2014. június 14., szombat

Kerti híradó: 2014.06.13.


A kertben szépen, vagy nem szépen, de növekszik minden. Kell is rendesen locsolnunk, mert ez a fránya eső hetek óta elkerül minket. Pedig olykor a híradásokban felénk jósolnak esőt, csak éppen minket nem részesít a kegyeiből. A legnagyobb munka most a kapálás és a gazolás (a locsolás miatt ez is szépen növekszik).
Az elmúlt egy hónapban sikerült többször epret szednünk. Ennek egy része bekerült a fagyasztóba ínségesebb időkre :) 25-30 dkg-os adagokra kiporcióztam, általában joghurthoz vagy savóitalhoz szoktuk elhasználni, vagy valamilyen gyümölcsös süteményben. Ugyanígy a ribizli és a málna is fagyasztásra került, igaz még málnát láttam a bokrokon, lesz még belőle még egy kör. A fanyarka is még csak most érik be, hát ennek az ízére nagyon kíváncsi vagyok, még most fogjuk először kóstolni mi is. Géza bácsi ültetett el pár bokorral tavaly, de akkor még nem volt rajta termés.

Fanyarka
A tökféléken megjelentek az első termések, lassan készíthetem az első rántott cukkinit (na ez az amit minden nap tudna Zoli enni, csak én nem győzném csinálni). A paprika, uborka, padlizsán és a paradicsom palánták még nem olyan régen lettek kiültetve, így nem mutatnak még sokat magukból. Még nem nagyon kell karóhoz kötögetni őket. Szerintem tavaly ilyenkorhoz képest le vagyunk maradva egy kicsit :)




A káposztákon és a karalábékon megjelent az a piszok kis fehér bogár (ha jól gondolom liszteskének hívják), hétvégén szakítok rá időt és a neten utánanézek a tuti irtószernek ami elüldözi őket. Itt nem konkrétan valami permetszerre gondolok, mert abból próbáltunk már párat és csak fürödtek benne vihogva, hanem valami régebbi népi kikavarós szert fogok keresni.


A lucernát megint lekaszáltuk aminek a nyuszik nagyon örültek. Ha ilyen marad az idő, biztos lesz még pár fordulónk. Géza bácsi pedig levágta az összes mentát ami a kert hátsó részében volt, elvitte magával, hogy otthon a fóliában kiszárítsa. Zoli a helyét kirotációzta, így ide is lehet majd kiültetni valamit. A fólia mögötti részen már szépen burjánzik, hétvégén mentaszörp fog elvileg készülni belőle. A sóskát végül nem volt időm leszedni, szép magasra megnőtt és fel is magzott. Ezt egy kézi kis kaszával levágtam és a kecskék belakmározták. Most már jobban odafigyelek, hogy időben tudjam szedni a következő adagot.




A zöldborsóból három sorral le lett szedve, ezek már meg voltak érve. Pont kint voltak anyáék nálunk, így ők is besegítettek a pucolásba, elég hamar végeztünk vele. Összesen 3,75 kg lett, ezt beraktam a fagyasztóba. De tervben van véve, hogy rakok el párat befőttes üvegben, csak kíváncsiságképpen, hogy milyen lesz. A tavaly üvegben elrakott laskatök és zöldbab bejött, egy sem romlott meg és jó belőlük főzni is. Ha valaki tud zöldborsó befőtt receptet az nyugodtan megoszthatja itt mert eddig nem nagyon találtam a neten.




A hagyma és a sorok közé vetett kukorica is jól érzi magát a helyén, remélhetőleg most azért több hagymánk lesz min tavaly, mert az elég siralmas volt. Zöldség elég foghíjasan bújt ki, de a torma, a cékla é s a takarmányrépa az szépen mutatja a sorokat. Takarmányrépát ültetünk már minden olyan helyre ahova csak tudunk, a földünket szereti, a jószág pedig a répát szereti :)



A gyümölcsfákon nem mondom, hogy roskadozásig, de van rajtuk termés bőven. Az biztos, hogy lesz befőttnek való :) Erzsike nénitől kaptam egy kisebb vajling cseresznyét (nem mintha nekünk nem volna), abból nasiztunk is egy kicsit illetve négy üveg befőttet sikerült elraknom magozva. Most már a sajátból is szedtünk egy kicsit, joghurttal és édesítővel összekeverve nagyon finom reggeli lett belőle.







3 megjegyzés:

szepek írta...

Szia,
a tökféléket miért ültetitek gumiabroncsba ? Mi előnye van ? Idén lett kertünk, kezdő kertész vagyok, azért kiváncsiskodom :-) Köszi a válaszod, üdv Melinda

Lidike írta...

Szia Melinda!
Bocsi, hogy csak most írok, nagyon el voltam foglalva a kerttel :)
Gumiabroncsba csak azért lett ültetve a tök, hogy ha vettünk volna idén fűkaszát (tervben volt csak nem vettük még meg eddig), akkor körülötte a gaz könnyebben vágható lett volna. Nincs semmiféle nagyobb jelentősége a dolognak, tán még annyi, hogy jópofa.

szepek írta...

Értem :-) Akkor lehet jövőre én is beültetem abroncsba, szerintem is jópofa. Üdv Melinda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...