2012. június 25., hétfő

Tökös kérdés

Az első amit leginkább várunk, hogy megteremjen az a tök. Ez lehet cukkini, patiszon, laskatök, mindegyiket nagyon szeretjük. Sütve, rántva, rakottan, főzeléknek, jöhet bármelyik variáció. Idén is ültettünk mindegyiket. A sok eső elég jót tett nekik, szép nagyra megnőttek.






De ezeken kívül még ültettünk lopótököt, dísztököt kolbásztököt, sütőtököt és szivacstököt is. A dísztök és a lopótök az  szépen növekszik, minden évben rengeteg termés szokott lenni. A kolbásztököt és a szivacstököt még most ültettük először, nem tudom, hogy milyen lesz, egyáltalán megmaradtak e. Ezek a fajták még annyira egyformák. És most jön a kérdés. Van egy bokrunk, amelyet nem tudjuk eldönteni, hogy milyen tök, még mielőtt megvágnám hátha valaki meg tudja mondani. Nem futós, mint a disztök, a formája inkább a cukkinire hasonlit, de a színe a dísztökre. És csak ez az egy bokor van belőle. Nagy a dillemma!

Ő a mi kis ismeretlenünk
A hétvégén felszedtünk 5 db laskatököt, amik már szép nagyok, de még nem olyan nagyok, hogy a héja kemény legyen. Az egyiket elvittük anyukáméknak, a többi pedig került a fagyasztóba.


Megpucoltam, a két végét levágtam, a belsejéből a magokat kiszedtem.


Ezt a reszelőt még a tvshop egyik boltjában vettem, több cserélhető betét van hozzá. Egy álom ezzel a tököt gyalulni, már a szomszédnéni is ezt használja, ő is imádja. Az összes zöldséget a nyár folyamán ezzel szoktam szabdalni akár a lecsóhoz, vagy savanyúsághoz. A tököt ezzel a betéttel egyforma vékony csíkokra lehet reszelni.




Mikor az összeset legyalultam, zacskókba raktam amiket felcímkéztem. Külön raktam el kaprot is, hogy az is legyen majd ha  tököt főzünk.



Így kerültek bele a fagyasztóba. A fagyasztókat még hétvégén átpakoltuk, egy szekrényben csak húsok vannak, egy másikban a tavalyról megmaradt zöldségek, és a ládába kerülnek az idei termények.

1 megjegyzés:

Lizi írta...

Nem tudom,milyen lehet.nekem van ilyen színű cukkinim,de az egyszínű.Vágd fel és szagold meg.Ha illata hasonlít a rendes tökhöz,biztos jó!Nekem voltak tavaly elfajzott tökök,amik akkorák voltak,mint a főzőtök,de dísztökkel keveredtek....felvágva az illata nem volt kellemes....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...