Végül is arra a döntésre jutottam, hogy az egészet egyben teszem el. Van egy 8 literes műanyag vödröm aminek van teteje is, abba borítottam bele, hogy belefér e egyáltalán. Belefért!
Még a lének is volt bőven helye. A léreceptet még Violától kaptam (Zoli nővére), ők úgy hívják, hogy "savanyúság öröklé". Még a neve is szépen csengő. Az a lényeg, hogy ezt a levet bármilyen savanyúsághoz használhatom ha nincs más leírásom.
Savanyúság öröklé
- 7 liter víz
- 1 liter 10% ecet
- 24 dkg só
- 40 dkg cukor
- 2 kk borkénpor
- 1 kk szalicil
- 1 cs mustármag
- 1 cs babérlevél
A hagymák víz alatt tartása végett az egészre ráraktam egy műanyag fedelet és arra egy kistányért, amire rárakva a vödör fedelét az összes hagymát lenyomta a lé alá. Természetesen ezeket előtte jól el kell mosni.
A vödröt levittem a hideg pincébe, hagy érlelődjön szép csendességében.
3 megjegyzés:
Milyen utóíze van ennek a lének? Amit én használok az olyan erős, nem tudok rá jobb szót, én az idén szeretnék valami olyat csinálni, ami hasonlít a piacos hordós savanyúságokra.
Hagymafonásra is reagálnék, én csak a fokhagymát szoktam fonni, de azt egyszerűen hármas fonatban, mintha hajat fonnék, amelyik szára vékonyodik oda helyezem az újabb hagymát.
Úgy örülök, hogy találtam egy "hazai" blogot (vagyis gondolom, hogy hazait, ha a nyíregyházi piacon vettél fazekat)!
Én szeretem ezt a levet, szerintem nem erős. Hát azt nem tudnám megmondani, hogy mennyire hasonlít a piacoshoz, de aki eddig kóstolta, senki nem panaszkodott. Tegyél el vele egy kisebb adagot és majd meglátod, hogy neked jó e.
A hármasfonást azt tudom, csak én olyat szerettem volna csinálni, aminél körben mindenhol hagymafejek vannak, amiket szoktak árulni fokhagyma füzérként. Majd jövőre megpróbálom, hátha addig valakivel találkozok aki csinált már ilyet.
Hazai, méghozzá Tiszántúl :)
A hazait úgy értettem, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei blog. :)
Megjegyzés küldése