2015. április 7., kedd

Húsvéti terülj, terülj asztalkám


Általában sem hétköznap, sem hétvégén nem szeretek nagy terülj, terülj asztalkámat rendezni, van leves és második, ha idő engedi akkor desszert is. Ünnepek alkalmával szoktam "bekattanni", akkor tudok olyan mennyiséget készíteni, hogy 3-4 nap múlva is azt esszük. Idén húsvétkor is ez történt, én voltam a büféasztal felelős míg a gazda kint a jó levegőn bográcsozott (két bográccsal) és kemencézett. Így utólag visszagondolva nem is vártunk annyi embert, hogy nekünk ennyi kaját kellett volna készítenünk. Itt volt Géza bácsi (Zoli apukája), meghívtuk az én szüleimet, hazafelé menet beugrottak Tamásék a kicsi Lilivel és még jött volna egy másik baráti házaspár is villámlátogatásra hazafelé menet, de ők olyan későn indultak, hogy végül lemondták.
Így ennyi emberre készült el a büféasztal, amely állt egyszer hidegtálból minden finomsággal, sütöttem két fonott kalácsot (Farkas Vilmos instrukciói alapján), készítettem két töltött kalácsot amit minden földi jóval megtöltöttem(Limara után szabadon) és egy szép nagy sárga túrót (Zoli nővére instrukciói alapján). Mellette kint az egyik bográcsba gulyásleves főtt füstölt hússal, a másikban kakaspörkölt (két kakasból) míg a kemencében három tepsiben malachús sült krumplival és hagymával. Mellé volt még savanyúság, saláta és befőtt (ki mit kért) és természetesen az elhagyhatatlan sütemények.
A kinti partiban még az sem akadályozott meg minket, hogy a filagória alá asztal és székek még nem készültek el. Rossz asztalokat összetoltunk amire egy kiszuperált ajtó lett fektetve, mindenhonnan összeszedtünk székeket és nagyon jól elfértünk. Senki sem éhezett, még a szomszédba Erzsike néniéknek is pakoltunk át egy-egy adaggal mindenből. Még így is a maradékokat esszük legalább 2-3 napig, de legalább mindenki jól érezte magát :) Ja és jól meg lettek locsolva a jányok :D



Ezen a húsvéton már az megérte, hogy felfedeztem a félperces majonézt. Mi itthon mindig magunknak készítjük a majonézt, főleg mióta rájöttem, hogy a rúdmixer habverő fejével könnyebben bele tudom dolgozni a tojás sárgájába az olajat. Már régebben olvastam erről a félperces változatról, de mindig elfelejtettem kipróbálni. Most azért egy nagyobb mennyiséget kellett készítenem, de most eszembe jutva ez a változat gyors kipróbáltam egy tojással, lesz ami lesz. Hát nem hittem a szememnek, nem telt el 10 másodperc a botmixer elindításától és ott állt előttem az összeállt majonéz. Mondanom se kell, vigyorogtam mint a tejbe tök :D


1 megjegyzés:

marisz57 írta...

Kedves Lidike!
Én is örülök, hogy rátaláltam a blogodra, érdekesnek találom, és érdemesnek a további tanulmányozásra.
A Befőzőautomatások facebook csoport titkos, de lehet jelentkezni, biztosan felvesznek az adminok. Ha esetleg ajánló kell, szívesen ajánllak.
A facebookos link: https://www.facebook.com/groups/346189598788486/?fref=ts
Üdvözlettel. Tortafüggő Marisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...