2012. május 30., szerda

Epret aszaltam

Mikor elkezdtem kenyeret sütni akkor találtam egy bagett receptet amihez aszalt paradicsom kellett. El is mentem a boltba de amikor láttam, hogy a mennyiséghez képest milyen horribilis áron adják el is vetettem az ötletet. De maga az aszalás ott motoszkált a fejemben és a neten utána néztem, hogy mik a lehetőségek. Természetesen a napon aszalás módjával tisztában voltam, de ugye nem mindig van lehetőség ezt kihasználni. Találtam gépeket és mivel pár ezer forintért már lehetett kapni, be is invesztáltunk egybe. Az biztos, hogy nem bántuk meg. Harmadik éve aszalok paradicsomot, még a családtagokat is én szoktam ellátni vele. De ha evett már valaki aszalt almát, az tudja miről beszélek. Ahogy kiszedem a gépből abban a pillanatban el is fogyott. De már aszaltunk fügét és banánt is, na ezek is mennyeiek.
Idén kitaláltam, hogy a befőzéseimből fogok karácsonykor összeállítani kis csomagokat a családtagoknak, és ehhez készítek finomságokat, na nem lecsóra és megy befőttre gondolok hanem olyan dolgokra amiket amúgy nemigen veszünk meg a boltban (ha egyáltalán lehet ilyet kapni). Az egyik ilyen finomság az aszalt eper lesz. Most még csak próbaadagot készítettem, mert még epret nem aszaltam. Este leszedtem amit találtam. A csúnyábbakból és a puhákból Zoli finom eperturmixot csinált. A többit jól megmostam, egyforma szeletekre gyalultam és a gép tálcáira raktam. Az öt tálcára nem is volt elég, csak három lett tele. Egész este ment a gép, reggelre kész is lett (kb. 8 óra alatt). Reggel kiszedegettem, Zoli rögtön le is meózta, hogy eléggé finom e. Azt kérdezte, hogy csinálok e még az idén. Naná!





Ebből a próbából pár következtetést azért levontam. Túl vékonyra gyalultam az epret, ennél vastagabbra kell, mert aszaláskor ahogy elveszti nedvesség tartalmát még vékonyabb lesz. Illetve akkor érdemes csinálni, ha folyamatosan rá tudok nézni, mert akkor ki tudom szedni azokat amik már készen vannak, és nem szárad ki teljesen. De ettől függetlenül elég jó lett. Olyan illatfelhő terjengett reggel a konyhában, mikor kiszedtem a gépből.
Tegnap csináltunk mentateát a kertben lévő mentából és reggel tettünk bele ebből az aszalt eperből. Mit ne mondjak dobott rajta erőteljesen. Még kipróbálom süteményben is.

3 megjegyzés:

Juhmeli írta...

Látod ez még sosem jutott eszembe! A paradicsom igen, teljesen olyan okokból, ahogy te is írtad: bagettrecept, bolt, elhatározás. De még nem próbáltam egyiket sem. Talán idén a paradicsomot a napon, ha beérik.

Lidike írta...

Volt még 3 db kiwim, amit este gyorsan belöktem az aszalóba próbaképpen, nem mondom ez sem megvetendő, úgyhogy a következő adag ebből lesz. Úgy döntöttem, hogy az idén mindenfélét kipróbálok, hogy milyen aszalva.

Brigi írta...

Ez tök jó! Bocs a kifejezésért, de ez volt az első ami eszembejutott, mikor elovastam a bejegyzésedet! :-)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...