2016. július 11., hétfő

Uborka dömping


Nem panaszkodhatom, idén elég szépen terem az uborkánk. Egy kis spájzpakolást követően tavalyról leltem 8 nagy üvegnyi kovászos uborkát, így nem vagyok kétségbe esve, hogy nem lesz télire, bátrabban próbálok ki újabb recepteket. Idén már készült kovászos uborka azonnali felhasználásra, ecetes uborka de ekkor még nagyobb darabokból illetve utoljára uborka salátának raktam el hét üveggel.


Az utoljára leszedett adagot három felé szortíroztam, a közepes és ducibb darabokból újabb két nagy üveggel készítettem elő kovászos uborkának (hát igen, látszik, hogy mi a favorit nálunk) és jelenleg kint a kertben érlelődnek a napon. A kisebb és vékonyabb darabokból megint ecetes uborka készült, idén már másodjára. Az az igazság, hogy ez a recept még első próbálkozás, igazi édesebb ecetes uborka után keresgéltem a neten és ez a recept tetszett meg a legjobban. Így egyenlőre csak az elkészítésről tudok írni, az állagról és az ízéről csak később, majd az első kóstolók után tudok referálni. A harmadik adag nagyobb uborkákat pedig hidegen raktam el mindenféle hőkezelés nélkül. Ezt már régebben ki szerettem volna próbálni, erre a receptre esett a választásom, végül is 4 üveggel lett, próbának jó lesz. Főleg azért is kíváncsi leszek, hogy mennyire lesz tartós, mert olyan nagyok voltak az uborkák, hogy inkább vastagabb karikára szeletelve kerültek az üvegekbe. Így ezek tartósságáról is csak később fogok tudni referálni.

Ecetes uborka télire























Hozzávalók:
  • apróbb uborka (nem mértem meg, illetve nekem sem azok a kifejezetten apró uborkáim voltak, inkább hosszabbak és vékonyabbak)
  • fűszerek: kapor, mustármag, koriander mag, szemes bors, fűszerkömény, babérlevél (de még lehet más is, lásd az eredeti leírást)
Felöntő lé:
  • 2,5 liter víz
  • 1 liter 10% ecet (én 0,5 liter 20%-osat használtam)
  • 4 ek só
  • 1 kg cukor
A felöntőlé hozzávalóit összeforraltam, majd beleraktam az uborkákat. Addig hagytam benne míg színt váltottak (közben egy kanállal forgattam az uborkákat a lében, hogy minden oldalukat érje a forró főzet), majd kiszedtem mindet lyukas kanállal egy szűrőbe. Két nagyobb üveg (1700 ml-es mindkettő) aljába beleraktam a fűszereket (kaporból egy kisebb marékkal magát a növényt, a magokból meg 2-2 teáskanállal, 3-4 babérlevelet, az egész fűszerköményből pedig egy csipetet) majd belesorakoztattam az uborkákat. A levet újra forraltam és ráöntöttem az uborkákra. Az üvegekre rácsavartam a tetőket (én tettem a tető alá fóliát de ez csak az én heppem, biztos enélkül is jó), fejre állítottam 5 percre majd pokróc közé száraz dunsztba tettem kihűlni.
A felöntőlé erre a két üvegre sok volt, jó az egyharmada megmaradt.







Uborka savanyítása hidegen























Hozzávalók:
  • uborka (nekem most szeletelve)
  • fűszerek: kapor, mustármag, koriander mag, szemes bors, fűszerkömény, babérlevél (de még lehet más is, lásd az eredeti leírást)
Felöntő lé egy 7 dl üvegre:
  • 2 ek cukor
  • 1 csapott ek só
  • 30 ml 20%-os ecet
  • fél mokkáskanál borkén (egy pici hideg vízben előtte felkevertem és úgy adtam hozzá)
  • víz a felöntéshez
Az uborkákat vastagabb szeletekre vágtam (mint pl. amikor salátához gyaluljuk). Az üvegek aljába beleraktam a fűszereket (kaporból egy kisebb fogásnyit magát a növényt, a magokból meg 1-1 teáskanállal, 2 babérlevelet, az egész fűszerköményből pedig egy pici  csipetet), a cukrot, a sót, az ecetet és a borként (utólag azt mondanám, hogy a fűszerek kivételével mindent feloldanék egy pici vízben és úgy tenném az üvegekbe, mert így össze kellett ráznom a lezárt üvegeket, hogy a cukor és a só feloldódjon) majd megpakoltam az üvegeket az uborkákkal és felöntöttem sima csapvízzel (ha lett volna itthon szénsavmentes ásványvíz inkább azt használtam volna). A lezárt üvegeket (én tettem a tető alá fóliát de ez csak az én heppem, biztos enélkül is jó) felcímkéztem és beraktam a spájzba további megfigyelésre, szerintem 1-2 héten belül kiderül, hogy ez így működik e vagy sem.
Izgalmas :)









2 megjegyzés:

Éva írta...

Az egészes uborka csak a forrázással van tartósítva és dunsztolással? Így is eláll?

Lidike írta...

Amikor belerakom a felforrt vízbe az uborkát az alatt még ég a láng és addig hagyom benne míg a színe meg nem változik. Így nehéz leírni de amikor csinálod rögtön látod, hogy miről beszélek. Eddig még nincs semmi baja.
Idén egy 30 literes hordóba bekavartam a dobálós savanyúság levét is és abba csak uborkát raktam. Pont valamelyik nap néztem bele, pompásan néz ki és isteni illata van :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...