2015. május 1., péntek

Kecskeségek


Úgy néz ki, hogy a gidák és a mamák mind rendben vannak. Végül is a hét gidából öt bak lett és csak kettő gödölye. Mindenki szépen gyarapszik, rendesen leszívják az anyjukat :) Két hét alatt szerintem a kezdő méretüknek legalább a másfél szeresei lettek, hanem a duplájuk. Két hét után az első három anyát a gidákkal összeeresztettük. Volt is nagy harc a mamák között, újra leaggancsolták a hierarchiai sorrendet, közben a gidák is megtanulták, hogy más anyukához nem éri meg odamenni mert lehet, hogy kapnak egy maflást. Eddigre a kifutó is elkészült, így most már azért nagyobb területen tudnak  a gidák is játszani. Élvezik, hogy kint lehetnek a napsütésben, de az sem zavarja őket ha hűvösebb az idő, akkor is kint aludtak. Eddig csak az eső az ami miatt bementek a fedett részre, azt nem nagyon szeretik. A kifutó úgy lett megcsinálva, hogy a baromfik és a lenti nyuszik is ki tudjanak menni, mondanom sem kell, hogy mindenki mennyire élvezi.

Még készülőben a kifutó

Az első kimerészkedés


Mivel idén már öt anyát kell majd fejnünk így Zoli készített egy fejőállást amit egyenlőre Pannikával tesztelünk. Természetesen első körben be sem akart menni, úgy kellett a hátsóját megemelni és bepakolni :) Két-három fejés után rájött, hogy ez a fejőállás nem is olyan rossz, mert amikor bemegy akkor kap abrakot. Na mióta erre rájött azóta állandóan benne áll ha kell, ha nem kell :) Mikor délután meghallja, hogy hazaérkeztünk rögtön rázendít a mekegésre mi mire hátrasétálunk már benne áll a fejőállásba és addig mekeg míg meg nem fejjük. Imádom azt a kis okos buksiját. Azt szereti leginkább, hogy ha Zoli feji ő meg közben nyalogatja Zoli nyakát és feje búbját. Azt hiszem nagy itt a szerelem :D Ja, a napi 1,8 liter tejet tartja előhasiként úgy, hogy végül is gida nem is szopta.


Mikor a fejőállás a gidák játszótere :)


4 megjegyzés:

BoGyo írta...

De aranyosak:) Zsong az udvarotok a sok élettől!

Juhmeli írta...

Jaj, de gyönyörűek! Én is akarok! Talán egyszer nekünk is lesz két menyecske. A fejés miatt nem vágtam még bele, mármint ha elmennénk itthonról pár napra. Mert etető-segítség szerencsére van. A szomszédok versengenek, hogy ki etessen, ha nyaralunk, de a fejés az más tészta...

A bakokat megeszitek vagy eladjátok?

Lidike írta...

Na ez a fejés nekünk is feladja most a leckét. Hála a szomszéd bácsiéknak régen volt tehenük, így ő tud fejni. Idén pünkösdkor elmegyünk három napra, így addig nem választom le a gidákat. Csak azt az egy anyát kell majd megfejnie akinek elpusztult a kicsije. Idén ennyi volt a többnapos kirándulás, mi is csak utána egy napokra fogunk elmenni, hajnalba megyünk, este jövünk. Ilyen ez a kecskés élet :D

Lidike írta...

Mi lesz a bakokkal még nem tudom. Legszívesebben eladnám őket vagy jányra becserélném (erre azért kicsi reményem van), de ha más lehetőség nem lesz kénytelenek leszünk levágni őket. De még reménykedem, hogy hátha nem ez lesz a végső megoldás.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...