2013. május 29., szerda

Egyre zöldebb a kert


Az elmúlt két hét esőzése megtette a hatását. Minden elkezdett nőni, mint amiket húznak ki a földből. A jég által laposra vert növények is kezdenek feléledni. De a gyümölcsökben azért nagy kárt tett. Hiába van tele a fa kis gyümölcsökkel, alig találok olyat amit a jég meg nem ütött volna. Kíváncsi leszek, hogy mennyi befőttnek való maradt a fákon.
Természetesen a gaz az ezerrel elburjánzott a sok esőtől, csak eddig rá sem tudtunk nagyon menni a földre mert abban a pillanatban bokáig süllyedtünk. Volt egy-két nap mikor már azért járható volt, de akkor inkább a fóliában lévő palántákat ültettük ki, meg a maradék részt felrotációztuk. Nagyon sok helyen azt sem tudjuk már mi volt kiültetve mert a faágra kitűzött papír szépen elszállt. Pedig minden évben megfogadom, hogy csinos táblácskákat csinálok mindenhova ahol valami kikerül, de ez általában elfelejtődik.
De most már nagyon örülök, mert egyre zöldebb a kertünk.

A fóliából a palánták nagy része kikerült, de azért még maradt is. A tejfölös dobozokban az újra vetett tökök és uborkák növögetnek
Fodros saláta (a nevét nem tudom), ezt nem nagyon verte el a jég, de még növésben van
A fólia melletti fejes saláta a földdel volt egyenlő a jégverés után, most pedig már be van fejesedve. Előtte ha jól emlékszem jégcsap retek van, a többiről fogalmunk nincs (a kirakott papírok elszálltak), majd akkor megtudjuk amikor kinőttek :)
A fémkeretnél két sorban uborka, előtte paradicsom és egy-két paprika még kornyadt állapotban
A gaz közt fellelhető pár mángold. Nem értem, hogy csak pár nőtt ki, tavaly pedig olyan sok volt. Azért ültettem mert a baromfik imádták, hát idén nemigen fognak lakmározni belőle

A zöldborsó is elég jól magához tért, csak azt nem tudjuk, hogy a termésből mennyit vert el a jég. Legfeljebb csinálunk belőle egy másodvetést is. Nemrég olvastam, hogy a kecskék szeretik a borsóhüvelyt. Na majd bontáskor degeszre ehetik magukat.
A hagyma szerintem elég jól néz ki, itt-ott tarkítva néhány gazzal
A szilva fa alatt nem növögető gaz, hanem a kecskéknek ültetett lucerna és cukorrépa
A tökszekció is egyben maradt, de a biztonság kedvéért legalább 60 tejfölös pohárban különféle tökfélék vannak a fóliában elültetve. Nem is tudom mit gondoltam amikor ennyit elvetettem, hogy hova fogjuk rakni :))) De mondtam Zolinak amíg van hely ültessük ki, mert a jószág is nagy élvezettel fogja elrágcsálni
Ez itt inkább sok-sok gaz de már ott növöget közötte a finom cékla. Jobb alsó sarokban Manó bandukol a "macskaköves" úton :)
A meg nem fejelt torma. Akitől kaptuk a palántákat felhívott, hogy most már meg kellene fejelni a tormát (kiásni és leszedni az összes zöldet, csak egy főágat meghagyva), na ez időhiány miatt elmaradt, de azért remélem így is lesz jó termésünk
Bal szélen a növő zöldbab, mellette fentről lefelé haladva padlizsán és paprika, már amelyik túlélte a jeget
A le nem nyírt fű. A fűnyíró kölcsönbe van adva, a sok esőtől pedig közben a miénk elburjánzott. Kaszálni szoktuk, annyit mindig vágunk, hogy a baromfiknak elég legyen napközben.

3 megjegyzés:

Annamarie írta...

Tényleg szép zöld minden. Irigykedek (csakis jó értelemben), mert ismered, hogy "még zöldebb a szomszéd kertje" - sajnos a kecskéink is tudják, mert rendre kitörnek az elkerített részről és a szomszéd(ok) kertjét lakmározzák. Hát nálad is lenne mit enniük! :-)

Lidike írta...

A mieink be is próbálkoztak :) A szomszéd kertbe voltak átrakva de nem kötöttük ki őket, mert a kötél ahogy észrevettük nem nagyon jött be nekik (már majdnem felcsavarodtak a fára). Na szóval szabadon rohangászhattak, szép nagy fű volt legelhettek. De csak visszahúzott a szívük, mert a drótkerítést simán kinyomták. Zoli csak akkor vette már észre (mert közben építette az ólt)amikor az egyik a cseresznye fánkat a másik pedig a fejes salátát dézsmálta éppen. Így szépen vissza lettek paterolva a jelenlegi óljukba.
De volt már az idén, hogy a japánokat kellett összeszednem a kertből, éppen találtak a kerítésen egy átbúvót (amit mi természetesen nem találtunk, úgy kellett kilesni őket szökés közben). Az ember el sem hinné milyen helyeken tudnak kilógni...

Unknown írta...

Valóban szép zöld minden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...