2016. január 2., szombat

A kert is aluszik...


Úgy döntöttünk, hogy idén sem (vagyis már tavaly) vetünk semmit a kertbe ősszel és télen, inkább hagyjuk pihenni tavaszig a talajt. A baromfik az elmúlt hónapban már úgyis kicsepegették amit még találtak, most már majdhogynem teljesen kopár az egész kert. Igaz van pár szökős tyúkunk és kakaskánk akik azóta is kint garázdálkodnak a kertben, próbáltuk őket beterelni de egy idő után meguntuk a kergetőzést és inkább ők kintre kapnak enni és inni. remélhetőleg ha nagyon fognak fázni akkor visszamennek azon az úton az ólba ahogyan kiszöktek :)


Két hetet töltöttünk itthon év végén így volt idő jó pár dolgot elvégezni. Mind közül a legfontosabb, hogy az összes ólat totálisan kitakarítottuk. Minden ami kijött a kecskék, baromfik, malacok és a nyulak alól azt a kertbe hordtuk szét, mert már a komposzttárolókba nem nagyon fért, a szétterítést a baromfikra bíztuk. Dolgoztak is rendesen, szétkapirgálták az egészet. Míg kint a baromfik segítettek minket, addig az ólban a kiskutyák ügyeskedtek, olyan hévvel ástak az ólakban, hogy nekünk csak a fellazított részeket kellet a talicskába halmozni és kitolni a kertbe, totális összmunka volt :D A kecskéknél áthelyeztük az etetőt így most könnyebben tudjuk nekik a szénát betárazni. A baromfik friss forgácsot kaptak az óljukba, nem győztek fürödni benne :) Két léccel a küszöböt le is zártuk, hogy ne tudják a forgácsot kirugdosni. A kecskék és a malacok friss szalmatakarót kaptak, a kecskék meg is kóstolgatták, hogy ízletes e számukra.


Igaz eléggé sáros a kecskék kifutója az időjárás végett, de szeretnek kimenni főleg mikor süt a nap, imádnak napozni. Tervben van, hogy idén már egy nagyobb területet tudunk nekik körbekeríteni. Igaz így a kert lesz kisebb, de nekünk még így is bőven elég kettőnknek. Látszik már a kecskéken, hogy kezdenek kikerekedni. Remélhetőleg azért mert hasasak és nem azért mert állandóan esznek :) Van is miből mert a szénatároló teljesen feltöltve és még hét nagy körbála van Géza bácsiéknál lerakva, így most elég hosszú időre elég nekik a takarmány.


Az egyik nyuszimamánk év végén, egy másik pedig év elején örvendeztetett meg minket egy-egy alom kis nyuszival. Még egyiket sem láttam, csak a szőrkupac alatt érzékeltem őket, ebben a nagy hidegben nem mertem kitakarni őket. Kivárom azt a pár hetet mikor már biztonságosabb lesz és majd akkor tartok népszámlálás. Közben Bobekunk pedig egy újabb hölgynek udvarol, egyenlőre hagyjuk őket együtt, legalább társaságban vannak :)


Ezen a télen még nem esett a hó, de az új év első napján azért egy picurka fehér réteg takarta a kertet, talán pár napon belül hó fogja takarni az egészet :)
2 megjegyzés:

Muskátli Büfé írta...

Hú, Lidike - szép nagy állat sereglet kerekedett! Gratulálok, nagyon ügyesek, dolgosok vagytok!!!! Tiszta szívből kívánom, hogy teljesüljön minden vágyatok - mert megérdemlitek! BÚÉK Ági

BoGyo írta...

Dolgosan zárult az év nálatok! De látszik az állatseregleten, hogy mennyire örültek a tiszta ágyneműnek:)
Nagyon boldog Új évet Nektek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...