2015. május 3., vasárnap

Kenyérlángos, feltúrbózva


Ez az egyik nagy kedvenc nálunk. Anno akkor szoktam rá a sütésére, mikor az urammal összeismerkedtünk és ahol jártunk a vásárokban ilyet szeretett volna enni, csak sajnos két gond is volt ezekkel. Ízre sem volt általában az amit szeretett volna az ember, az áráról pedig ne is beszéljünk. Amennyiért adtak/adnak egy tenyérnyi darabot, annak az árából sütök minimum egy tepsivel. Így inkább kerestem egy alap tésztareceptet amit Limaránál meg is leltem, annyira finom ez a tészta, hogy egyáltalán nem változtattam rajta, úgy jó ahogy van. A feltétet meg úgy variáltuk ahogy éppen volt hozzá alapanyagunk. Általában a tejfölös rétegre csak füstölt szalonnát és lila hagymát szoktam rakni, de mikor disznóvágás után van füstölt készletünk akkor azért még egy kis sonkával és kolbásszal is megspékelem a tésztát, nyáron mikor érik a paradicsom akkor pedig a még meleg kenyérlángosra pár szeletet rápakolok és úgy esszük, isteni finom.

Hozzávalók a tésztához:
  • 1 közepes főtt, lehűtött burgonya összetörve
  • 2 dl a burgonya főzővízéből
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj
  • 50 dkg liszt (én sima BL55 liszttel szoktam készíteni)
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dkg élesztő
Tetejére:
  • 1 nagy doboz tejföl
  • só, bors, vegeta ízlés szerint
  • 5-10 dkg reszelt sajt
  • 2-3 gerezd fokhagyma (mi nagyon szeretjük)
  • füstölt szalonna
  • 2 fej lila hagyma
  • füstölt kolbász, sonka, paradicsom (ezeket a turbózott változatba szoktam rakni)


Először a tejfölt a fűszerekkel, a sajttal és a lereszelt fokhagymával jól összekeverem, hogy összeérjenek az ízek. Felhasználásig a hűtőben tárolom.
A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gép üstjébe pakolom és megdagasztom. Kelesztő tálban a duplájára kelesztem. Lisztezett felületen nagyjából kinyújtom és sütőpapírral bélelt tepsibe belenyomkodom, hogy teljesen kitöltse azt. Lekenem az ízesített tejföllel, rápakolom a karikára vágott hagymát és a kockára vágott szalonnát. Illetve ha turbózott változat akkor még sonka és füstölt kolbász is kerül rá. 30 percig még pihentetem majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt pirosra sütöm.
Simán szalonnával és hagymával is isteni finom :)



Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Hiba történt a modul működésében
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...