2016. november 26., szombat

Erős Pista házilag


Én nem nagyon szeretem a csípőset, de a gazda igen. Így elég sok csípős paprikát szoktunk ültetni. Így volt ez idén is. Már három öt literes üveggel raktam el ecetesen mikor az egyik befőzőautomatás csoportban olvastam ezt a receptet. Gondoltam kipróbálom, lesz ami lesz. Mondanom se kell, hogy nagyon bejött, olyannyira, hogy mostanában mikor eszem valami főtt kaját és amihez illik mindig belekavarok egy teás kanállal, nem ehetetlenül csípős. Végül idén három adaggal főztem meg.

Az eredeti recept Vasas Ildikó által:
  • 15db kos szarvú erős
  • 15db piros cseresznye paprika
  • 10db piros fűszer paprika
  • 5db édes húsos pirospaprika
  • 15 dkg só
  • 1l víz
  • 10dkg cukor (eritrit)
  • 1 evőkanál almaecet (elhagyható)
  • 20 csapott teáskanál Horváth Rozi zselatin/nálam marhazselatin
Mindent összedarabolni, az erős paprikáknak a magját is belevágni. 1/2 liter vízben kb. 30 percig főzni, félre rakni kihűlni. Összeturmixolni, visszarakni az edénybe. Hozzáadni még 1/2 L vizet, 10 dkg cukrot (én eritritet), 1 evőkanál almaecetet és 15 dkg sót. Ismét felforralni és beleszórni a zselatint, Majd steril kis méretű üvegekbe tölteni, dunsztolni 4-5 napig. Ha kihűl akkor lesz zselés állagú. Én nem dunsztoltam, hanem 90/30-on automatáztam.

Mivel én olyan paprikát használtam ami a kertünkben termett így azért az összetétel nem olyan mint a receptben. Nekem zöld, sárga és piros színű erős paprikáim voltak melyeket pár piros kápia paprikával pótoltam ki, hogy minél pirosabb színe legyen a paprikakrémnek. A feldarabolt paprikám összmennyisége 1,4 kg lett. Még annyit változtattam a recepthez képest, hogy én az összesen megadott vízben főztem meg a paprikát. Illetve én automatázva tartósítottam.






A harmadik adagom már mustárszínűre sikeredett. A legtöbb paprika ami belekerült az zöld és sárga színű volt, pirosat már csak elvétve találtam a kertben. Szerintem az ízén nem ront semmit sem, hogy sárgás lett a színe, ételbe kavarva meg észre sem vehető :) Mondjuk azért az abált szalonnán feltűnő lenne :)









3 megjegyzés:

horimarika írta...

Nekem tetszik színesen is. Szép munka! Lehet, hogy jövőre én is kipróbálom. Egyre jobban belejövünk a csípős paprika termesztésbe...

Virág írta...

Ez nagyon jó ötlet, én is imádom a csípőset.:) Ki is fogom próbálni majd egyszer.:)

Lidike írta...

Remélem nektek is fog ízleni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...