2014. július 7., hétfő

Csemegeuborka másképp


Azért másképp mert már raktam fel egy változatot tavaly, abban felforralt lével volt leöntve az üvegekbe rakott uborka majd száraz dunsztba pakolva. Most ki akartam próbálni ennek az ellenkezőjét, vagyis hideg lével leöntve és nedvesen dunsztolva.


Pénteken, munka után hazamentünk Zoliékhoz szénabáláért a kecskéknek, ekkor kaptunk a nővérétől egy kisebb láda uborkát. Nekik már nagyon szépen terem, én a sajátunkról kb. hat szemet tudtam leszedni. Későn is ültettük ki a palántákat, meg elég satnya kinézetük is volt. Nem tudom, hogy idén lesz e belőle normális uborkamennyiség :(
A kapott uborkákat szétválogattam, a nagyokból kovászos készül télire az apróbbakból pedig pár üveg csemege uborkát készítettem. Kerestem egy jó receptet, Kicsibors leírása tetszett meg a legjobban, így ez alapján álltam neki. Így szól az eredeti recept.

Hozzávalók 12 db 7,2 dl-es üveghez:
  • 5 kg 6-8 cm-es uborka
  • 3 l víz
  • 4 dl 10 %-os ecet
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál só
  • babérlevél
  • kapor
  • fűszerkömény
  • feketebors
  • mustármag
  • koriandermag
  • plusz én tettem bele a biztonság kedvéért tartósítószert 


Nekem összesen hét üvegnyire való uborkám lett. Az uborkákat jól megmostam, dörzsis szivaccsal átsikáltam, az üvegeket is jól kifertőtlenítettem. Minden üvegbe a következő fűszereket raktam: 2 babérlevél, 6-8 szem fűszerkömény, 3-4 szem feketebors, 8-10 szem mustármag és ugyanennyi koriandermag. Illetve mindegyik üvegbe csipkedtem a kertben szedett kaporból, majd szorosan belepakoltam az uborkákat és mindegyik tetejére egy késhegynyi tartósítószert szórtam.


Az alapléhez hidegen összekevertem a vizet, a sót, a cukrot és az ecetet, hagytam egy kicsit állni, hogy a cukor és a só teljesen feloldódjon majd felöntöttem vele az összes üveget. Celofánnal lezártam és ráraktam a tetőket. A fazék alját kibéleltem újságpapírral, majd belerakosgattam az üvegeket. Az üvegek háromnegyed részéig felöntöttem a fazekat vízzel és az egészet letakarom egy konyharuhával. A tetővel lefedett fazekakat felraktam a tűzhelyre és közepes lánggal alágyújtottam. Addig kell főzni, míg a befőttes üvegben el nem kezd gyöngyöződni a folyadék. Mikor elkészült a fazékban hagytam kihűlni majd felkerültek a spájz polcára. Most már csak el kell ropogtatni :)

2 megjegyzés:

balu28 írta...

Ezt a receptet ajánlom kipróbálásra:
http://www.nosalty.hu/recept/hideg-csemege-uborka

Egyszerű és nagyszerű, nem kell dunsztolni, ha csak egy üvegre való uborka van, azt is pikk-pakk össze lehet dobni. Kapor nélkül is működik, az íze pedig mint a boltié. :)Évek óta ezt csinálom.

Lidike írta...

Köszönöm, mindenképpen megnézem és kipróbálom. Csak legyen még uborkám :)

Hiba történt a modul működésében
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...