2017. április 4., kedd

Kecskeségek - A legújabb évad


Idén sem maradtunk gidák nélkül, még jó mert akkor nem lenne miből sajtot készítenem :)
Szépfiú nagyon rendesen tette a dolgát, egy kivételével az összes lányt egy héten belül sikerült megkörnyékeznie. Vagy minden kecském azonos időpontban ivarzott :) Na mindegy, ez már így történ, egy elég sűrű hetet sikerült összehoznia a lányoknak. Főleg úgy, hogy egyedül voltam itthon azon a héten, és sosem tudtam, hogy munkából mire megyek haza. Na a csütörtöki nap volt a csúcs, hajnalban egy született, napközben míg munkában voltam Hercegnő ikreket ellett és még jutott egy hazatérés utánra is. Azt hittem, hogy idén megúszom mindenféle baj nélkül, de nem jött össze. Szombaton észrevettem, hogy Hercegnő ikreivel valami gond van, mikor megsimogattam őket éreztem, hogy ki vannak hűlve. Bevittem gyorsan őket a lakásba, begyújtottam a kandallóba és minden ajtót bezárva próbáltam meleget csinálni. Közben távolból Zoli hívta az állatorvost (engem akkor már a sírás kerülgetett, ekkor kezdtem már egy picit hisztériás lenni az egyedüllét miatt) aki délután megérkezett. Mindkettőnek adott injekciókat és vártam, hogy mi lesz. Az állatorvos távozása után kb. fél órával a szürke foltos elpusztult, ő nagyon rossz állapotban volt már akkor. A fehérbe sikerült egy kis tejet beletukmálnom, többször keveset. Ő estére lábra állt. Ekkora Zoli apukája is megérkezett, éjszaka pedig Zoli is hazajött (gondolom nagyon hisztizhettem). A kicsit még az éjszaka visszavittük az anyjához mert nagyon keresték egymást. A következő napokban segítettünk neki szopizni és pár nap múlva helyreállt a rend.
Tanultam ebből az esetből is, sajnos egy kisgida élete árán. Az volt a gond, hogy mikor Hercegnő leellett, konkrétan óriási tőgyei lettek (ő a legjobb fejős kecske). Nézegettem én neki, hogy elég puha e, hogy tudjanak szopni, fejtem mindkét cicijéből is egy kicsit, hogy ne legyen dugó benne. De úgy látszik nem elég figyelmet fordítottam rájuk, konkrétan az anya alá kellett volna raknom mindkettőt és addig nem elmozdulni míg nem szoptak. Szombaton az anyából 2,5 liter tejet fejtem ki mire olyan lett a cicije, hogy a kis fehér be tudja kapni. Ezért is kellett még utána neki pár napot segíteni, mert az anyjának nemcsak nagy a cicije de nagyon lent van és elég nehezen találta meg. Szóval pár nap alatt rájött a fortélyra és ma már ő a legnagyobb gida :)


Kormos


Panni


HercegnőMogyoró


Kicsi


Lili


Mazsi


Ezután pontosan egy hónap pihi következett. Állandóan árgus szemmel figyeltük az utolsó kecskét aki nem ellett még le. Málna pedig nem is adta nagyon annak a jelét, hogy egyáltalán növekszik benne egy másik élet. A biztonság kedvéért különzártuk, hogy ha ellene a többi kecske ne zargassa.
Egy hónapra a heti bébibummra rá, vasárnap többször kinéztem a kecskékre és egyszer csak látom, hogy egy pici, mogyorófülű csöppség áll mellette akit éppen próbál tisztára nyalogatni.
Így hét hófehér kiskecske született és három tarka amiből egy elpusztult. az ivararányokat még nem néztem, egyenlőre csak gyönyörködöm ezekben a kis csöppségekben :) Szépen gyarapodnak, sokat játszanak és imádnak kint rohangászni a szomszéd kertjében. Egyenlőre ott még tudunk legeltetni, de lehet már idén ki fog oda költözni valaki és akkor már nem biztos, hogy áthajthatjuk a kecskéket. De ez még jó pár hónap, majd meglátjuk, hogy mi lesz.

Málna
Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...