2013. augusztus 26., hétfő

Augusztusi kertségek, befőzések, állatságok


A kert eléggé ramaty állapotban van. A víz hiányában a növények teljesen aszottak lettek, vagy fel is sültek. Próbáltunk mi locsolni de mivel egész nap nem vagyunk otthon így nem nagyon elég amit tettünk.
De azért vannak túlélők is. Van a fiatal fűzfánk mellett egy futós növény, na az bírja rendesen.


A zöldségek közül ami még talpon van az a paradicsom, paprika, padlizsán, leveszöldség. A karalábé elfásult, a lila káposzta kicsi maradt, de a mángold az folyamatosan terem.  A sütőtökről csak remélem, hogy beérik. De azt nem gondoltam volna, hogy az elültetett hatvan tő cukkini mind kipurcan, és mellette a patisszon illetve a laskatök. Pedig még a malacok és a kecskék is imádták enni, na meg mi is :)
Van két tő koktélparadicsomom amik érdekes helyen bújtak ki, az egyik a tyúkól előtt a másik a tyúkól oldalánál a beton közül. Hogy kerültek oda azt már nem tudjuk meg de az biztos, hogy nagyon jól érzik ott magukat. Mindkettő óriási bokorrá nőtte ki magát és a rajtuk lévő paradicsomok is szép nagyok, meg isteni finomak.




Bepróbálkoztunk azért még egy vetéssel. Cukkinit, laskatököt és uborkát vetettünk el poharakba. Már kibújtak, de azt még nem tudom, hogy lesz e idejük még teremni. Lehet beültetünk párat a fóliába hátha összejön még valami.


 Mindennapi használatra azért szoktam felhozni a kertből gyümölcsöt (barack, körte és szilva) és zöldségeket is. A gyümölcsfák elég érdekes képet mutatnak. Vagy egyáltalán nincs rajtuk termés, vagy ha van akkor biztos van valami baja. Nem úgy néz ki, hogy az idén fogok eltenni akár egy üveg gyümölcs befőttet is.


Az időjárás azért kihatott a befőzési kedvemre is. Ebben a szárazságban nem sok mindenhez volt hangulatom, de nem nagyon volt miből bármit is csinálni. Egy fél zsáknyi tarka babot kifejtettem, ez bekerült a fagyasztóba. Illetve 27 üveg lecsó készült el eddig, de ez is hagyma nélkül. A hagymatermésünk az egy ládányi lett, ezért most úgy döntöttünk, hogy nem teszünk a lecsóba, majd ha felhasználjuk akkor fogjuk hozzá pakolni. Csak majd ezeket az üvegeket külön kell kezelnem mert tavalyról maradt meg hagymás.




Zolinak az apukája is volt nálunk, így a fiúk elmentek horgászni is. Megint fogtak kárászt, keszeget és egy pontyot is. Ez is bekerült a fagyasztóba, már egy fiók hallal van tele. Nem is bánom, mert mi nagyon szeretjük a halat.


A jószágok terén is történt változás. Két hete megellett az egyik nyuszink, ha jól számoltuk nyolc kicsije van. Mostanság nyílt ki a szemük is. Nagyon élénk kis jószágok édes kis pofikájuk van. Természetesen tiritarka mindegyik.



A kis gyöngyik és japánok kiköltöztek a lakásból a kinti emeletes "bölcsődébe". Nagyon jól el vannak, szépen növögetnek. Lekopogom még mind megvan. Nappal jó idő van rájuk, este pedig időzítővel felkapcsolódik rájuk a lámpa ha fáznának. Közben megint elült egy tyúk, raktam alá 15 tojást, hátha most nagyobb szerencsénk lesz és egynél több fog kikelni.




A malackák közül most már a másik kicsi (Pipacs) is megengedi simogatni magát. De úgy élvezi a hasvakarást, hogy rögtön rogynak össze a lábai és borul az oldalára. Jázmin a legnagyobb még tartja a távolságot, eléggé félénk. Lehet azért mert ő nagyobb volt amikor elhoztuk. De evés közben már őt is sikerült megsimizni. A tyúkokkal nagyon jól összebarátkoztak, senki sem bántja a másikat. Abból szokott galiba lenni inkább ha a malacok bent alszanak az ólban és elzárják az utat a tojóládák felé.




A kecskék is jól vannak. Csak nagyon rosszak, főleg a kicsi. Állandóan felugrál a falra és a falon lévő szénatárolóra és onnan ugrál tovább. Attól félünk, hogy egyszer el fogja törni a lábát. De azért imádjuk őket. Hercegnő még adja a napi 1,5 liter tejet. Azt olvastam, hogy majd el kezdi apasztani, de hogy mikor és miként azt még nem tudom, ennek majd utána kell olvasnom.



Ja a kacsákat majdnem elfelejtettem. Már kezdenek az anyjukra hasonlítani. Imádják a nyers kukoricacsőről a szemeket leeszegetni. Minden reggel ott toporognak és várják, hogy adjunk nekik párral. Nem tudom mi lesz ha el fog fogyni, nem igen fog nekik tetszeni.



1 megjegyzés:

SzilviaA írta...

De jó ezt a sok szép állatot látni :) A malackák nagyon aranyosak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...