2013. augusztus 15., csütörtök

Malacka és gyöngyi hírek


Jó három héttel ezelőtt leginkább azért mentünk el a Peresi köröshöz, hogy hozzunk még egy vietnámi malaclánykát. Így most már hárman vannak, már csak a jóvágású férfiú hiányzik közülük, de remélhetőleg egy hónapon belül ő is megérkezik.
Az új leányzó a Jázmin nevet kapta és mikor elhoztuk már legalább négy hónapos volt. Még az elején félt Pipacstól és Margarétától de két nap múlva már összebújva alukáltak.

Jázminka
Az elején még volt egy olyan próbálkozásunk a két kicsivel, hogy beraktuk őket a kecskékhez, de másnap ezt feladtuk, mert láttuk, hogy Mazsola a kis kecske fejjel ment nekik. Gondolom ő is fél tőlük és így próbálkozott védekezni. Így előre kerültek a kacsák melletti ólba. Itt azért már felszabadultabbak voltak, hamar kijöttek az ólból és elkezdetek játszani is. Ekkor meg a kiskacsák lógtak át állandóan hozzájuk, jobban tetszett nekik a malachamika, az anyjuk meg fel le járkált a kerítés mentén és figyelte, hogy mit csinálnak a rosszaságok. Jázmint már ide hoztuk előre.

Pipacs és Margaréta az első ólban még kettesben
De itt sem maradhattak, mert ezek az ólak vannak legelöl és legközelebb a szomszédokhoz. Nekik van egy kiülőjük (filagória) pont a kerítés mellett és nem akartuk, hogy szagolgassák a malackákat. Így hármasban át lettek költöztetve a tyúkokhoz. Úgy néz ki, hogy itt már rendben lesznek, senki nem bánt senkit, szépen el vannak egymás mellett. Este pedig ők is bevonulnak a tyúkólba alukálni.


Hármójuk közül a legkisebb a legbátrabb. Ő Margaréta a tiszta fekete malacka. Eljutottunk vele odáig, hogy meg lehet vakargatni a hátát és a hasát is. Volt, hogy már annyira tetszett neki, hogy el is borult a lábunk előtt és a hasa alját is vakargattuk neki. De azért még nem engedi, hogy felemeljük, akkor elkezd visítozni. Sosem gondoltam volna, hogy akár egy is ezt meg fogja nekünk engedni. A másik kettő még bizalmatlan velünk de az orrukat már meg lehetett simizni.

Malacka vakargatós
Jó 10 napja kezdtek kibújni a gyöngyik a keltetőben. Végül a 46 tojásból 18 lett amiből kibújtak, és lekopogom mert még mindegyik meg van. Egyre élénkebbek és a hangjukat is kezdik kiereszteni. Először egy akváriumban voltak de elég hamar kicsi lett nekik, így átköltöztettük őket egy nagy ládába. Közben kaptak új lakótársakat is. A kotlósunk alatt végül csak egy csibe lett (a többi vagy belefulladt a tojásba, vagy elpusztult), őt beraktuk közéjük, illetve most 5 kisjapi is bekerült, mert a mamájuk még ült a többi tojáson és nem akartuk, hogy leszálljon róluk. Így most nagy a csivitelés a lakásban is.






2 megjegyzés:

Mazsianyu írta...

Hol fogjátok tartani a gyöngyiket?Eddig mindenki azt mondta, hogy nagy szabad tér kell nekik. Mi ezért nem vágtunk még bele.

Ja, és hogy áll a "tökbefőtt"?

Lidike írta...

Azt még nem tudom, hogy hol lesznek, gondolom a tyúkokkal. De úgy látom, hogy egyre kisebb a hely, pedig Zoltánom még akar egy kört keltetni a géppel. Lassan költözhetnénk tanyára.

A tökbefőtt hófehér, semmi jelét nem látom, hogy baja lenne. Jó kis receptet kaptam. Csak közben a tökök nem bírták tovább, teljesen kipurcantak. Most ültettünk új adag magot, remélem idén még lesz belőle valami, hátha :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...