2016. április 5., kedd

Házi csirkemell sonka variációk

Mióta megvettem a sonkaprést azóta állandóan különféle ízesítésű csirkemell sonkákat gyártok. Illetve még más féléket is. Már csirkét is úgy vágtunk, hogy a mellehúsát külön csomagoltam lemérve :)
A csirkemell sonkáknak az alapja és elkészítése ugyanaz amit már leírtam, csak különféle ízesítőket kevertem hozzá.

Zöldborsós csirkemell sonka


A zöldborsót előfőztem egy kis házi vegetás vízben. A csirkemellhez abban a fázisban adtam hozzá mikor kézi robotgéppel keverjük össze a húst a fűszerekkel, de inkább a második öt percben. Lehet, hogy a borsó mennyiségével túlzásba estem, de nagyon finom volt :)

Olívabogyós csirkemell sonka



Az olívabogyókat egészben adtam a húshoz, ezek töltöttek voltak, nagyon szépen lehet szeletelni. Az olívabogyót vagy szereti valaki, vagy utálja, hát mi magába meg bírnánk enni egy üveggel :) Sajtban is már nagyon finom, de sonkaként pedig fenomenális. Ez már többször volt terítéken.

Füstölt kolbásszal töltött csirkemell sonka


A kolbászos esetében a csirkemell nagy részét ledaráltam, hogy a kolbászt jobban bele tudjam tölteni a présbe belepakolt húsba. Lehet jobban kiadná az ízét ha kis darabokra vágott kolbászt kevernék a húshoz, ki is fogom próbálni.

Füstölt kecskesajtos és pritaminpaprikás csirkemell sonka




Ez az abszolút kedvenc, isteni finom :) Itt is az apró kockára vágott sajtot és paprikát az robotgépes összekeverés fázisában adtam hozzá. A sajt meglágyul egy kicsit de nem folyósodik el és a füstös ízét megőrzi. Egy baja van, hogy gyorsan fogy :)

Extra csilis kecskesajtos és pritaminpaprikás csirkemell sonka



A másik abszolút kedvenc :) Úgy látszik a kecskesajt sokat dob az ízeken. A csili mellett zöld fűszer is volt a sajtban, ez is egy plusz íz volt, a végeredmény pedig egy pikánsan csípős sonka lett.

Eddig ezeket az ízesítéseket próbáltam ki, de lehet ezt még fokozni szerintem :) Azért csirkemell sonkán kívül már mást is készítettem a sonkaprésben :)

Disznósajt, de ezt még gyakorolni kell :)
Füstölt-főtt tarja

Azt hiszem vennem kell egy szeletelő gépet, mert Zoltánom általában ujjvastagságban méri a szeleteket és így hamar fogy a felvágott, hetente lehetne gyártani és akkor sem lenne elég :)



9 megjegyzés:

horimarika írta...

Kínzás volt most megnézni - így ebéd előtt...
Annyira szép holmik! A csilis és az olajbogyós és a borsós és mind nagyon meggyőzőek! Szép munka.

Mr Eggs írta...

Értem és tudom, hogy ez nem olyan mint a boltban kapható valami. Viszont bennem akkor sem kelt étvágyat. Mondjuk a tarja az nem néz ki rosszul.
Egyébként biztos, jó móka lehet csinálni és biztos finom is.
(Különben nem csinálnátok)

Muskátli Büfé írta...

Lidike, csak abszolút felsőfokon lehet Gazdaasszonyságodról beszélni! Szuper mindegyik!!!!

Lidike írta...

Köszönöm Lányok!

Mr Eggs, pont, hogy nem olyan mint a boltban kapható, ebben tudod mi van illetve sokkal finomabb :) De mint, hogy különböző emberek vagyunk így ennek sem kell mindenkinek tetszenie :)
Készíteni pedig tényleg jó móka :)

marisz57 írta...

Nagyon kreatív vagy az ételek terén is! Gusztusos, kívánatos, egyedi mindegyik készítményed! :)

Dombi Anikó írta...

Szia!
Kipróbáltam a recepted alapján a borsós csirkemell sonkát, annyi különbséggel,hogy tettem bele egy kis sárgarépát is, hát mit mondjak szerintem eddig az összes között ez volta legfinomabb. Hálás köszönet érte.
Egy kérdés: milyen kecskesajtot használsz? A kecskesajtot lehet érlelni, mint a tehéntejből készült sajtot?
Sajnos én csak friss sajtokat tudok készíteni,nem tudok beszerezni oltóanyagot az érlelt sajtokhoz.
Na szóval a sonka a családom szerint is remek volt, köszönjük!!
Anikó

Lidike írta...

Szia Anikó!

Örülök, hogy tetszett a sonka, én is teljesen rákattantam a készítésére :)
Én is friss sajtot tettem a sonkába, kb. ha egy hetes lehet. Friss sajtot is lehet érlelni, azok is inkább egy hetesen finomabbak, addigra szépen átjárta a só.
Elvileg oltóval készítjük a friss sajtokat, a milyenségét a kultúra határozza meg. Legalább 3 webáruházból is tudsz rendelni a sajtkészítéshez dolgokat, ha gondolod tudok segíteni, írjál az email címemre és megbeszéljük.
Most hogyan készíted a sajtot, leírnád nekem?

Dombi Anikó írta...

Szia!
Bemásoltam,hogyan készítem a sajtokat, általában ezt a két fajtát szokta , különböző ízesítéssel.
Hozzávalók:
• friss házi, vagy bio tej: nem hőkezelt, nem tartósított
• 5-10%-os biológiai erjesztésű ecet
• fokhagyma, vagy más kedvelt fűszer ízlés szerint (petrezselyem, snidling, kömény, bazsalikom, zsálya, stb.)
Elkészítése:
1. Vegyünk kb. 1 liter tejet, amit egy lábosban forralni kezdünk. Amikor gyöngyözve forr, reszeljünk bele kevés fokhagymát, vagy tegyünk egy keveset a kedvenc fűszerünkből. (pl. kömény).
2. Ezután húzzuk le a tűzről, és keverjünk el benne kb. 2 evőkanálnyi ecetet. Ha elég volt ennyi ecet bele, akkor az edény szélén kezd kiválni a savó (erre is számos recept található más oldalakon), és középen pedig összesűrűsödik a sajtnak való rész. Ha ez nem történik meg, tegyünk hozzá még egy kanál ecetet.
3. Ezután egy függöny-, tüll-, vagy gézdarab segítségével öntsük le az írót, és a szűrőként használt gézdarabon fennmaradó sajtot, kis gömböcként lógassuk fel úgy, hogy a maradék író is ki tudjon csepegni belőle. Kerek szitában is le lehet csepegtetni, és akkor henger formája lesz.
4. Néhány óra elteltével a kis gömböc megkeményedik, és már ehető, szeletelhető is.
Az állaga kb. mozzarella - feta sajt között van valahol, és szerintem isteni finom. Természetesen kecsketejből az igazi, de ha csak tehéntej van, és az megfelelő forrásból származik, az is megfelelő, én is gyakran készítem abból.
Ja, még valami: sózni csak utólag.

Hozzávalók:
-50 dkg tehéntúró
-1 l házi tej
- 6 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 kk:só
- fűszerek



Elkészítés:
• A túrót a tejjel együtt odatesszük forrásig főni, nem forraljuk, csak jól felmelegítjük. Amikor már látszik a savó, le is vehetjük a tűzről az edényt, majd egy sűrű szitán (tiszta konyharuhán keresztül) leszűrjük a keletkezett savós túrót. A konyharuhában egy túró állagú massza marad, ezt beletesszük egy edénybe és hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük. Állandó keverés mellett 10 percig melegítjük, míg nyúlóssá, csomómentessé, egyneművé válik.
• Ezt a masszát egy kisebb tálba tesszük, jól összenyomkodjuk, hogy kimenjen belőle a levegő, hagyjuk kihűlni egy kicsit. Amikor langyos, kiborítjuk egy tálra, ilyenkor még kézzel formázható a sajt alakja. Megformázzuk és hagyjuk hűlni, száradni egy napig hűvös helyen. Másnap a hűtőbe tesszük fogyasztásig.

A segítségedet, köszönöm,elfogadom.

Anikó















Lidike írta...

Szia Anikó!

Küldjél már egy levelet az email címemre (redlidus@gmail.com) és írok pár dolgot ha érdekel :)

Üdv: Barbi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...