhatároztuk, hogy kapnak egy kis lekerített területet a kertből.
A tavaly kikeltetett csirkék a kert elején egy ólban tanyáztak, ennek az ólnak a hátsó falát kivágtuk, készítettünk egy tolóajtót rá és ettől az óltól kezdve vontuk egy kisebb terület köré kerítést. Az ól melletti fólia is beleesik a területben, de hamar megtanulták, hogy a fólia mögött eltudnak sétálni az udvarukra. A régebbi tyúkok és kacsák is ide lettek áttelepítve, ők az első hetekben be sem mentek éjszakára az ólba, inkább kint éjszakáztak a szabad ég alatt egyrakáson, mondjuk a kacsák a mai napig kint alszanak. A tyúkok pedig végre nagy fürdéseket rendeznek a porban, illetve dobálunk be nekik földet is az udvarba, hogy tudjanak mit szétrúgkapálni.

Jobb oldalon van az ól hátulsó fala, erre lett ajtó vágva a baromfiknak.

Mióta külön vannak a kecskéktől azóta a tojáshozamunk is megnőtt. Igaz az első hetekben kintre tojtak a gumikerekekből kialakított ideiglenes tojóhelyekre, de azóta már bemennek az ólba is az öregebb állomány is így most már a bent kialakított helyeket használják.
A fólia pedig szénatárolóvá alakult, innen sokkal egyszerűbb etetni a kecskéket. A terv, hogy elbontjuk mert télen a viharok szanaszét szaggatták az egészet, mindenhol meg van foltozva, hogy ne ázzon be a széna. Helyette fából lenne építve egy normális szénatároló, illetve lenne benne lekerítve egy ólrész is mert szeretnénk majd  fürjeket is tartani, de ez már szerintem egy következő évi projekt lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...