A minap Erzsike nénitől kaptam egy nagy vödör szilvát, és mivel már egy ideje birizgálta az oldalamat, hogy ízre milyen is lehet egy chutney, ezért egy kilónyit külön raktam, mielőtt az egészet ledaráltam volna lekvárkészítéshez.
Az alapreceptet Kaldeneker György oldalán találtam és csak annyival tértem el az alaprecepttől, hogy barna cukor helyett folyékony édesítővel készítettem el.
Hozzávalók:
- 1 kg szilva
- 2 diónyi csíkokra felmetélt friss gyömbér
- 10 dkg mazsola
- 30 dkg alma (vagy zöld paradicsom)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál curry
- 20 ml folyékony édesítőszer (eredeti receptben 40 dkg barna cukor)
- 2 teáskanál só
- 1,5 dl vörösbor ecet
- 50 dkg vöröshagyma
- 1 db chili paprika
- 2 db egész fahéj
- 3 db csillag ánizs (bioboltban kapható)
Egy széles lábasba tettem a gyümölcsöt és a zöldségeket, hozzáadtam a fűszereket, az édesítőt, a sót és a mazsolát is, kivéve az ecetet. Mivel nem cukorral készítettem ezért tettem alá 2 dl vizet is, hogy legyen szaftja.
A még forrásban lévő chutney-t tiszta befőttes üvegbe szedtem, rögtön lezártam azokat és öt percre fejre állítottam. Majd száraz dunsztba került a közben elkészült szilvalekvárokkal együtt.
Dunsztolás egy kis rásegítéssel |
Szilvachutney |
Szilvachutney |
Szilvalekvár |
Szilvalekvár |
3 megjegyzés:
És ezt mihez lehet enni? Vagy csak úgy magában? Nem is hallottam még ilyent.
Én meg a jó múltkor hagymalekvárt készítettem, baráti körben nagy sikert aratva. Annak is érdekes az ízvilága, lilahagymából, édesen, balzsamecettel. De azt magában, kenyérrel, sült húshoz lehet enni.
Sült és grillezett húsokhoz, sajtokhoz, pástétomokhoz ajánlják. Nagyon tömény és intenzív az íze, köretként nem is ajánlják, hanem csak egy plusz hozzávalónak.
Értem. Biztos fini lehet. mondjuk a hagymalevár is ilyennek való inkább, bár én rájártam magában :))) De amúgy elég tömény, mert olajos.
Na majd lesz időm, kipróbálom ezt :)
Megjegyzés küldése