Nagyon megnőttek az uborkáink (ebben én voltam a ludas, mert nem szedtem minden nap) és elég sok lett. Dobálós savanyúságba túl nagyok lettek volna, a baromfiknak meg sajnáltam odaadni. Zoli amúgy is szereti a nagyobb méretű kovászos uborkákat, de még mindig volt egy nagy üveggel a hűtőben is.
Tulajdonképpen mindent úgy csinálunk, mint amikor nyárra készítjük. Jól meg kell mosni az uborkákat és a két végét ellentétesen bevágni.
Látszik, hogy milyen szép nagyok |
Ezzel az adaggal két nagy üveget raktam tele, alulra került a kapor, rá az uborkák, majd a tetejére egy zacskóba a száraz kenyér és felöntöttem meleg sós lével. Három napig érlelődött kinn a napon. Amint elkészült, kiszedjük az uborkákat és leszűrjük a levet. És itt vesz más utat a folyamat. Mert ha nyárra készítenénk, akkor visszarakjuk az uborkákat egy üvegbe vagy műanyag tálba, ráöntjük a leszűrt levet és mehet a hűtőbe.
A nyári változat |
Ha a lé felforrt, felöntöm az üvegeket vele, úgy hogy teljesen ellepje az uborkákat. Mindegyik üvegbe teszek egy késhegynyi tartósítószert, majd celofánnal a tető alatt lezárom.
Beraktam száraz dunsztba, hogy lassan hűljön ki. Majd csak akkor derül ki, hogy jó e, ha majd felbontjuk az első üveggel :) Addig is a nyári változatot esszük folyamatosan.
5 megjegyzés:
Mindig ámulok a kifogyhatatlan energiáidon!!
ÁÁÁÁÁ pedig nem mindig van hozzá kedvem csinálni, főleg munka után. De ha nem akarom, hogy kárba vesszen, csinálni kell:)
Szia ! Nálunk is a nyár nagy kedvence a kovászos ubi és már régóta készülök a "téliesített" változat kipróbálására. Milyen volt a tapasztalatod, jól elállt ezzel a módszerrel ? (Ha nem ettétek meg olyan gyorsan, hogy nem lett tapasztalatod :-) )
Nagyon jól elállt. Volt olyan üveg amit még idén nyár elején bontottunk ki és isteni finom volt. Csak szerintem evés előtt érdemes betenni a hűtőbe, hogy egy kicsit lehűljön.
A párom liszt érzékeny,mi burgonyával csináljuk a kovászost Szerinted így is elrakható télére?
Megjegyzés küldése