Ez az egyik nagy kedvenc nálunk. Anno akkor szoktam rá a sütésére, mikor az urammal összeismerkedtünk és ahol jártunk a vásárokban ilyet szeretett volna enni, csak sajnos két gond is volt ezekkel. Ízre sem volt általában az amit szeretett volna az ember, az áráról pedig ne is beszéljünk. Amennyiért adtak/adnak egy tenyérnyi darabot, annak az árából sütök minimum egy tepsivel. Így inkább kerestem egy alap tésztareceptet amit Limaránál meg is leltem, annyira finom ez a tészta, hogy egyáltalán nem változtattam rajta, úgy jó ahogy van. A feltétet meg úgy variáltuk ahogy éppen volt hozzá alapanyagunk. Általában a tejfölös rétegre csak füstölt szalonnát és lila hagymát szoktam rakni, de mikor disznóvágás után van füstölt készletünk akkor azért még egy kis sonkával és kolbásszal is megspékelem a tésztát, nyáron mikor érik a paradicsom akkor pedig a még meleg kenyérlángosra pár szeletet rápakolok és úgy esszük, isteni finom.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 közepes főtt, lehűtött burgonya összetörve
- 2 dl a burgonya főzővízéből
- 2 teáskanál só
- 3 evőkanál olaj
- 50 dkg liszt (én sima BL55 liszttel szoktam készíteni)
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 nagy doboz tejföl
- só, bors, vegeta ízlés szerint
- 5-10 dkg reszelt sajt
- 2-3 gerezd fokhagyma (mi nagyon szeretjük)
- füstölt szalonna
- 2 fej lila hagyma
- füstölt kolbász, sonka, paradicsom (ezeket a turbózott változatba szoktam rakni)
A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gép üstjébe pakolom és megdagasztom. Kelesztő tálban a duplájára kelesztem. Lisztezett felületen nagyjából kinyújtom és sütőpapírral bélelt tepsibe belenyomkodom, hogy teljesen kitöltse azt. Lekenem az ízesített tejföllel, rápakolom a karikára vágott hagymát és a kockára vágott szalonnát. Illetve ha turbózott változat akkor még sonka és füstölt kolbász is kerül rá. 30 percig még pihentetem majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt pirosra sütöm.
Simán szalonnával és hagymával is isteni finom :)
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése