2014. január 6., hétfő

Minden napra házi kenyér, első hét


Elég régóta foglalkoztat a házi kenyérsütés, illetve minden ami kelt tészta. Főleg most, mert elvileg idén Zoli és az apukája kemencét fognak a kertben építeni a sütő hátoldalához. Így mindenféle műsort megnézek a tévében ami kenyérsütéssel foglalkozik. A múlt héten volt egy 3 részes dokumentumfilm, egy angliai városkában élő háziasszonyok közösségi pékséget hoztak létre úgy, hogy akkor tanultak meg házilag kenyeret sütni. Az egyik részben elmentek egy olyan pékségbe ahol nagy tételben gyártották a kenyeret. Na itt megmutatták, hogy mi minden kerül egy kenyérbe, teljesen ledöbbentem. Tudtam, hogy annál több dolgot tartalmaz mint amit itthon beleteszek, de azért ennyire nem gondoltam. Minimum tízzel több volt a hozzávaló. Ezt elmeséltem Zolinak is, aki kerek perec kijelentette, hogy boltból többet nem veszünk sem kenyeret de más pékárút sem. Nálunk inkább csak ő a kenyérfogyasztó, én csak immel-ámmal eszem belőle, csinálni jobban szeretem.


Mivel hét közben munka mellett nemigen lenne időm sütögetni, ezért azt találtam ki, hogy hétvégén az egyik nap csak kenyeret és péksütit fogok sütni (természetesen más munka mellett, ahogy kitelik majd az időmből). Majd kicsomagolom őket és lefagyasztom. Most télen még van is rá idő, majd tavasztól lesz ez érdekes betartani. Így most szombaton nekiálltam megvalósítani a tervet. Háromféle dolgot készítettem. Először hamburger zsemlét dagasztottam géppel (még mindig, szégyen, nem szégyen de kézzel még mindig nem megy), majd egy burgonyás csavart péksüteményt, ebből eleve másfél adagot. És mivel bőven főztem krumplit, ezért még két burgonyás cipót is bedagasztottam. Próbáltam a kelesztési és sütési időket figyelembe venni, időben úgy bedagasztani, hogy folyamatosan tudjam majd sütni. Többé-kevésbé össze is jött, de ezt még gyakorolnom kell.


A zsemléket és a csavartakat lenmaggal szórtam meg (csak ez volt itthon). Zoli rögtön le is csapott az egyik zsemlére, nagyon ízlett neki, édeskésnek érezte. A két cipót kétféleképpen sütöttem, az egyiket tepsin, ez jobban szétterült, a másikat kerek jénaiban, ez pedig inkább megemelkedett. Nekem ez utóbbi kinézetre jobban tetszett. Mikor minden meghűlt, a zsemléket és a csavartakat négyesével bezacskóztam (9 db zsemle és 12 db csavart sült ki). Az egyik kenyér meg lett kezdve, mert már amúgy is elfogyott itthon, a másikat pedig feldaraboltam és azt is bezacskóztam. A legnagyobb művészet inkább az volt, hogy az egyik fagyasztóba sikerült egy üres fiókot csinálnom, ebbe pakoltam bele mindent. Innentől kezdve ez lesz a kenyeres fiókunk :) Étkezés előtti este csak ki kell venni a kenyeret a fagyasztóból és másnap reggelre olyan lesz mint ami akkor sült ki.


A terv első hete teljesítve, remélem lesz kitartásom és időm, hogy minden hétvégén készítsek valami finom kenyérfélét.

4 megjegyzés:

Zzev írta...

Azt a műsort azt hiszem én is láttam, legalább is az elejét. Itt egyébként törvényileg kell a kenyeret ellátni, némi vitaminnal meg nyomelemmel. Másban is elég sok "extra" dolog van, jobb nem belegondolni.

Muskátli Büfé írta...

Nagyon szépek lettek az "alkotásaid"!!! Nagyon jó az ötlet is a kenyérsütő napról - hajrá- hajrá!!!

Unknown írta...

Nagyon gusztusosak lette,látszik hogy precíz munka!Beleadhattál apait anyait!Reméljük sikereddel nem hagysz fel.Ügyes vagy Lidike :)

Mazsianyu írta...

Szerintem, ami ilyen örömmel tölt el, azt újra és újra csinálni fogod. Érezni vélem az illatokat is. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...