2014. április 7., hétfő

Megkecskésedtünk, újra :)

Samu
Először tavaly májusban, mikor megvettük Hercegnőt és gidáját, Mazsolát. Kezdő tartóként félve vágtunk bele, mert  nem sokat tudtunk a kecsketartásról, a kecskék életéről, mindennapjairól. De folyamatosan tanultunk, könyveket vettem ki könyvtárból (illetve anyukám, mert ő iratkozott be az Agráregyetem könyvtárába), azokon rendesen átnyálaztam magam, illetve blogtársaimtól kaptam nagyon sok segítséget akik szintén kecsketartók (nálunk nagyobb üzemben ha mondhatom), ja egy kecskés fórumra is feliratkoztam, ott is sokat segítenek ám. De mindig van valami új amivel szembesülünk, amiről még sosem hallottam, olvastam :)


Novemberben jártunk udvaroltatni egy baknál mindkét leányzóval (négy nap eltéréssel), és ennek eredményeként Hercegnő április negyedikén, 149 napra megellett. Akkora hasa volt, hogy azt hittük legalább ketten vannak benne, de végül egy bakocskának adott életet. Mondanom se kell, mindezt hajnalban mikor dolgozni készültünk. Elég hamar lezajlott az ellés, éppen kint bóklásztam mikor mekegésre lettem figyelmes (általában csendben vannak), odamentem akkor láttam, hogy Hercegnő a földön fekszik, berohantam a házba Zolinak szólni, nem telt el öt perc mikor kint voltunk mind a ketten, de addigra már ott volt mellette a kicsi. Szépen lenyalogatta, mint egy gondos anyuka, még vártunk egy kicsit hátha jön a következő, de nem jött hanem a méhlepényt szülte meg. Ekkor otthagytuk őket, külön elzárva egy helységbe nyugalomban, mert rohantunk dolgozni. Mikor hazaértünk csak azt láttuk, hogy összebújva alszanak mindketten :) A keresztségben a SAMU nevet kapta és ugyanolyan csík van a hátán mint Mazsolának :)


Olyan édes, órákig el tudnám nézegetni ahogy kezdi felfedezni a világot. Tudom, hogy kecsketartók közt elég kicsinek számítunk, de legalább annyira izgulok ezért a háromért (még...), míg más egy egész csordáért (nem tudom, hogyan nevezik a kecskesokaságot). Mazsola is mindenórás, őérte még jobban parázok, mert még most fog először elleni, remélem minden rendben lesz vele is.

Itt még egyben kedvenc elfoglaltságával :)


5 megjegyzés:

BoGyo írta...

Jaj, nagyon aranyos! Jó egészséget a kis kecskecsaládnak:))
Mindig szerettem volna kecskét, de lehet, hogy ez már csak álom marad. Fruzsinának hívtam volna:))

Muskátli Büfé írta...

Gratulálok a gyarapodáshoz! Sok örömötök legyen bennük :)

Lidike írta...

Köszönöm Mindenkinek :)

Ecka írta...

Nyájnak hívják kecskééknél a sokadalmat... szépek! Ügyesek vagytok.

Lidike írta...

Köszönöm :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...