2014. március 3., hétfő

Paprikapalánta hírek

Most már nemcsak időjárásilag hanem naptárilag is beköszöntött a tavasz. Emlékszem tavaly ilyentájt is gyönyörű időnk volt, március közepére már kis saláta és zöldborsó kezdemények voltak a kertben. Utána pedig beütött a ménkű holmi jeges eső képében. Egyenlőre semmi nincs még elvetve (időhiány miatt) a kertben, csak a lakásban az ablakban nőnek a különféle paprika palánták ládákban.


Amit még januárban vetettünk el magokat, nagyon szépen növekszenek, lassan már négy levél is lesz rajtuk. Még nem tudom eddig maradnak a lakásban mert a fóliát egy kicsit meg kell foltoznunk, egy-két nagyobbacska lyuk éktelenkedik rajta.

A következő ládába paprikákon kívül próbáltunk elvetni három sor óriás vajretket, illetve egy sorba zeller gumót. A zeller (10 számú sor) elég nehezen fejlődik, de ezt olvastam is valahol. Remélem ha majd kikerül a fóliába, illetve kipalántázzuk külön poharakba akkor csak növésnek indul. De mivel az egy sor azonos képet mutat, gondolom azért csak fejlődik valamicskét/vagy nem :) A vajretek az ezerrel nekilódult, szerintem neki inkább fényhiánya lehetett, hiába volt az ablakban. Egy nagyon vékony szálú, össze-vissza boruló valami lett. Ezért inkább ki is szedtük a helyéről, majd ültetünk a fóliába hónapos retket, az hamar beérik. Ebben a ládában végül egy-egy sor csípős-, pritamin-, kápia- és fűszerpaprika növekszik.


A harmadik ládába került a chilitrió elvetésre. Kettő féléből lesz jó pár palántánk, de a bohócsipkából összesen három mag bújt ki a húszból. Ez az amelyik két méter magasra is felfut, remélem azért ez a három megmarad. Illetve próbáltunk vetni a felfűzött csípős fűszerpaprikából is egy sort, de úgy látszik ez nem nagyon jött be, itt egy bújt ki összesen. Gondolom az is közrejátszott, hogy amiből a magot kiszedtem az már 2-3 éve ott lóg a konyhában. De a frissen boltból vett zöld, hegyes, csípős paprikának a megszedett magjából is csak pár bújt ki. Hátha kibújik még pár mag míg a szobaablakban maradnak, lehet szórok még rájuk egy nagyon vékony réteg földet.
Egyenlőre csak paprika palántáink vannak, ja meg egy sor zellergumó :) Most már ha tényleg marad a jó idő akkor előkerülnek a tejfölös poharak és vetjük el folyamatosan a többi fajta magot is. De még egy vetőmagos boltot is fel kell keresnünk, mert még nincs dughagymánk és zöldbab vetőmagunk.





1 megjegyzés:

Muskátli Büfé írta...

Nagyon szép neveldéd van! Nálam a paradicsomok növekszenek: eddig tojásos dobozban - ma kerültek át palántanevelő cserepekbe! A paprika kicsit lusta. A zellerszár palánták is már 2 cm "magasak" :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...