2015. szeptember 28., hétfő

Ételízesítő házilag


Már régebben írtam a szárított változatról, általában ezt szoktam készíteni. De idén az aszaló gépem egy kicsit megpurcant (nem akarja forgatni a tálcákat, nagyon erőlködik a gép, de még Zolinak nem volt ideje megnézni, hogy mit tud vele csinálni), így a szárított változat helyett kipróbáltam az úgynevezett nedves variációját. Kerestem a neten egy nekem tetsző receptet és az alapján el is elkészítettem.

Hozzávalók:
A súlyok a pucolt zöldségek súlyára vonatkozik.
 • 1 kg sárgarépa
 • 1 kg petrezselyem
 • 1 kg vegyes színes paprika
 • 40 dkg zeller
 • 20 dkg karfiol
 • 20 dkg vöröshagyma
 • 20 dkg paradicsom
 • 20 dkg karalábé
 • 2 fej fokhagyma
 • 1-1 nagy csokor petrezselyem és zellerzöld
 • durva só ( az össz zöldség 10 %-a ha utána befőzőautomatában dunsztoljuk, de ettől lehet kevesebb is, min. 20-25 %-a, ha nincs automatázva*)
Minden zöldséget megtisztítottam, hámoztam, kicsumáztam és jól megmostam. Akkora darabokra vágtam, hogy a daráló szájába tudjam pakolni. De előtte még lemértem az össz súlyt, nekem összesen 5 kg lett, valamiből több, valamiből kevesebb a recepthez képest, ahogy sikerült.
A darálón kb. 15-20 perc alatt átnyomtam az egészet. Mivel már előtte megmértem így tudtam az össz súlyt, annak a 10 %-át (ha nincs automatázva akkor min. 20-25 % só kell hozzá*)  kimértem sóból (durva só kell mindenképp mert ez tartósítja), jelen esetben 50 dkg-ot. A darált zöldséget a sóval nagyon jól összekevertem és állni hagytam 1 órát, hogy levet eresszen. Majd ezt követően kisebb üvegekbe raktam, töltés során jól belenyomkodtam és a lezárt üvegeket beraktam a spájzba. Napfénytől védett helyen kell tárolni, hogy ne fakuljanak a színek. Nekem összesen 16 kis üveggel lett, majd anyáéknak is adok belőle.
Itt a só a tartósító szer, de ha valakinek van befőző automatája az kevesebb sóval is elrakhatja és az automatában ki tudja dunsztolni.


Őszintén bevallom én is most készítettem először, illetve még nem is használtam ilyen darált változatot. Kíváncsi vagyok, hogy hogyan fog tetszeni, eddig csak dicsérő sorokat olvastam róla. Használatkor óvatosan a plusz sózással mert eleve sós az elkészített ételízesítő!

* Egy kedves olvasóm itt jelezte, hogy nem lesz elég a 10 % só a zöldségkeverékhez. Ezt követően a befőzőautomatás csoportban is beszéltem a lányokkal, ők is megerősítették ezt a tényt. Mivel 2 hete készítettem az ételízesítőt reménykedtem, hogy még nincs baja, minden üveget kinyitottam és leellenőriztem. Rendben találtam így beraktam a befőző automatába és kidunsztoltam. Remélhetőleg így már megmaradnak :)

6 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Olvaslak ám, ha nem is jelzek. Múltkor egy receptet kerestem, a tiedét adta be a google. Olyan ismerős volt a környezete, mire rájöttem, miért.

Gyöngyös írta...

Bocsi, hogy beleszolok,de nem okoskodasbol teszem:),kar lenne az elromlott cuccert.
evek ota teszek el ilyen etelizesitot,de a 10% so nem eleg.En 25% jodozatlan,durva sot teszek bele,tavaly pl.20% nem volt eleg, a tel vege fele az uvegek tetejen kepzodott egy feher szinu trutyi, ami elvezhetetlenne tette az etelizesitot.Nem penesz volt,hanem egy teljesen osszeallo valami.Pedig hibatlan zoldsegekkel dolgoztam, uvegeket csiratlanitottam,stb.Ajanlom, hogy az uvegek tetejere tegyel meg egy reteg sot,aztan bontas utan tedd hutobe az uveget.
Udv.Gyongyos

Lidike írta...

Gyöngyös, köszönöm, hogy szóltál! Lehet inkább kiveszem minden üvegből és plusz sót teszek hozzá, egy üveget pedig meghagyok így és megvárom mi lesz vele. Még egyszer köszönöm!

Gyöngyös írta...

Nagyon szívesen!Igaz,vigyázni kell a sózással,úgy kell számolni, ha 4 kiskanál ment az ételbe, akkor már egy kiskanál só is.Nekem a lányaim minden évben kérik a kamrapolcukra ezt az ételízesítőt.Idén megspékeltem a fentieken kívül paszternákkal és egy csokor lestyánnal,lévén mindkettő természetes ízfokozó is.Kapott még egy kis csokor tárkonyt ,a végeredmény igencsak harmonikus ízvilágú lett.
Kipróbálom a picalillidet,írtó gusztán hangzik.
Üdvözöllek Gyöngyös.

Muskátli Büfé írta...

Nekem is kevés volt a 10% só .... bánta is jónéhány üveg....

Lidike írta...

Legalább tanultunk belőle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...